Search

L’entitat PTP proposa que els trens Avant arribin a Tarragona

nov. 27 2009

nov.

27

2009

20091126-tarragona21-1El col·lectiu qüestiona el model ferroviari del Camp i aposta per reduir l’ús del cotxe per anar a les noves estacions

Redacció 26 de novembre de  2009. L’entitat Promoció del Transport Públic (PTP) ha qüestionat el model ferroviari que s’obrirà amb la posada en marxa de l’estació del Corredor del Mediterrani al sud de l’Aeroport. El col·lectiu afirma que “com s’ha demostrat a Perafort”, les estacions situades fora dels nuclis urbans “tenen un comportament doblement advers a la mobilitat sostenible”.

 

El PTP qualifica d'”ineficàcia ferroviària” la futura estació “pels desplaçaments regionals d’alta velocitat (trens Avant) i assegura que l’accés a Perafort “pren un temps similar al que es triga en arribar en tren fins a Barcelona Sants o Lleida”. Per aquest motiu, l’Avant “no ha assolit ni el 10% dels passatgers transportats diàriament pels trens Catalunya Exprés i Regional en l’àmbit Barcelona-Tarragona-Reus-Lleida”.

20091126-tarragona21-2El col·lectiu, format per experts en matèria ferroviària, afirma que la immensa majoria dels usuaris del ferrocarril a Catalunya accedeixen a les estacions de tren “sense vehicle propi”, cosa que no passa a Perafort.

PTP afirma que s’incentiva així el vehicle privat perquè “no existeix un accés potent en transport públic”. Cada vegada que arriba un tren d’alta velocitat, “gairebé el 100% dels accessos i sortides de l’estació de Perafort se satisfan amb vehicle privat. És una paradoxa que la construcció d’una nova línia ferroviària degeneri en l’estímul de nou trànsit i congestió al Camp de Tarragona en comptes de captar nous usuaris pel transport públic”, assegura. Infraestructures així “allunyen el Camp de Tarragona de la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat en l’accés als serveis”.

PTP fa una proposta “més sostenible, econòmica i eficaç”. Així, en les seves al·legacions al Pla Territorial del Camp de Tarragona i en el pla ferroviari que va presentar, Pla Tren 2014, recolzat per una majoria parlamentària, la PTP ha proposat a l’Administració una nova estratègia ferroviària que “incrementi l’eficàcia del mode ferroviari en detriment de l’ús vehicle privat”.

Així, es demana revaloritzar i donar intermodalitat a les actuals estacions de Tarragona, Reus i Vila-seca. “Ateses les estadístiques, cal relativitzar el problema de l’aparcament a estacions com la de Tarragona ciutat i donar més valor al concepte de proximitat als serveis, comerços i administracions i d’intermodalitat amb transport públic urbà, interurbà, que en qualsevol cas s’ha de millorar en freqüències i amb el Tramcamp”.

PTP proposa introduir els trens Avant al centre de les poblacions utilitzant la xarxa ferroviària actual, “com es fa a totes les ciutats d’Europa”. Això seria possible a través del tercer carril o mitjançant canviadors d’ample al tram l’Arboç-Alcover “o fins i tot amb un nou ramal entre La Pobla de Montornès i Tamarit que connecti les línies de l’AVE i convencional abans d’entrar a Tarragona ciutat amb poca obra pública, aprofitant parcialment la línia Reus-Roda”.

Una altra proposta és connectar la nova estació amb el Tramcamp sense perjudicar la mobilitat quatidiana. El Pla Territorial del Camp de Tarragona desvia el corredor principal Reus-Salou per fer-lo passar per la nova estació “generant una gran volta i pèrdua de temps per la mobilitat quotidiana, que és la principal, entre Reus i la costa. Per això sol·licitem que el tren-tramvia arribi a la nova estació d’alta velocitat mitjançant un ramal propi, útil des de Reus, Tarragona i Vila-seca.

També es proposa enllaçar l’estació i l’Aeroport com si fossin dues terminals, mitjançant una llançadora. “Només així els dos equipaments sumaran sinèrgies per connectar el Camp de Tarragona amb Catalunya, el Corredor Mediterrani i la resta del món”.

La proposta s’ha presentat justament quan avui es debat a la Cambra de Comerç el model ferroviari del Camp de Tarragona.

També et pot interessar...