Editorial: perdem trens a França però mantenim gratuïtat a Rodalies, l’actualitat del país és complicada
La Setmana Europea de la Mobilitat: un espai per a motivar el canvi modal
Gratuïtat del transport públic: un fracàs o expectatives equivocades?
Finançament i fiscalitat del transport públic: marc actual i escenari futur de la tarifació
La Mobilitat sostenible en el Maresme d’ara: oportunitats pel Transport Públic
PTP Vallès, molt a fer!: un repàs als projectes de la PTP al Vallès
Tusgsal: el Pla de Desplaçament d’Empresa de Tusgsal impulsa la mobilitat activa i elèctrica
L’enfonsament del servei d’autobusos al Baix Llobregat Sud: lliçons que cal aprendre
Dr. Traffic: anècdotes sobre mobilitat sostenible
Entrevista a Humberto López Vilalta: “Els tramvies són projectes de ciutat, no només projectes de mobilitat”
Perdem els trens a França però mantenim gratuïtat a Rodalies, l’actualitat del país és complicada
Estem molt contents d’haver pogut complir previsions en aquest número i fer-vos arribar la revista de la PTP a temps perquè us la podeu llegir abans d’acabar l’any.
En aquesta ocasió, des de la publicació de l’última revista hi ha hagut dos esdeveniments que han fet canviar el paisatge de la mobilitat sostenible a casa nostra.
Molt especialment, l’entrada en vigor de la rebaixa de preus als abonaments i la gratuïtat de Rodalies, que es prolongarà tot el 2023, ens han portat a una situació nova pel que fa a la tarifació. És una mesura molt útil per pal·liar les dificultats econòmiques de moltes famílies, però som escèptics respecte a si permetrà captar més usuaris del vehicle privat i, en canvi, ens preocupa especialment com es finançarà a llarg termini. Per això, hi hem dedicat una junta oberta i l’edició de l’Escola de Transport Públic d’enguany; i, en aquest número, trobareu un article sobre experiències internacionals al respecte.
D’altra banda, des del passat 11 de desembre s’ha acabat la col·laboració internacional RENFE-SNCF, anunciat amb ofertes de bons preus pel trajecte Barcelona-París, però amb la conseqüent pèrdua dels trens d’alta velocitat que connectaven Barcelona amb Lió i Marsella. Des de la PTP, estem lluitant conjuntament amb la FNAUT -els nostres homòlegs catalans, occitans i francesos del nord- per a recuperar-los ben aviat.
En aquest darrer trimestre, també hem treballat en les propostes i reivindicacions dels socis en l’àmbit comarcal. Hem començat per la Regió Metropolitana més extensa. Al juliol vam donar suport als veïns i veïnes del Baix Llobregat sud en la seva lluita per defensar un servei digne d’autobús, el mes d’octubre vam fer una trobada de socis al Vallès debatent propostes pels pròxims anys i ara al desembre ens hem reunit amb els socis del Maresme amb la mateixa finalitat. En aquesta revista us en compartim les conclusions principals.
Finalment, trobareu també, tot i que ja quedi una mica lluny, una reflexió sobre la Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany, on per primer cop des de 2018, hem recuperat (i augmentat!) presència i activitats arreu de Catalunya. Tot i que la PTP és especialment coneguda per la seva incidència en la vessant més tècnica i política, la Setmana Europea de la Mobilitat és una magnífica oportunitat per difondre els avantatges del transport entre un públic més general.
De cara al 2023, demanem al Tió i als Reis molt més transport públic a cada comarca de Catalunya, i que duri per molts anys!
Adrià Ramirez Papell
Presidència de la PTP