Barcelona ha acollit un gran esdeveniment com és el Congrés de Cardiologia. Més de 30.000 persones s’han desplaçat des de Plaça Espanya fins al recinte Firal de Montjuïc-2 a través d’un potent servei d’autobusos, amb freqüència de fins a 1 min, que unia aquests dos punts. Alguns mitjans de comunicació havien anunciat autèntics cataclismes de trànsit si no es reforçava el servei de taxis. Alguns col·lectius de taxistes havien reclamat incentius econòmics per donar el servei.

Ara que el Congrés s’acaba és el moment de felicitar l’Ajuntament de Barcelona i TMB per la bona organització d’aquest servei llançadora. Però també és hora d’arribar a conclusions sobre com en el futur hem d’organitzar aquest tipus d’events massius.

S’ha demostrat que en una ciutat el que de debò assegura que no hi haurà col·lapses són els autobusos (o en el seu cas, tramvies) perquè és l’únic sistema que és capaç de transportar molta gent en un reduït espai de superfície. En aquest paràmetre és fins a 20 vegades més eficient que un taxi. Voler donar prioritat als taxis per efectuar aquest tipus de trasllats és oblidar que un taxi, encara que adscrit al servei de transport públic, no deixa de ser un vehicle que porta normalment un sol passatger.

Qui normalment col·lapsa aquests grans esdeveniments són els cotxes, privats o de servei de taxi. Voler solucionar el col·lapse a partir de més cotxes és un error. Això no vol dir que el taxi no hagi de jugar cap paper, sinó que a qui s’ha de donar la prioritat en l’accés i en la circulació és a l’autobús, perquè és l’únic que assegura la solució del problema. A més, ho ha d’una forma extraordinàriament econòmica com molts dels assistents al congrés s’han encarregat de recordar-nos-ho aquests dies.

Demanem a l’Ajuntament de Barcelona que perseveri en la via iniciada en aquest congrés i que tingui molt en compte les seves lliçons de mobilitat en el moment de planificar nous grans esdeveniments. Concretament, demanem a l’Ajuntament de Barcelona que apliqui aquest esquema de mobilitat en l’accés a la Festa del Cel, que se celebrarà durant la Mercè. És necessari que en aquest aconteixement s’asseguri que és el transport públic de superfície qui té la prioritat absoluta en la circulació.