Search

Posicionament del BACC davant la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles de Barcelona

set. 13 2007

set.

13

2007

COMUNICAT DE PREMSA


Posicionament del Bicicleta Club de Catalunya (BACC) davant l’entrada en vigor de la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles de Barcelona


Amb el suport de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i l’Associació pel drets del Vianant BARCELONA CAMINA.

 

El BACC lamenta que a l’entrada en vigor de la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles no s’han donat a conèixer les noves obligacions que hauran de cumplir els usuaris de cotxes i motos, ni els drets nous que tenen els ciclistes quan circulen per la calçada.

No hem vist una campanya informativa dirigida a conductors de cotxes i motos. Per això, demanem a l’Ajuntament de Barcelona una campanya informativa a través de les autoescoles i a peu de carrer als conductors de cotxes, motos, camions, etc.

El BACC mesures urgents que potenciïn de forma real la mobilitat sostenible i, en particular, la bicicleta:

  • la pacificació dels carrers de la ciutat
  • la implantació de la xarxa bàsica de carrils bici
  • la creació d’aparcaments segurs per lluitar contra el robatoris

El BACC defensa el compliment de les normatives de circulació vigents, però rebutja la criminalització dels ciclistes amb una ordenança que no garanteix per si sola la seguretat d’aquests a la calçada.

 

La pacificació dels carrers de la ciutat

El BACC porta anys reclamant la pacificació del trànsit, generalitzant zones 30 i 20 al conjunt de la ciutat. Cal recordar que els carrers de Barcelona no inclosos en la xarxa bàsica de la ciutat, l’anomenada Xarxa Local, de vocació residencial, representa el 72% de la xarxa total i només suporta el 19% del trànsit.

El BACC lamenta que no s’hagin escoltat prou les seves reclamacions per limitar la velocitat dels vehicles motoritzats i confia en la implantació d’altres mesures per a garantir la seguretat dels ciclistes a la calçada.

Fins aleshores, el BACC considera important que la ciutat dediqui sobretot esforços a protegir el ciclista a la calçada, aplicant amb rigor l’obligació de respectar les distàncies laterals (1,5 m) i posterior (3 m) que preveu l’ordenança i sancionant l’ocupació indeguda dels carrils bici.

El BACC confia que els mitjans de comunicació destaquin amb més profunditat el gran nombre de problemes i dificultats que ha d’afrontar el ciclista, com és trobar-se cotxes aparcats al carril bici, que les motos el passin a tocar o circular amb bicicleta entre un autobús i un cotxe. També han de destacar els aspectes positius de l’ordenança:

  • Límit 30 km/h en tots els carrers d’un sol carril de circulació per sentit de la ciutat.
  • La restricció de circular únicament pels carrils bici quan existeixin només és aplicable quan aquests són segregats i en calçada
  • En absència de carril bici segregat, l’ordenança permet circular per qualsevol dels carril laterals de cotxes
  • Els ciclistes poden circular en contradirecció en les zones de prioritat invertida.
  • Ús de remolcs sense les restriccions que imposa el Reglament General de Circulació.
  • Els menors de 12 anys poden circular sols per totes les voreres.

La implantació de la xarxa bàsica de carrils bici

El BACC demana una revisió en profunditat dels carrils bici actuals. Posa especial accent en la reforma del carril bici de la Diagonal, on la situació és insostenible per a vianants i ciclistes, sobre tot entre la plaça Francesc Macià i el passeig de Gràcia. El BACC proposa treure el carril bici de la vorera i traslladar-lo a les calçades laterals de la Diagonal.

D’altra banda, el BACC recorda que en els últims 4 anys només s’han fet al voltant de 7 km de carrils bici nous per completar la xarxa bàsica de carrils bici de la ciutat, que està aprovada des de l’any 2001, però encara sense completar.

 

La creació d’aparcaments segurs per lluitar contra el robatoris

Segons l’Ajuntament de Barcelona actualment hi ha 13.400 aparcaments al carrer, 874 aparcaments subterranis a BSM i el nombre de bicicletes que circulen diàriament és de 40.000 bicicletes.

Tenint en compte la problemàtica dels robatoris, al qual s’afronta diàriament els usuaris, el BACC reclama multiplicar per 4 el nombre de places i fer-ne 25.000 noves places al 2007 i amb caràcter d’urgència modificar l’actual ordenança d’urbanisme, per tal de que totes les noves vivendes disposin d’una reserva de 2 places de bicicleta per vivenda en el seu interior, amb els mateixos criteris que es contemplen en el DECRET 344/2006, de 19 de setembre, de regulació dels estudis d’avaluació de la mobilitat generada de la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar...