Search

Opinió: Girona perd el tren i… el cap

maig 01 2012

maig

01

2012

20120501-viaductes

Publicada al diari El Punt, 01/05/2012. Amb la crisi i la limitació de recursos econòmics sorprèn com alguns encara fan el discurs de sempre però disfressat. El pitjor és que són els mateixos que diuen que fan política per sortir de la crisi però fan faraonisme.

El convergent Carles Puigdemont i els que li donen suport defensen el lobby de les megaobres, i volen fer subterrani el pas del tren convencional a Girona, quan la línia actual en viaducte no fa cap mal. Segurament és el fracàs de no saber fer una altra cosa que especular. Suggereixo a tots ells que agafin el Talgo Pau Casals i viatgin fins a Zuric.

Allà podran veure el viaducte de Letten, amb més de 100 anys en servei i que al 2011 va rebre un dels oscars ferroviaris -Brunnel Awards- per l’obra que s’ha fet de rehabilitació donant contingut a les seves 53 arcades; cafès, botigues, restaurants, espais per a entitats, un mercat… Podrien continuar per la resta de Suïssa, Alemanya o Àustria i portar una ambientalització ferroviària a les comarques gironines. Com si no haguéssim après d’aquesta forma de fer política basada en megaobres tan cares com poc útils: estacions lluny del centre, aeroports sense passatgers, autovies sense cotxes, barra lliure d’AVE, línies de metro com la 9 a Barcelona… En canvi, rodalies i regionals descapitalitzats i tarifes que no paren de pujar, carregant-se fins i tot els descomptes de tarifes com la de nens o el d’anada i tornada limitat a un dia quan a la resta de l’Estat és de 15 per a mitjana distància. Potser és la tramuntana la que ha fet embogir uns quants envers la cultura del tren i que a les comarques gironines ja va eliminar uns quants carrilets, vol treure del centre l’estació del tren convencional de Figueres i fer subterrània la línia al pas per la capital, Girona. No amb els meus diners.

 

CARLOS ORTÍ, VOCAL A LA JUNTA DE L’ASSOCIACIÓ PER A LA PROMOCIÓ DEL TRANSPORT PÚBLIC (PTP)

També et pot interessar...