]En la darrera dècada s’han reduït i eliminat pràcticament tots els serveis de llarg recorregut que sortien de l’Estació de França, deixant uns serveis diürns insuficients, i inexistents de nit
Europa fa una clara aposta pels trens nocturns, incloent connexió amb Barcelona l’any 2024 amb l’operadora austríaca OBB
Quan oferim bon servei i freqüències en trajectes menors de quatre hores, la demanda passa pràcticament en la seva totalitat al ferrocarril, com en el cas de Barcelona – Madrid
Des de la PTP demanem una aposta clara i decidida per part de les empreses ferroviàries per a situar els trens nocturns i internacionals com un element clau de política de futur
Aquest dijous 21 d’octubre, la PTP ha realitzat la presentació de la seva proposta de recuperació dels trens de nit amb una roda de premsa emmarcada dins la setmana de reivindicació del ferrocarril de proximitat, convocada per la Coordinadora Estatal por el Tren Social, Público y Sostenible sota el lema “Per un ferrocarril que vertebri el territori i refredi el planeta”.
La roda de premsa ha tingut lloc a l’Estació de França, una estació que històricament ha estat el punt de connexió amb França i la resta d’Europa, fent possible agafar un tren i estar al dia següent a moltes ciutats d’Europa.
En la darrera dècada s’han reduït i eliminat pràcticament tots els serveis de llarg recorregut que sortien de l’estació, deixant uns serveis diürns insuficients, i inexistents de nit. L’excusa, en molts casos, va ser l’arribada de l’Alta Velocitat (AV), considerant innecessaris aquests serveis. Tanmateix, gran part dels mateixos no queda cobert per l’AV, deixant sense més alternativa que viatjar en vehicle privat o avió.
Aquesta situació, tanmateix, sembla que és un cas particular del nostre territori ja que a nivell Europeu hi ha una clara aposta pels trens nocturns.[/vc_column_text][vc_single_image image=”18818″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]OBB, l’operador austríac, s’ha convertit en el referent en el tema dels trens nocturns. S’ha creat una xarxa amb 25 ciutats de 5 països diferents, realitzant els trajectes en trens moderns, còmodes i que respecten la privacitat dels viatgers, una de les situacions més incòmodes per l’usuari a l’hora de considerar l’opció de “dormir amb un estrany”. S’ha arribat a un acord per crear tota una nova xarxa i ampliar-la fins 2024, arribant fins i tot a Barcelona. Això vol dir que tindrem abans trens austríacs que no pas de FGC, RENFE o SNCF.
Suspendre serveis ferroviaris com els mencionats fa que els viatgers acabin triant l’avió, però què passa quan comparem ferrocarril i transport aeri?
- El ferrocarril, a diferència de l’avió, realitza serveis de centre a centre de la ciutat i evita el temps i cost del trajecte cap a l’aeroport, que normalment es troba totalment descentralitzat de la ciutat.
- Lluita contra el canvi climàtic. El ferrocarril és servei pràcticament 100% elèctric, sent un dels modes de transport menys contaminants. Mentre que en tren tenim emissions de 41 gCO2/pax-km (6g en un tren tipus Eurostar), amb un vol domèstic estem emetent 133 gCO2/pax-km, sumant-hi 121 en cas de gran altitud.
- Equilibri territorial. Un trajecte en tren, malgrat tingui un origen i un destí, dona també cobertura a poblacions intermitges, creant així un servei que beneficia a molts més usuaris.
En trajectes de radi curt, entenent com a tal viatges menors a les 4h, com seria el cas del Barcelona Madrid, és evident que quan oferim un bon servei i unes freqüències dignes la demanda se’n va cap al tren. Des de la PTP plantegem que totes aquelles destinacions on puguem arribar en tren en menys de quatre hores s’aposti de forma clara per la millora de les seves freqüències:
Plantegem a més a més, una sèrie de destinacions entre 8 i 14h de Barcelona com a trens nocturns:
En darrer lloc, destaquem que al nostre territori és molt habitual fer grans inversions que no s’aprofiten. Parlem del cas del túnel del Pertús que connecta Espanya i França per la Jonquera, amb un cost de 1.100 M€, que té només 8 circulacions diàries, 4 per sentit: dues de passatgers i dues de mercaderies. Si aquesta situació la comparem amb la resta d’Europa veiem que la nostra situació és una anomalia.
Així doncs, des de la PTP demanem que hi hagi una aposta clara i decidida per part de les empreses ferroviàries (RENFEi, SNCF, inclús FGC) per a situar els trens nocturns i internacionals com un element clau de política de futur. Cal creure-hi i posar els transports internacionals al centre i abandonar, per part de RENFE, la visió centralista i, per part de FGC, passar de les “bones intencions” a les “accions”.
Demanem també a les administracions, govern de la Generalitat i de l’Estat, que creguin en el ferrocarril i el propiciin a nivell polític, demanant a les empreses públiques que facin un impuls cap a aquest tipus de serveis, garantint les partides pressupostàries i inversions necessàries.
Recordem que la PTP dona suport a la mobilització convocada per Fridays for Future per aquest divendres per una mobilitat més sostenible i amb menys emissions, i hi participarà amb la reivindicació explícita de recuperació dels trens nocturns.
Descarrega aquí el comunicat!