Search

L’ATM, amb la col·laboració de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, ha organitzat avui la IV Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida

oct. 14 2014

oct.

14

2014

20141013-cursa-ile

logo30-save Descarregar taula de resultats logo-facebook Accedir a la galeria de fotos

 

• La prova ha comparat temps, costos, consums i emissions de CO2 de 5 mitjans diferents de transport en els mateixos recorreguts.

• La bicicleta s’imposa davant d’altres modes en els municipis més propers a la capital.

• Viatjar en vehicle privat és entre 7 i 17 vegades més car que fer-ho en transport públic, segons la ruta.

20141014-cursa-lleida-foto

 

L’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Lleida, en col·laboració amb l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i els ajuntaments lleidatans participants, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, han organitzat avui la IV Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida.

La Cursa de Transports és una comparativa cívica en què diverses persones es desplacen simultàniament entre dos punts per comparar els temps de viatge, costos directes, consum energètic i emissions de CO2 i gasos contaminants que generen dos o més mitjans de transport en el seu recorregut.

A la IV Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida s’ha realitzat una comparativa entre cotxe i autobús des de 5 municipis fins a la capital del Segrià. Els ajuntaments participants són: Alfarràs, Alpicat, Balaguer, Rosselló i Torrefarrera. Addicionalment ha participat la bicicleta des d’Alpicat i Torrefarrera, guanyant a Alpicat i trigant només quatre minuts més que el cotxe a Torrefarrera. També ha participat un model de vehicle elèctric de Renault, el Fluence Z.E. 100% elèctric, cedit pel concessionari Renault Autansa de Lleida, que ha sortit des d’Alpicat. També ha participat el tren d’FGC entre Balaguer i Lleida, que està integrat tarifàriament.

A nivell energètic els modes no motoritzats són imbatibles, i cada viatger de transport públic suposa un cost entre 2 i 3 vegades inferior que un viatger amb cotxe privat. En termes d’emissions i consum energètic, el cotxe elèctric ha aconseguit un estalvi del 50% respecte el cotxe dièsel.

En temps de viatge porta a porta en els municipis més propers (fins a 10 Km) el bus triga entre 5 i 6 minuts més que el cotxe i en municipis de major distància, com Balaguer (30 Km) el tren ha trigat uns 15′ més. Les diferències en temps són per tant molt baixes si tenim en compte que el cotxe és entre 7 i 17 vegades més car que l’autobús en l’accés a Lleida. Per calcular els costos és repercuteixen tots els costos reals; imputant les despeses d’amortització del vehicle i tres euros d’aparcament; i considerant l’ús de la T10/30 integrada, el títol de transport més utilitzat a l’Àrea de Lleida, que suposa un 64% d’estalvi respecte als bitllets no integrats.

També et pot interessar...