Search

PTP + PDF.Camp: El passat 7 d’abril Renfe va suprimir definitivament el tren nocturn Estrella Costa Brava que unia Catalunya i Madrid com alternativa econòmica a l’AVE

febr. 16 2014

febr.

16

2014

20150430-pdf_ptp

Des de l’any 2008 les ciutats del Camp de Tarragona estan perdent els serveis ferroviaris convencionals que connectaven Catalunya amb Galícia, Astúries, Euskadi, Navarra i la Rioja a causa de la conversió dels trens nocturns Estrella en TrenHotel (Galícia) o la seva supressió a favor de trens diürns Alvia (Astúries, Euskadi, Navarra i la Rioja), tots ells circulant per la nova línia d’alta velocitat amb una única parada a Camp de Tarragona, una estació al mig del no res.  Finalment li ha tocat el torn a l’últim tren nocturn Estrella d’Espanya, el Costa Brava, que unia Madrid i Barcelona via Tarragona i Reus. Ja l’any 2007 va deixar de donar servei durant uns mesos i es va constatar l’alta ocupació d’aquest tren quan es va reprendre.

El canvi ha suposat eliminar la possibilitat per als usuaris de viatjar a un preu raonable i fix (no depenent de l’antel·lació en la compra) en un tren nocturn descansant i arribar a primera hora del matí.

I mentre dura una inversió en l’alta velocitat sense precedents a Europa, sobre uns serveis que no responen a la mobilitat quotidiana i que, a diferència d’altres països, tenen unes tarifes excloents, el Ministeri de Foment va suprimir un total de 700 trens convencionals, deixant línies regionals pràcticament mortes, en un clar atac a la veritable vertebració territorial, incomunicant poblacions i perjudicant els usuaris. Ara a més s’elimina l’Estrella Costa Brava, que era la darrera connexió diària entre BCN (22:20), Tarragona (23:38) i Reus (23:55). Ara l’últim tren és un regional BCN (21:33) – Tarragona (22:41) – Reus (22:58).

Des de les Plataformes de defensa del transport públic apostem per la modernització del ferrocarril convencional, fent les inversions que calguin per donar fiabilitat als rodalies i regionals, aprofitant la línia d’alta velocitat per a trens regionals i fent competitiu el transport de mercaderies en tren.

Per això exigim:

  • El compromís de totes les administracions autònomiques i locals per tal de denunciar la reducció dels serveis més econòmics i  més accesibles per al conjunt de la societat.
  • Conèixer la oferta real en número de places de baix cost als AVE de primera i darrera hora per constatar si aquesta alternativa dissenyada per Renfe per als ex-usuaris del Costa Brava és suficient.
  • Tanmateix demanem la implantació de descomptes per famílies i grups curts (fins a 5 viatgers), perquè es massa car viatjar en l’AVE comparat amb l’ús d’un vehicle privat complet.
  • Demanem també garantitzar trens diürns i econòmics (sense dependre de l’antel·lació en la compra) per a les relacions transversals i radials que connecten BCN amb les altres capitals i les seves xarxes de rodalies, similars als que existeixen a la resta de Europa, més enllà de les “tarifes AVE”.

RATIFIQUEM EL NOSTRE COMPROMÍS EN LA DEFENSA DEL FERROCARRIL PÚBLIC I SOCIAL, MODERN I PER A TOTA LA CIUTADANIA

També et pot interessar...