Search

L’Ajuntament de Figueres llença la tovallola i sentencia de mort l’estació més important del Catalunya Exprés

oct. 13 2008

oct.

13

2008

  • La PTP lamenta profundament la decisió del consistori figuerenc, condicionada pel xantatge polític de no construir un baixador per l’alta velocitat
  • El model urbà de mobilitat sostenible i equitat social que suposa l’estació cèntrica i accessible actual donarà pas a interessos privats d’especuladors urbanístics i del lobby de la carretera i un increment de la mobilitat privada

El Ministeri de Foment repeteix impunement els errors descomunals d’estacions com la del Camp de Tarragona, Guadalajara – Yebes o Antequera – Santa Ana, però aquesta vegada afectant la xarxa quotidiana de ferrocarril. De res no ha servit el fracàs estrepitós de l’estació del Camp de Tarragona, amb un accés pràcticament nul en transport públic i modes no motoritzats i una inutilitat total per les connexions ferroviàries internes de Catalunya. Oïdes sordes a les més de 10 mocions municipals empordaneses pel manteniment de l’estació cèntrica de regionals i autobusos i a les més de 6.000 signatures recollides per la plataforma Salvem el Tren de l’Empordà demanant una consulta popular. El Ministeri continua destrossant el Catalunya Exprés mentre la Generalitat se’n desentén. No s’explica quins interessos té el Ministeri en construir una variant ferroviària del ferrocarril quotidià per Vilafant que és més cara i té més tram de túnel que el propi soterrament de la traça actual.

S’han passat per alt els criteris bàsics de mobilitat sostenible i s’anul•larà la funció comarcal i quotidiana del ferrocarril a l’Empordà, que actualment dóna accés en menys de vint minuts a peu a tots els barris de Figueres i en menys de cinc minuts al centre administratiu, turístic i de serveis de la comarca. Figueres estava cridada a ser la terminal de les Rodalies de Girona, però cal recordar que a les estacions de Rodalies Barcelona s’hi accedeix en un 80% a peu, bici i transport públic; i només en un 15% en vehicle individual motoritzat.

Mentre tots els municipis amb ferrocarril de Catalunya treballen per potenciar l’ús del ferrocarril i integrar-lo en les zones urbanes, fins i tot amb soterraments per donar més centralitat, Figueres ha decidit expulsar les vies del centre per construir una nova estació “intermodal” en una zona totalment perifèrica que l’únic que aconseguirà és que tothom hi vagi en cotxe. Per contra, la ubicació actual de l’estació donarà lloc a noves urbanitzacions més allunyades del tren i bus interurbà. De pas es justificarà una important ampliació de xarxa viària d’accés, que inclou la construcció de rondes de circumval•lació per tot Figueres. Amb aquestes polítiques, no és d’estranyar que les comarques gironines siguin les més motoritzades de Catalunya i d’Espanya, després de Balears. De res servirà un “intercanviador” a Vilafant -on podrien parar molt pocs Avant- si es construeix a partir de retirar el servei ferroviari i d’autobús més cèntric: a Catalunya, el 80% d’usuaris de Renfe són de Rodalies i Regionals.

Des de la PTP lamentem aquest gravíssim atemptat contra la xarxa ferroviària catalana en un dels punts on millor funcionava, tot i les seves mancances. A mesura que avancen les obres de l’AVE són més grans els danys causats pel Ministeri de Foment al nostre ferrocarril. En paral•lel, el paper de l’administració catalana és cada vegada més vergonyós i hipòcrita en matèria de mobilitat sostenible.

També et pot interessar...