Nova línia C-10 a l’aeroport i nou intercanviador a l’Estació de França

jul. 19 2006

jul.

19

2006

UN ERROR CORREGIT. Dissabte 22 de juliol tornarà a entrar en servei la connexió ferroviària directa entre Barcelona i el seu aeroport, que fou suprimida fa sis mesos amb motiu de la construcció del tren d’alta velocitat entre Lleida i Barcelona. Des d’aleshores, els usuaris i treballadors de l’aeroport s’han vist obligats a realitzar autèntiques peripècies per arribar en transport públic en el sistema de la tarifa integrada. Han hagut de fer fins a dos canvis de tren o pujat a insuficients autobusos llançadora. La PTP va alertar llavors sobre la manca de tacte del Ministeri de Foment en les obres de l’AVE. La realitat ha superat la ficció perquè la penalització que aquestes obres han causat sobre el servei de rodalies ha estat històrica i impròpia d’un país desenvolupat. La PTP va demanar que abans d’escometre les obres de l’AVE calia incrementar la capacitat de la línia de Vilanova -una obra senzilla de realitzar. Finalment, s’ha produït aquest increment de capacitat. Ens haguessin pogut estalviar tot aquest enrenou.

GRANS MILLORES. El restabliment del servei anirà a càrrec de la nova línia C-10 de Rodalies, que anirà de l’Aeroport a l’Estació de França, amb parada al Prat, Bellvitge, Sants i Passeig de Gràcia. La nova línia recupera el pas del tren de l’aeroport pel districte financer de Barcelona, i recupera per a l’ús l’Estació de França, coneguda per la seva monumentalitat i fins fa poc per l’escàs servei que els trens donaven. Ara, amb la línia C-10, els Rodalies permetran treure profit d’una estació relativament cèntrica que dóna servei a una part important de Barcelona: els barris de la Barceloneta i la Ribera, les platges, el Port Vell, el zoo, el Parlament de Catalunya, les universitats i diversos museus. La idea de la línia 10 va ser proposada per CC.OO. de Catalunya, arran d’un estudi per l’accés sostenible a l’Aeroport presentat el 2003.

PITJOR FREQÜÈNCIA QUE A 1975. L’accés ferroviari a l’Aeroport del Prat fou la primera connexió ferroviària d’Espanya entre un aeroport i la seva ciutat, inaugurada el 1975. Aleshores s’establí una llançadora que des de Sants connectava amb l’Aeroport cada 20 minuts, en comptes de cada 30 com s’ha previst amb la nova línia 10 o com s’explotava anteriorment als talls de les obres de l’AVE. La PTP ha demanat reiteradament a l’ATM una freqüència mínima de 20 minuts, com hi havia al 1975, i el perllongament del servei fins com a mínim les 12 h de la nit, com la resta del metro.

ES DEMANA UN NOU INTERCANVIADOR TREN-METRO-TRAM A BARCELONETA. La PTP celebra l’entrada en servei de la nova línia C-10 i la inclusió de l’Estació de França com a estació de Rodalies, però amb un petit esforç addicional es podria convertir l’estació de Barcelona en un important intercanviador. Per a això, proposem les següents mesures:

  • Donar connectivitat a l’estació de França amb l’estació de Metro de la L4 a Barceloneta, mitjançant la construcció d’una vorera entre la boca del  metro i les vies 1, 2 i 3 de l’estació de França, aprofitant l’actual zona d’obres.
  • Fer servir l’estació de França com a terminal d’algun servei de la línia C-1 del Maresme com a reforç del servei. Això permetria intensificar el servei en aquesta línia sense col·lapsar, encara més, el túnel de Plaça Catalunya.
  • Fer una curta prolongació de menys d’1km de la via del Trambesòs, des de l’actual a terminal a Ciutadella – Vila Olímpica fins l’estació de França, que es constituiria com un interessant intercanviador entre tres sistema ferroviaris: Renfe, Metro i Tramvia.

També et pot interessar...