Search

Editorial – 30 anys de la PTP i encara queda molta feina per fer!

abr. 20 2023

abr.

20

2023

Ja teniu a les vostres mans el darrer número de la revista de la PTP i, per si no ho sabíeu, aquest any fem 30 anys. Per a celebrar-ho, hi haurà activitats durant tot l’any, així que estigueu atents i no us les perdeu!

Aprofitem l’efemèride, també, per estrenar nou disseny de la revista! Des d’aquest editorial agraïm la feina de l’equip de Tandem Projects, amb qui des de la PTP col·laborem per la gestió de la comunicació de l’entitat.

En aquest número, com cada primavera, hi trobareu un especial sobre mobilitat, gènere i usos del temps, tema del qual s’ha parlat durant el Congrés de Dones d’enguany, que aquest any ha arribat a la 5a edició i que s’ha consolidat ja com a una de les cites habituals en l’activitat de l’entitat. És un tema d’especial interès per a la PTP, ja que la majoria d’usuàries són dones i, en canvi, a nivell professional i d’interès continua sent un sector molt masculinitzat. 

A més, parlarem d’un altre tema que ens preocupa, la coordinació dels serveis de transport públic transfronterers entre Catalunya i Europa, del qual en parlarem en dues ocasions aquesta primavera: a la Festa del Tren Transfronterer, que s’organitza cada any per una de les entitats nord i sud-catalanes i hem celebrat recentment; i al congrés de l’European Passenger Federation, que torna a Barcelona el 2 i 3 de juny després de 12 anys.

Per últim, us expliquem dos temes ben diferents amb els quals hem estat treballant últimament. En primer lloc, la presentació d’al·legacions a la Ley de Movilidad Sostenible que s’està tramitant al Congrés espanyol i que va començar generant expectatives bastant positives, però que, a data d’avui, més aviat ens preocupa: no garanteix com cal els mecanismes de finançament i, en canvi, sembla que pot facilitar el tancament de línies de tren amb poca demanda. 

En segon lloc, en temps de rellevància mediàtica del model superilla, compartim una reflexió sobre com compaginar la pacificació dels espais urbans amb apostar per la mobilitat sostenible. Sembla un binomi fàcil d’entrada, però sovint no ho és, i les experiències recents a Barcelona sembla que ens porten, malauradament, a enfrontar la mobilitat a peu amb el transport públic en superfície, o fins i tot amb la bici. En aquest sentit, fem una anàlisi de la situació a Barcelona en comparació amb d’altres ciutats europees, fent un resum d’idees de com millorar de cara al futur.

Us animo, doncs, a gaudir com sempre aquest número i a participar en les activitats que organitzarem durant tot l’any per a celebrar el 30è aniversari de la PTP. Gràcies per la vostra confiança i suport al llarg d’aquests anys.

També et pot interessar...