Galeria fotogràfica Accés a signatures en suport al Manfiest de Cotlliure
Avui 9 de Maig de 2015, Festa del Tren i amb motiu del Dia d’Europa, nosaltres, càrrecs electes en diferents institucions d’ambdues bandes del Pirineu i representants d’organitzacions de la societat civil de l’Euroregió, ens hem reunit al Centre Cultural de Cotlliure per fer pública la següent declaració :
MANIFEST DE COTLLIURE PER LA CREACIÓ DEL TREN CATALÀ EUROREGIONAL
1. Fa casi 5 anys, el 18 de setembre de 2010, es va firmar a l’estació de Portbou un compromís en favor d’un tren català transfronterer i per conservar, en particular, la línia ferroviària que entre Perpinyà i Girona uneix una vintena de municipis, fonamentalment de l’Empordà i del Rosselló, i que ha de tenir un paper molt important al costat de la línia d’alta velocitat.
2. Des de l’Assemblea de la Federació Europea de Passatgers celebrada a Barcelona el març de 2011, les associacions d’usuaris del transport públic dels dos costats de la frontera, liderades per la PTP i la FNAUT de Llenguadoc-Rosselló, treballen conjuntament per afavorir l’ús del tren, millorar la qualitat i la regularitat dels serveis actuals i reclamar bones connexions ferroviàries transfrontereres, tot coordinant i harmonitzant els horaris de la SNCF i la RENFE. El 13 de juliol de 2013 es va crear a Vilafranca del Conflent l’Aliança transfronterera d’aquestes associacions i altres entitats de defensa dels usuaris de l’Euroregió per estructurar i ampliar aquest moviment de lobbying ciutadà més enllà de la Costa Vermella i de la Costa Brava estenent-lo fins la Cerdanya.
3. Desprès de l’èxit del bus a un euro a la Catalunyà Nord i de la creació del nou sistema de rodalies a l’eix Blanes – Girona – Figueres – Portbou, la Generalitat de Catalunya i el Consell General del Pirineu Oriental van firmar el 23 de maig de 2014 un conveni per a la potenciació de la xarxa de transport a l’espai català transfronterer. Malauradament, malgrat algunes iniciatives puntuals, a cada banda de la frontera, com el Sunrail durant l’estiu o els trens suplementaris pels focs d’artificials anuals a Cotlliure, no existeix una veritable coordinació ferroviària dels serveis regionals, la qual ajudaria a garantir la cohesió territorial, la protecció del medi ambient i el dret a la mobilitat de totes les persones sense vehicle privat: treballadors, estudiants, jubilats i turistes. Des de Cotlliure, reclamem que s’impulsin iniciatives transfrontereres ferroviàries en tots els àmbits de la vida econòmica, social, educativa i cultural.
4. Sabem que hi ha experiències molt positives de cooperació ferroviària transfronterera en diferents països europeus, projectes com el Transfermuga al País Basc, l’Inforailmed entre la regió PACA i la Ligúria o, d’una forma més ambiciosa, el futur RER de Ginebra en territori suís i francès. En el marc de la nova regió Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineu creada a partir de l’any 2016, volem la mobilització dels fons europeus i en particular del POCTEFA (2014-2020) per reduir fronteres i eliminar prohibicions de trànsit (trens obligats a retornar de buits entre Cervera i Portbou). Es tractarà sobretot de modernitzar les línies ferroviàries convencionals de la costa (Perpinyà-Cervera-Portbou-Barcelona) per desenvolupar-hi un veritable tren transfronterer.
5. Proposem afavorir-ne l’ús del tren per fer desenvolupar un turisme més accessible socialment, més sostenible ecologicament i menys condicionat per l’estacionalitat. Un model turístic que doni a conèixer i protegeixi el gran patrimoni històric, cultural, natural i paisatgístic d’aquestes contrades, tant al litoral com a la muntanya. En aquest context, serà fer una realitat un projecte d’ecoturisme basat en els Quatre Trens del Pirineu Català (el Transpirinenc Tolosa-Barcelona, el Cremallera de Núria, el Tren Groc i un nou Tren Verd La Tor de Querol – Ribes de Freser – Ripoll). Proposem per exemple aprofitar els trens Talgo en desús, dotats de canvi d’ample automàtic, per crear un servei turístic d’estiu que recorri les platges i també s’integri en una ruta de la memòria republicana al voltant del tema de la Retirada cap a França.
6. Conscients de la problemàtica mediambiental, que es manifesta amb els problemes de contaminació atmosfèrica, els accidents i la congestió del trànsit per carretera, volem també afavorir el desenvolupament sostenible a través la mobilitat laboral, el comerç i l’economia local i sobretot, millorar la qualitat de vida i el poder adquisitiu de les persones que vivim en aquesta Euroregió. Proposem la creació d’una nova tarificació euroregional atractiva e integrada en l’àmbit del Llenguadoc i Catalunya, i un servei de proximitat cadenciat i unificat tarifàriament, accessible socialment amb bons nivells d’informació dels usuaris i amb venta de bitllets combinats via internet i a les estacions (taquilles i caixers automatics). Ens oposem al tancament de les taquilles vinculat a la reducció dels horaris d’obertura de les estacions com la de Portvendres tancada al públic des del 1er de gener de 2015. Exigim una millor consideració de la bicicleta i els discapacitats en la infrastructura de les estacions i els trens : fàcil accés, espais suficients, etc…
7. D’altra banda, les necessitats de transport de mercaderies no podran ser resoltes satisfactòriament només amb la línia d’alta velocitat pel Pertús. Considerem imprescindible, abans de realitzar una línia polivalent d’alta velocitat entre Montpeller i Perpinyà, que es potenciï el transport de mercaderies optimitzant-ne l’ús de la línia convencional Cervera-Portbou que caldria canviar a ample internacional en el mig termini fins a Barcelona. Ens sumem a la proposta del Govern català de crear servei regional per la via d’alta velocitat (TERGV / Avant). Però volem el suport de la nit entrena per a llargues distàncies, sobretot amb el manteniment dels trens entre París i Portbou, Luxemburg i Portbou, París i La Tor de Querol i la restauració dels trens nocturns des del costat espanyol.
8. Els sotasignats ens comprometem en els nostres respectius àmbits a cooperar i pressionar els operadors ferroviaris estatals, la SNCF i la RENFE, perquè els objectius d’aquest manifest puguin ser assolits en els propers cinc anys.