Search

La Setmana Europea de la Mobilitat: un espai per a motivar el canvi modal

des. 14 2022

des.

14

2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Apropem la part tècnica a la ciutadania de forma pedagògica

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) és una jornada que té lloc entre el 16 i el 22 de setembre per a motivar una mobilitat segura i sostenible. Es consolida any rere any com un espai on les administracions i entitats surten al carrer per a reclamar la recuperació de l’espai per al vianant, les bicicletes i el transport públic.

Aquest any la PTP hem assolit un rècord d’activitats durant la SEM, aconseguint presència arreu del territori català des de Tarragona fins a Osona. Enguany, hem apostat per traslladar les nostres exposicions, tallers i xerrades més enllà de l’oficina tècnica: els socis i sòcies han estat els protagonistes i els principals instigadors de moltes de les activitats dutes a terme durant la SEM.

A Rubí vam mostrar els avantatges de la mobilitat sostenible a través de la nostra campanya “El transport públic ens dona més”; a Cornellà de Llobregat vam demostrar l’eficiència energètica del ferrocarril enfront dels modes de transport per carretera; a Tarragona, Lleida, Barcelona, Osona, Vilafranca del Penedès i Badalona vam fer la nostra clàssica cursa de transports que busca demostrar no només qui és més ràpid, sinó també més eficient i menys costós.

També a Badalona i a L’Hospitalet de Llobregat vam apostar per la celebració del dia sense cotxes a través d’activitats i exposicions centrades en la problemàtica del territori… fins i tot ens vam atrevir a plantar un autobús al mig d’una plaça a Molins de Rei per animar a la població a participar en un trivial sobre el transport del seu municipi. I segurament us preguntareu… per què necessitem tota aquesta activitat?

Hem sentit tantes vegades frases com: “el que necessitem són més autobusos, no tallar carrers”, “com he de fer servir el transport públic si no tinc oferta?”. El més curiós en molts d’aquests casos és que, quan indaguem una mica, resulta que sí que hi ha suficients autobusos, sí que hi ha oferta… molts cops el que ens passa (a tots!) és que vivim en la “comunidad del botón”.

Sortir al carrer amb activitats lúdico-pedagògiques és necessari per a crear una escola i una consciència social amb una mentalitat més oberta

Poder parlar directament amb l’usuari afectat i explicar-li quines alternatives reals té, apropar-lo a experimentar els avantatges d’una mobilitat més sostenible. Sabíeu que el nostre taller “infantil” es-tira del carro té tant d’èxit entre adults com entre infants?

L’activitat “Estira del carro” consisteix simplement en estirar una vagoneta i un carro amb el mateix pes els dos i experimentar a través de la força que hem de fer quin dels dos suposa menys esforç, és a dir, quin és més eficient energèticament. Aquest taller tant “inofensiu” és clau per a demostrar una de les motivacions principals, per exemple, del perquè des de la PTP defensem la preferència de la unió dels tramvies en comptes de posar autobusos elèctrics per la Diagonal. Resulta molt més fàcil explicar-ho a través de l’experimentació que amb tecnicismes, al final… “una imatge val més que mil paraules”.

I parlant d’imatges… la nostra campanya “El transport públic ens dona més” és l’espai clau quan parlem de divulgació de la mobilitat sostenible. Un conjunt de 10 parelles d’il·lustracions que detallen els avantatges de la mobilitat sostenible vers el vehicle privat. Aquesta campanya va de bracet d’un argumentari tècnic que, per descomptat, és important, ja que en forma la base. Tanmateix, l’èxit de la mateixa recau en la simplicitat i concreció dels seus missatges, que fa reflexionar sense necessitat d’entrar en tecnicismes.

Seguint amb les activitats de la PTP d’aquest any, ens toca parlar de les curses de transport, un dels clàssics de la nostra entitat. Les curses de transport no estan pensades només per determinar quin mitjà de transport és més ràpid, sinó per veure quines emissions i costos s’associen a cada mode de transport quan fem una mateixa ruta. El temps, en tant que element rellevant a l’hora d’escollir un trajecte o un altre, no és un element tan decisiu com el cost o, en alguns casos, la contribució del mitjà a la contaminació atmosfèrica.

Aquestes activitats, i moltes d’altres que ben segur anireu descobrint amb nosaltres, són el que apropa la part tècnica a la ciutadania. No es tracta de fer comprendre que el ferrocarril, en tenir menor fregament que el pneumàtic, és més eficient; no es tracta de posar xifres als valors de contaminació… es tracta d’experimentar i motivar un canvi modal. Així, la SEM s’ha convertit en un espai no només per a motivar als ajuntaments i administracions aprendre decisions i mesures de mobilitat sostenible, sinó també en un espai pedagògic de formació.

Des de la PTP lluitem perquè les nostres activitats no es quedin en un simple taller i s’oblidin al cap del temps, busquem que siguin un model a seguir i una motivació a un canvi d’hàbits. No veiem la SEM com un moment de lluïment de les entitats sostenibles, sinó que la SEM és un moment on motivar i demostrar que un canvi modal és possible si tots hi estem disposats. Des de la PTP continuarem treballant perquè aquest espai es mantingui present i el canvi modal no sigui només una promesa electoral sinó una realitat.

 

Carles Garcia
Tècnic de la PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 68 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fmss68%2F|title:N%C3%BAmero%2068″][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...