Search

Llum verda a una “Diagonal per a tothom”, amb la unió dels dos tramvies i voreres de deu metres

set. 09 2008

set.

09

2008

  • La principal travessera de la ciutat deixarà de ser un vial tòxic amb disseny franquista per convertir-se en un eix cívic per la mobilitat sostenible
  • Els carrils de vehicles privats donaran lloc a unes noves i grans voreres, un carril bici segur i la unió dels dos tramvies: substituint cotxes i motos per transport públic i bicicletes
  • La PTP veurà satisfeta una reivindicació històrica

No hi ha cap mena de dubte: la conversió de la Diagonal en via cívica per a tothom marcarà un abans i un després a la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona. L’actual barrera de contaminació, pols i soroll que travessa la ciutat d’est a oest es convertirà en un pulmó verd i un eix de mobilitat sostenible que enllaçarà amb totes les línies de Metro de TMB i el Metro del Vallès d’FGC. L’eix de la Diagonal, que ha estat esperant durant molts anys aquest revulsiu urbanístic, podrà ser recorregut amb comoditat i rapidesa en tramvia o bicicleta entre bulevards comercials i voreres similars a les del Passeig de Gràcia.

 

tram-termo-diagonal

Termòmetre de línia amb les possibles parades del tramvia a la Diagonal i les seves correspondències. Font: PTP

 

Si el passat va situar l’ajuntament de Porcioles com el destructor d’una de les xarxes de tramvia més importants d’Europa, amb més de 200 quilòmetres, el futur consagrarà aquest ajuntament democràtic com aquell que encertadament va retornar el tramvia al centre de Barcelona, seguint les passes de moltes ciutats que a Europa estan modernitzant la seva mobilitat.

 

 

Les lliçons del tramvia

  1. El Trambesòs i el Trambaix, el gran ús de la bicicleta i els nous carrils bus d’entrada a Barcelona, demostren que la mobilitat sostenible és més sensible a una gestió responsable de l’espai i dels recursos que a la construcció de macroinfraestructures.
  2. El tramvia s’ha lliurat d’antics complexos i estereotips, consagrant-se com a mitjà de transport eficient i molt ben valorat per la ciutadania, fins el punt que és el transport públic millor valorat a l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana de Catalunya.
  3. La mobilitat sostenible és un dret fonamental, i els ciutadans i ciutadanes responen molt positivament quan aquest dret és protegit per sobre dels interessos individuals. Només un 19% de la mobilitat interna de Barcelona se satisfà en vehicle privat motoritzat, dos terços en cotxe i un terç en moto. Alhora, el transport públic és un dels serveis millor valorats pels barcelonins i barcelonines.
  4. El tramvia modern pot complir funcions de “metro” en superfície de forma molt òptima en les distàncies mitjanes que habitualment es recorren. El Trambaix s’ha convertit en la línia de transport públic de superfície amb més usuaris diaris de l’àrea metropolitana.
  5. Els ciutadans i ciutadanes que lluiten per la mobilitat sostenible i segura han vist recompensada la seva tasca de conscienciació al cap d’uns quants anys. Per contra, els erudits que proposaven que el transport públic només havia d’anar soterrat i deixar la superfície només pels cotxes avui veuen les seves obres en procés de demolició.

 

tram-mani-diagonal

Imatge de la marxa cívica organitzada el 2005 per CCOO, BACC, Barcelona Camina, Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta i PTP al llarg de la Diagonal.

La PTP celebra que l’alcalde Hereu hagi pres aquesta bona decisió i agraeix la tenacitat dels regidors d’altres grups que han defensat el tramvia per la Diagonal des de sempre i sense complexos; les mocions a favor de la unió dels tramvies dels Ajuntaments Sant Adrià de Besòs, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona; i molt especialment l’activisme de CCOO, Barcelona Camina, BACC, CCUB i la FAVB.

Des de la PTP sempre hem donat total suport a la unió dels dos tramvies per la Diagonal i en superfície, i col•laborarem per a què s’assoleixi el màxim consens polític i implicació ciutadana en el projecte. En aquest projecte, hem de ser-hi tots!

Visca la Diagonal per a tothom!

 

 

 

També et pot interessar...