Search

Número 63

oct. 20 2014

oct.

20

2014

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_raw_html]JTVCM2QtZmxpcC1ib29rJTIwaWQlM0QlMjIxNzAyMiUyMiUyMCU1RCU1QiUyRjNkLWZsaXAtYm9vayU1RA==[/vc_raw_html][vc_btn title=”També pots descarregar el PDF!” color=”success” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fmss63.pdf|target:_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1618992825822{background-color: rgba(201,214,201,0.31) !important;*background-color: rgb(201,214,201) !important;}”][vc_column_text]

Editorial: Temps per a l’optimisme

Societat: La PTP rep la medalla d’honor de l’Ajuntament de Barcelona

Ferrocarril: el Camp de Tarragona i l’àrea de Girona amplien el seu servei ferroviari local per primera vegada en 20 anys.

Autobús: L’Expres.cat, dos anys sobre rodes

Bicicleta: La bicicleta urbana de mercaderies en bicicleta. Realitat i negoci?

Viatges sostenibles: Tolosa de Llenguadoc. Escapada de cap de setmana amb tren d’alta velocitat.

La Proposta: Retallades i carrera d’obstacles: l’intercanviador de Cornellà de Llobregat

Entrevista: Joan Josep Isern, director del Servei Català de Trànsit.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Al tancament de l’any 2014 són confirmades una sèrie de fites importants per al transport públic i la mobilitat sostenible de Catalunya, que la PTP no pot deixar de recordar. La majoria de les bones notícies han estat possibles gràcies a la constància dels moviments socials i al nou rumb pres pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’Hble. Conseller Santi Vila i del Director de Mobilitat, Ricard Font, al capdavant. Bufen nous vents de pragmatisme, diàleg i realisme a un Departament que havia perdut el nord amb la borratxera de la bombolla immobiliària i infraestructural.

Enguany hem assistit a la posada en marxa, per fi, de l’ampliació del servei ferroviari a les rodalies de Girona i del Camp de Tarragona (pàg 7); amb la modificación d’horaris de trens més gran viscuda fora de Barcelona des de l’època de la directora de Renfe Mercè Sala, quan van posar-se en marxa les Rodalies i la xarxa Catalunya Exprés.

També continua la implantació de la xarxa de bus Expres.cat (pàg. 16), que amplia l’oferta en quantitat i qualitat als corredors de bus més demandats del país. En el seu conjunt, les Rodalies ferroviàries i els serveis Expres.cat, amb les millores que siguin pertinents, han de permetre que les principals àrees urbanes de Catalunya puguin disposar de serveis de freqüència i qualitat suficients com per deixar el cotxe a casa, com ja passa a la majoria de desplaçaments dins i cap a Barcelona. Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya continua un desplegament històric: nous trens sèrie 113 al Metro del Vallès, nova sèrie 114 a la L7 (Catalunya – Av. Tibidabo) a partir de desembre, i els darrers treballs i les proves per a la inauguració l’any 2015 del perllongament de Terrassa (pàg 8), amb unes característiques constructives exemplars. També s’han fet progressos en matèria d’integració tarifària o descomptes per recurrència a alguns corredors no integrats a càrrec de la Generalitat.

En un temps rècord, una de les reivindicacions més recents de la PTP s’ha dut a terme i ha assolit molt bons resultats; es tracta del canvi d’explotació al carril bus-VAO de la C58, per tal de permetre la bidireccionalitat simultània del trànsit durant totes les hores del dia (pàg 14).

Aquesta mesura ha estat possible gràcies a la creixent implicació del Servei Català de Trànsit (SCT) en assumptes de transport públic i canvi modal; més enllà de la visió tradicional limitada al vehicle privat. A la contraportada trobareu una entrevista al Sr. Joan Josep Isern, director del SCT (pàg 32).

Enguany també ha estat un any d’obertura de la PTP als socis, gràcies a la celebración de juntes ampliades per al posicionament de l’entitat en temes transcendentals (pàg 4). Hem de congratular-nos d’haver rebut dos premis a la trajectòria de l’entitat: el 1r premi a la Seguretat Viària del SCT (pàg 29) i la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona (pàg 6).

Com a president de PTP he estat molt afortunat de recollir aquests reconeixements, que han estat possibles gràcies a la col·laboració de moltes persones de dins i fora de l’entitat, i de les empreses i administracions que ens han donat suport. Aquests premis són especialmente estimulants en moments de dificultat econòmica per a la nostra entitat, que expliquen el relantiment en la publicació d’aquesta revista, pel qual us demanem disculpes.

I mentre hem mantingut el diàleg institucional, hem seguit reivindicant els canvis que la nostra mobilitat necessita per ser respectuosa amb l’entorn i amb tots els individus, com es posa de manifest amb les accions de la plataforma Diagonal per a Tothom (pàg 11), l’aliança transfronterera en defensa del transport públic (pàg 10) o la plataforma Stop Pujades; que ha aconseguit que l’any 2015 sigui el primer any de la història de la tarifa integrada sense cap pujada de preu del transport públic i fins i tot amb algunes reduccions. Tanmateix ha entrat a tràmit al Parlament de Catalunya l’enèsimament reclamada Llei de finançament del Transport Públic, que es debatrà al llarg de l’any que ve, i que ha d’evitar casos com l’actual deute del transport públic, recentment renegociat. Sobre tarifes, finançament, tarifa integrada i T-Mobilitat parlarem al proper número, al 1r trimestre de 2015.

Bona lectura!

Ricard Riol Jurado[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...