Search

Ferrocarril a Andorra: una infraestructura necessària

des. 06 2021

des.

06

2021

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]?‍♀️ No ens quedem a l’andana, és l’hora de pujar al tren!

? És una realitat incontestable que a Andorra tenim un problema amb la mobilitat.

? Nosaltres ho tenim clar: la via alternativa ha de ser el ferrocarril.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el manifest!” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F02%2FManifest-pel-tren-a-Andorra-2.5.pdf|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Molts dels reptes que haurem d’afrontar a Andorra aquest segle passen, de manera fonamental, pels nostres transports. Des de la diversificació econòmica i la competitivitat del país fins a la resposta a l’emergència climàtica, la mobilitat és el factor clau que determinarà si els superem o no.

És una realitat incontestable que a Andorra tenim un problema amb la mobilitat.

És un problema de capacitat: el trànsit, les cues, i el nombre de cotxes que podem entaforar en aparcaments que devoren els centres urbans.

És un problema climàtic: la insostenibilitat de la mobilitat en cotxe, les emissions dels combustibles fòssils i la eficiència energètica. El ferrocarril a Andorra pot reduir, en primera instància, un 6,7% de les emissions de CO2 totals del país, tot ampliant la capacitat de transport. Per contra, l’avió i l’helicòpter són 20 vegades més contaminants per passatger que el tren, i el cotxe particular ho és 11 vegades més que el tren.

És un problema de qualitat de vida: vivim en un país on la infraestructura viària, la pol·lució o el soroll del trànsit punxen l’ideari del nostre país de boscos i muntanyes.

És un problema de competitivitat: l’elevat cost del transport per carretera debilita la competitivitat del comerç del país i encareix el cost de la vida per a tothom. La implantació del ferrocarril pot reduir en un 50% el cost d’importació de mercaderies al nostre país, retornant aire a l’economia andorrana.

Depenem d’un carril de sortida i un d’entrada per cada pas fronterer, i les esllavissades del 2019 van evidenciar que Andorra necessita una alternativa.

Nosaltres ho tenim clar: la via alternativa ha de ser el ferrocarril.

Ferrocarril perquè és eficient, sostenible i econòmic. Defensem el tren:

  • Per donar una sortida de veritat al trànsit sense renunciar al
  • Perquè és el mitjà de transport menys
  • Perquè ens  permetrà  reduir  el  cost  de  transport  a  Andorra  i  retornar competitivitat al nostre comerç.
  • Per donar solidesa a les nostres comunicacions amb el món.

El ferrocarril és la columna vertebral del transport a Europa i arreu del món: des de països grans, com els Estats Units, a tan petits com Mònaco; des dels ports i les costes de la mediterrània als cims i valls dels Alps a Suïssa, Àustria, i Liechtenstein. Andorra ha de sumar-se a aquesta xarxa ferroviària que enllaça tots els països del nostre continent.

L’arribada del ferrocarril a Andorra no és només una oportunitat pel nostre país, sinó que també ho és pel nostre entorn. El nostre veïnat del Pirineu també tindrà accés a aquesta infraestructura, la qual serà molt més resilient econòmicament gràcies als nostres trens i viatgers, i patirà menys les conseqüències de pol·lució i de tràfic que ve a casa nostra. Els trens de mercaderies que arribaran a Andorra podran donar també servei a la resta de la línia, impulsant el desenvolupament logístic i industrial tant a casa nostra com al nostre voltant. En una Europa amb cada cop menys fronteres, obrir camins porta guanys compartits.

El tren no pot ser ‘un bon projecte que va quedar al calaix’: ha de convertir-se en el present de la mobilitat del nostre país. Per això, els signataris d’aquest manifest reclamem:

  • Un compromís ferm i públic de Govern per impulsar el ferrocarril com la solució de mobilitat que el país necessita
  • La redacció d’un projecte tècnic complet de línia ferroviària enllaçant Andorra amb l’exterior.
  • La implicació de la societat civil a la presa de decisions i el seguiment dels projectes ferroviaris d’Andorra.
  • L’establiment d’un acord amb Govern, les administracions públiques veïnes i el sector privat del país definint el marc polític, tècnic, i econòmic per la implantació del ferrocarril a Andorra.
  • La inclusió del ferrocarril en el marc d’associació d’Andorra a la Unió Europea: entrada en els organismes d’estandardització i reguladors del mercat ferroviari europeu, i inclusió en les polítiques i partides de finançament generals del ferrocarril a la UA

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...