Des de fa 15 anys IAEDEN – Salvem l’Empordà, la PTP i l’Associació d’Usuaris del Tren de l’altra banda de l’Albera estan fet propostes per a millorar la connexió entre les dues bandes del Pirineu.
En un context d’emergència climàtica aquestes propostes han passat de ser desitjables a imprescindibles. Cal revertir totalment els plantejaments de les darreres dècades, especialment el que va declarar “no estratègiques” 580 estacions de tot l’estat, entre les quals hi ha Colera, Vilajuïga, Vilamalla, Sant Miquel de Fluvià, Camallera, Sant Jordi Desvalls, Bordils-Juià i Celrà.
Concretament, IAEDEN-Salvem l’Empordà i la PTP demanem:
- la millora del servei en tota la R11 actuant en trens, estacions, andanes i infraestructura.
- disposar d’horaris cadenciats que, a més, podrien facilitar la mobilitat entre els serveis de les dues bandes de la frontera.
- un servei regional de tren entre Girona i Narbona per la línia convencional que hauria de connectar 25 poblacions de les comarques de Girona amb el Rosselló i el Llenguadoc. La viabilitat de la proposta podria comptar amb el suport del programa específic de la UE per potenciar els serveis ferroviaris transfronterers.
- la potenciació de les mercaderies a la línia Cervera-Portbou que hauria de comportar la instal·lació d’un tercer rail en el tram entre Figueres i Portbou permetent comptar amb ample europeu a la infraestructura.
- el manteniment de l’estació de Figueres de la línia convencional a l’emplaçament actual, més cèntric i accessible a peu, en bicicleta i en transport públic que Figueres Vilafant, apostant per un soterrament en trinxera com el que s’ha fet a Vic.
- la potenciació de les connexions entre bus i tren a les estacions
- la recuperació del servei ferroviari a l’estació de Garbet
A banda de les propostes en la línia ferroviària de Portbou, també reivindiquem:
- reivindica l’aposta pels trens trams plantejats a les comarques de Girona: el de la Costa Brava i el Girona – Banyoles – Olot.
- L’ampliació de la integració tarifària de l’ATM de Girona a totes les comarques gironines, com a pas previ a la integració tarifària de tot el principat de Catalunya. Resulta increïble que Figueres, Lloret, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, la Bisbal o Olot restin fora de l’àrea integrada de Girona, i els desplaçaments intermodals es vegin fortament penalitzats per aquesta raó. També, impulsar tarifes que incentivin l’ús del transport públic com descomptes per a famílies, tarifes planes, etc.
- Una xarxa d’itineraris ciclables que permetin desplaçar-se amb seguretat entre les diferents poblacions de la regió, que no estigui centrada en el lleure o en el cicloturisme, sinó que serveixi per a la vida quotidiana, i aparcaments segurs per a bicicletes a totes les estacions de trens i d’autobusos.
- Garantir l’accessibilitat en tots els trens, estacions i autobusos.
Per tirar endavant, proposarem els ajuntaments de la regió que aprovin mocions en favor d’aquestes propostes i que les traslladin als consells comarcals, a les diputacions i a la Generalitat. Estem treballant perquè es faci el mateix a l’altra banda de l’Albera i per poder comptar amb el suport de la UE.
En aquest mateix sentit, celebrem la creació d’una aliança de dotzenes d’entitats amb presència a les comarques Gironines que, amb el nom de Movem-nos pel Transport Públic, ha començat tirar endavant una campanya per una nova mobilitat a la regió, i ens comprometen a treballar plegats per aquest objectiu.