Editorial: Reduir el trànsit a l’Àrea Metropolitana, una qüestió d’ètica política
Actualitat: Els partits polítics davant del transport públic. Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
Mobilitat privada: Com ens afecta la contaminació?
Bus: Parades d’autobusos reciclades
Pàgines centrals: xarxa ferroviària integrada central amb temps de viatge
FFCC: El tramvia a Europa
Bicicleta: La bicicleta de mercaderies.
Viatges sostenibles: Astúries.
Societat: Rodalia.info. Festa del Tren a Portbou
Entrevista: Jordi Sunyer, codirector del CREAL
En l’actual campanya electoral serà poc habitual sentir debats al voltant de la necessitat de reduir el trànsit a l’Àrea Metropolitana de Barcelona o d’incrementar l’oferta i la qualitat del transport públic a la resta del país. Es parla massa poc de les víctimes causades pel nostre sistema de moure’ns, i molt dels efectes que aquest genera sobre l’economia global i sobre les comoditats que reporta a una part de la ciutadania. I sembla que ha de ser així per fer sentir còmode el sector de l’automoció.
Però en qualsevol cas estem pagant una factura humana massa elevada: amb milers de víctimes mortals per la mala qualitat de l’aire (especialment a causa de les partícules en suspensió i òxids de nitrogen), centenars de morts i ferits a les carreteres catalanes, més canvi climàtic, més consum de recursos, més desigualtats en l’accés al territori, i un desafortunat etcètera. Sabem que la majoria d’aquests problemes tenen el seu origen en l’ús massiu del camió, del cotxe i de la moto; però són pocs els que ho recorden en els espais informatius electorals. La crisi econòmica sembla haver desplaçat, o fins i tot fet retrocedir, la mobilitat com un dels principals problemes del país. La crisi econòmica passarà, però no podrem evitar una severa crisi energètica davant la qual perdurarà un sistema de transport català econòmicament ineficient i socioambientalment insostenible: amb una xarxa viària hipertròfica i una xarxa ferroviària i de transport públic del tot insuficient.
La PTP vol tornar a situar el problema de la mobilitat com a prioritat política, no per buscar culpables, sí per trobar solucions. Amb aquest objectiu l’entitat ha celebrat l’únic debat específic sobre transport públic i mobilitat sostenible de la campanya electoral, participat pels sis partits polítics amb representació parlamentària en l’actualitat (pàgines 4-7) i disponible al Youtube. També acompanyem la publicació d’un número monogràfic sobre una de les experiències en mobilitat sostenible més profitoses d’Espanya, el Pla de Mobilitat Sostenible i Espai Públic de Vitòria-Gasteiz. També es fa una síntesi sobre el greu problema de la contaminació de l’Àrea Metropolitana (pàgines 13-15) i una entrevista sobre el mateix tema amb el doctor Jordi Sunyer Deu, codirector del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL).
Novament ens fem ressò de l’ampliació del Metro de Barcelona, amb l’edició d’un nou plànol actualitzat a les pàgines centrals que incorpora els temps de viatge de tots els operadors ferroviaris metropolitans.
En l’àmbit de la divulgació destaquem diverses activitats realitzades en la darrera Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (pàgines 8-12) i la primícia de la distribució d’un videojoc sobre mobilitat sostenible (pàgina 32) destinat a un públic entre 7 i 11 anys, que la PTP ha aconseguit distribuir a un preu molt econòmic.
Us desitgem una bona lectura i us agraïm la vostra confiança.
Ricard Riol Jurado