Search

L’autèntic perill viari de Barcelona és la indisciplina

set. 22 2008

set.

22

2008

  • Des de la PTP ens afegim al condol per les víctimes de l’accident d’autobús del passat dissabte al barri del Carmel de Barcelona
  • El ressò mediàtic d’aquest puntual accident s’explica precisament per la baixa accidentalitat d’aquest mitjà, i del transport públic en general
  • Malgrat tot, l’accident posa de manifest les grans dificultats que troben els conductors d’autobús per assegurar el dret a la mobilitat dels ciutadans i la prestació del servei en condicions de seguretat i eficàcia

En primer lloc, l’associació Promoció del Transport Públic vol expressar el seu condol als familiars de les víctimes de l’accident d’autobús al barri del Carmel de Barcelona del dissabte 20 de setembre, en que van perdre la vida dos vianants i van resultar ferides 11 persones.

En barris com el Carmel, on el metro només tindrà una parada, l’autobús té i continuarà tenint un paper fonamental en la integració social i territorial dels seus habitants. Tot i la prioritat que s’ha de proporcionar als serveis públics, són molts els entrebancs que han de sortejar els autobusos sense gaudir de cap tipus de protecció i carregant sobre els professionals que els condueixen una enorme responsabilitat. Tot i així, la professionalitat dels milers de conductors d’autobús de l’àrea metropolitana fa que l’autobús continuï sent un dels mitjans de transport més segurs per recórrer la superfície de Barcelona.

Des de la PTP creiem que la xarxa d’autobús metropolità requereix amb urgència dues grans mesures: la protecció de la circulació dels seus vehicles i un pla estratègic del transport públic de superfície com el que la PTP va demanar durant la darrera campanya electoral. Per evitar situacions com la desgraciadament viscuda, cal posar l’accent en el compliment de l’ordenança municipal de mobilitat i seguretat vial, especialment als vehicles que més les incompleixen: turismes, motocicleta, ciclomotor i furgoneta.

En el cas del Carmel, on els autobusos pateixen la indisciplina viària amb més gran intensitat, cal que l’Ajuntament de Barcelona elabori un pla de xoc de mesures urgents per garantir la circulació i compliment d’horaris de pas de l’autobús, probablement un dels serveis públics més importants que reben els seus veïns i veïnes.

Durant aquesta legislatura, un gran acord polític hauria de permetre superar la complicada situació actual, aportant més eficiència i seguretat al conjunt del transport públic de superfície, el que més pot fer per la mobilitat urbana a curt i llarg termini.

 

Annex

 

Base total d’accidents 2007

Vehicles implicats

Turisme

9.385

81,45%

Motocicleta

4.574

39,70%

Ciclomotor

2.932

25,45%

Furgoneta

1.442

12,52%

Taxi

824

7,15%

Autobús

562

4,88%

Ciclo (Bicicleta)

442

3,84%

Camió

415

3,60%

Tracto camió

90

0,78%

Altres vehicles

28

0,24%

Quadricicle

21

0,18%

Tramvia

20

0,17%

Maquinària d’obres

17

0,15%

Autobús articulat

14

0,12%

 

Font: Departament d’Estadística. Ajuntament de Barcelona a partir de dades de Guàrdia Urbana. Via Pública. Ajuntament de Barcelona.

 

També et pot interessar...