20151212-fotos-cdt

20151212-fotos-cdt 20151212-fotos

La jornada reivindicativa per la millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre aplega a participants de tota la demarcació.

Els participants han reclamat la millora d’horaris i freqüències, la modernització  dels vehicles, l’eliminació de les barreres per a les persones amb mobilitat reduïda, la dignificació de les estacions i  la resolució dels problemes de retards crònics que pateix el servei.

Així mateix, s’ha posat de manifest l’abandonament del ferrocarril convencional mentre s’aboquen ingents quantitats a línies d’alta velocitat de rendibilitat més que dubtosa; i s’ha denunciat les darreres propostes de Ministeri i de la Generalitat que no resolen l’accés ràpid a l’àrea de Barcelona i representen, una vegada més, un greuge comparatiu per a la Catalunya del Sud.

 

 

Convocada per les plataformes d’usuaris del transport públic, avui dissabte 12 de desembre s’ha celebrat una jornada de reivindicació de la millora del servei ferroviari a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Els participants han confluit a l’estació de Tarragona des dels seus punts d’origen (Tortosa, Móra la Nova , l’Arboç, Montblanc, Reus i Sant Vicenç de Calders), on s’ha llegit un manifest que recull les deficiències de l’actual servei, la nul·la atenció de les administracions competents i el greuge que suposa aquesta situació respecte a altres territoris.L’arribada dels participants ha evidenciat una vegada més la insuficiència del servei: així, per arribar a Tarragona  a les 11 del matí, els participants amb origen a Móra la Nova només disposaven d’un tren amb sortida a les 8,26 h., i els provinents de la Conca de Barberà d’un tren amb sortida  a les 7,10.La concentració davant de l’estació de Tarragona ha finalitzat amb la lectura d’un manifest conjunt, que recull les deficiències del servei i la necessitat d’una resolució ràpida i efectiva. Així mateix, les plataformes convocants han fet pública una vegada més el seu rebuig a les propostes del Ministeri (Corredor del Mediterrani amb un únic punt de parada per a viatgers a l’estació de Perafort) i de la Generalitat (negativa a la construcció de l’enllaç de l’Arboç), que suposen un menyspreu evident cap a la gent de les nostres terres. Cal destacar la presència de gairebé tots els candidats provincials dels diferents partits polítics, perquè així les nostres reivindicacions puguin ser considerades i compartides.

 

logo15-facebook Galeria fotogràfica

 

20151212-logos-cdt

 

MANIFEST CONJUNT: Volem denunciar la situació actual i exigir més inversions i millores en infraestructures i serveis.

Quan ja s’ha hipotecat el futur econòmic per culpa del disbarat de l’AVE, tant en la seva construcció com en les elevades despeses de manteniment, cal denunciar l’abandonament del ferrocarril convencional, que majoritàriament utilitzen els ciutadans pels seus desplaçaments.

A la nostra demarcació, en els darrers 20 anys, hem vist com s’anaven tancant estacions que quedaven en un estat lamentable, suprimint personal i eliminant serveis d’atenció al viatger que no s’han vist compensats per millores en la informació als usuaris, disminuint considerablement la fiabilitat del servei, amb una nefasta gestió de les freqüències, suprimint bonificacions que encareixen el preu del bitllet, expulsant als viatgers cap al transport privat.

Per això cal adequar les tarifes al servei oferit actualment, rebaixant-ne el cost així com augmentar les freqüències de les R15 i R16 al seu pas per les Terres de l’Ebre. S’ha renunciat als avantatges que té el ferrocarril per als nostres pobles i comarques en termes econòmics a més de la important funció de vertebració territorial i de sostenibilitat mediambiental.

I respecte de les poques estacions que queden obertes denunciem que necessiten urgentment millores en el seu equipament i en la seva funcionalitat. No és de rebut que, per qüestions administratives, en l’estació de L’Aldea no pari l’Euromed o un tren de velocitat alta. Millores que s’anuncien i que sempre s’incompleixin perquè estan vinculades a altres projectes sempre ajornats, com el cas de Tarragona, amb un històric dèficit de serveis per a les persones amb mobilitat reduïda.

L’any 2012 es va presentar el projecte de Corredor Mediterrani i a la nostra demarcació, tres anys més tard encara no s’ha fet res, ja que ni s’instal·la el tercer fil, ni es reobre la línia de Roda. El trasllat de les vies de costa cap al nou traçat per l’interior tindrà conseqüències immediates per als usuaris perquè es perdran els trens que avui encara passen per l’estació de Tarragona, que seran desviats a l’estació de l’AVE. Per anar a qualsevol lloc d’Espanya, els viatgers s’hauran de traslladar a l’estació del Camp, a 12 km de Tarragona i a 22 de Reus. A més, els trens regionals i de rodalies deixaran de circular pel centre de L’Hospitalet, Cambrils, Salou cap a Barcelona, complicant la mobilitat d’uns 600.000 passatgers/any que fan servir aquestes estacions.

Si ens comparem amb l’àrea de Girona veiem que, amb la introducció dels regionals d’alta velocitat es pot fer el trajecte fins a Barcelona, 94 km, en 35 minuts, mentre a Tarragona per fer 88 km calen de 60 a 80 minuts, sense comptar els retards. Denunciem que les darreres propostes de la Generalitat pels regionals d’altres prestacions són una burla a aquest territori i no representen cap solució ni millora efectiva ni pel Camp de Tarragona ni per les Terres de l’Ebre.

Per tot això exigim a totes les administracions implicades el compliment dels seus compromisos i que qualsevol inversió per al desenvolupament econòmic a la nostra demarcació representi també millores efectives per als viatgers.