• L’Avant d’alta velocitat al Camp de Tarragona no millora els preus ni els temps de viatge de la xarxa Catalunya Exprés com sí succeeix a la relació Lleida – Barcelona.
  • Les millores anunciades a Rodalies amb l’arribada de l’alta velocitat no s’han produït i els retards continuen.
  • Reclamem alguna alternativa económica en la relació ferroviària Madrid – Barcelona, com la tarificació d’hora vall a alguns dels trens amb menor ocupació.

Estació del Camp de Tarragona: sobretot per anar a Madrid

Finalment, les previsions anunciades per la Promoció del Transport Públic s’han complert: l’alta velocitat al Camp de Tarragona no resol les connexions regionals entre Reus, Tarragona i la capital catalana. Les expectatives de millora del servei han quedat limitades respecte la xarxa Catalunya Exprés: el servei Avant d’alta velocitat no millora els temps de viatge i és més car que el servei per la xarxa convencional via Vilanova.

 

Barcelona – Tarragona

Barcelona – Reus

Catalunya Exprés

Any 20031

Avant2 + Bus

Any 2008

Catalunya Exprés

Any 20031

Avant2 + Bus

Any 2008

Temps

60′

> 61′

36′ + enllaç3 + 15′

75′

> 71′

36′ + enllaç3 + 25′

Cost directe

5,60 €

13,20 €

11,90 € + 1,30 €

6,45 €

15,20 €

11,90 € + 3,30 €

(1)     Per limitacions associades a les obres de l’AVE: 15 minuts més de recorregut a l’actualitat (75 minuts a Tarragona i 90 minuts a Reus)

(2)     Sobre línia d’alta velocitat Madrid – Barcelona

(3)   Enllaços considerats a l’estació del Camp de Tarragona: 10 minuts (poden ser superiors amb control d’accés o retencions de trànsit)

 

El Pla ferroviari no oficial de la PTP Tren 2014, que compta amb el suport polític dels partits ICV-EUiA, ERC i CiU, proposa la racionalització de l’alta velocitat a partir de la utilització de trens amb canvi d’ample automàtic que aprofitin la línia de l’AVE entre Sants i l’Arboç, per continuar des d’allà fins el centre de Reus i Tarragona per la via convencional tot escurçant els temps de viatge actuals per sota dels 70 i 50 minuts respectivament. Només caldria la petita inversió d’un canviador d’ample. El Pla Tren 2014, que ja ha estat presentat a diverses instàncies del món sindical, tècnic, polític i econòmic amb força èxit, encara espera resposta per part de la Generalitat de Catalunya.

 

Sense millores horàries a Rodalies i Mitjana Distància (regionals)

Les afectacions a la xarxa de Rodalies i Mitjana Distància (regionals) de Renfe continuen després de l’arribada de l’AVE. Les millores que el Ministeri de Foment prometia i associava a l’arribada de l’alta velocitat a Barcelona no s’han produït dos mesos després de l’arrencada del nou servei:

  • Sense nous horaris a la C2. Les millores horàries previstes a la C2 sud amb motiu de la posada en servei de l’AVE, no s’han produït encara. Aquestes millores, foren anunciades al Comitè de Clients de Rodalies Renfe.
  • Sense el promès Pla de Rodalies. Tot i els milions d’euros de millora anunciats en campanya electoral per la ministra Carme Chacón, Catalunya continua sense un pla de Rodalies (i Mitjana Distància). El conegut com a “Pla de Rodalies” que havia de ser presentat pel Ministeri de Foment abans de l’arribada de l’alta velocitat a Barcelona, segueix sense fer-se públic i, en conseqüència, els trens de la majoria segueixen sense un pla de futur.
  • Sense reparacions a les vies entre el Prat i Sants. Les restriccions de velocitat a les vies d’ample ibèric de l’entrada sud de Sants continuen tot i haver-se acabat les obres del tren d’alta velocitat. Aquestes afectacions estan perjudicant tots els trens de Mitja Distància i Rodalies de les línies C2 i Ca2 amb 15 minuts d’increment de temps de viatge respecte la situació anterior a les obres.

Davant d’aquesta situació exigim al Ministeri de Foment la ràpida reparació dels danys soferts amb la millora de les infraestructures dels trens de la majoria i amb el promès pla de Rodalies, que és aplaçat de forma consecutiva.

 

L’AVE si es construeix amb fons públics, ha de ser accessible per a tothom

L’AVE Madrid – Barcelona només redueix el preu si el tren no és directe o via Tarifa Web i Tarifa Estrella, uns descomptes molt limitats sobre un nombre massa reduït de places, que s’han de reservar amb molt de termini pel cas de la Tarifa Web, i que són destinats només als usuaris habituats amb Internet. L’alta velocitat encara és prohibitiva per a molts ciutadans i ciutadanes que es veuen abocats al transport per carretera per motius econòmics. Mentre no arriben millores tarifàries, recomanem a la població una nova alternativa econòmica: Avant fins a Lleida i desprès l’AVE a Madrid, s’estalvien uns 20 €.

Reclamem alguna alternativa econòmica en la relació ferroviària Madrid – Barcelona i relacions intermèdies, com la Tarifa Hora Vall que s’aplica a l’AVE Madrid – Sevilla sobre els trens amb menor ocupació.

Per altra banda, els preus Barcelona – Lleida continuen sent cars, donat que els abonaments mensuals i unipersonals amb un mínim de 20 viatges només beneficien la gent que es desplaci diàriament a BCN, però no als estudiants que viatgen setmanalment.