El dia 17 de setembre, la delegació de la PTP al Barcelonès Nord ha participat en la celebració del Dia Sense Cotxes 2022 a Badalona en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat. Celebrar el dia sense cotxes és una manera de posar de manifest la necessitat d’una nova ciutat, una ciutat que deixi de ser pels cotxes i es pensi per a les persones. Des ded la PTP defensem la idea de la “ciutat dels 15 minuts”, una ciutat on pots arribar arreu en 15 minuts ja sigui a peu, en bicicleta o emprant el transport públic i on l’espai verd no sigui només als parcs i jardins. És per això que, amb les nostres activitats i xerrades, mirem d’explicar la nostra visió i recollir les inquietuts de les persones per a poder encaminar-nos cap a un millor entorn.
Exposició “Pacifiquem Badalona“
La PTP forma part del col·lectiu “Pacifiquem Badalona” que neix com a reacció a la manca de voluntat política per part de l’Ajuntament de Badalona en tirar endavant el projecte de pacificació de Francesc Layret, del qual existeix un projecte ferm des de l’any 2010. En un context d’emergència climàtica i on l’ús de l’espai públic en una ciutat densa com Badalona està assolint màxims històrics, creiem que és el moment de mobilitzar-nos per exigir fer passos decidits cap a la pacificació de Francesc Layret i molts altres punts de la ciutat.
La ciutadania és conscient que la pacificació parcial del carrer és el primer pas. Tot i això, els badalonins demanem més. Demanem que el carrer sigui recuperat pels vianants i veïns completament. Aquest canvi és un de necessari el qual s’ha de produir per tirar la ciutat cap endavant. Som conscients que l’Ajuntament està fent un progrés notable en modernitzar la ciutat. Per exemple, els carrils bicicletes. Des de la nostra associació celebrem aquest fet. No obstant hi ha una actuació transcendental pendent des de l’any 2010.
És per això que durrant el dia sense cotxes, des de la PTP hem sortit al carrer i hem explicat la necessitat d’aquesta mesura. Amb un total de 5 plafons que han estat realitzats amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, expliquem els avantatges de tenir un carrer pacificat com és el de Francesc Layret.
Xerrades i activitats
Durant la durada del tall, es van realitzar nombroses xerrrades a peu de carrer tant amb les persones usuàries com amb els càrrrecs polítics que van personar-se al carrer Enric Borràs. Des de la PTP vam defençar la necessitat de crear una plataforma de participació ciutadana per a garantir el bon funcionament i implantament d’una mesura com la pacificació del carrer Franscesc Layrret. Des de l’Ajuntament es van comprometre a realitzar consultes així com trobades amb les entitats veinals i associacions de comerciants per a garantir que es rresolen dubtes i les possibles dificultats que es puguessin crear.
Des de la PTP, a més a més, vam porrtar una activitat didàctica amb infants on, a través del muntatge d’un petit puzle, fèiem petites xerrades amb els infants i els explicàvem perquè avui podíem “jugar al carrer”. Potser és una senyal però… tots els infants estaven molt contents de poder-ho fer i coincidien que “això s’hauria de fer més” i es mostraven emocionats pensant que, si aconseguim el que ells deien “carrrers tranquils” podrien sortir a jugar al carrer cada dia.
Durant el matí, a més a més, es va realitzar la presentació de la diagnosi del nou pla de mobilitat de Badalona on des de la PTP vam ser-hi presents. Durant la sessió es van fer preguntes i es van posar en el punt de mira les mobilitats a la ciutat més enllà del vehicle privat. Es van presentar dades de mobilitat en bicicleta, a peu, transport públic… En acabar la presentació es va fer un debat entre els assistents que es van acostar a l’exposició de Pacifiquem, mostrant interès i inquietud sobre l’encaix de la iniciativa amb el pla de mobilitat de Badalona.
A les sis de la tarda, la Mercedes Vidal, ambinetòloga i exconsellera de l’Ajuntament de Barcelona, va fer una xerrada on va posar de manifest les mancances dels carrers, en el cas concret on èrem en va destacar com una de les voreres era totalment inferior a l’espai destinat al cotxe. La mobilitat a peu a Badalona és molt elevada i representa un gran nombre de desplaçaments urbans, per contra però, la ciutat no disposa d’una xarxa urbana de carrers dedicats al peató sinó que en la seva majorria l’espai públic es destina al vehicle privat. Mercedes explicava com les pacificacions no només beneficien al peató sinó a tota la ciutadania, des del comerç fins al creixement de l’espai verd i l’aire net, una de les grans mancances actuals de les ciutats en general. Un aspecte tan llunyà com “jugar al carrer” avui dia és complicat de poderr gestionar, ja que els nostres infants no disposen d’espais segurs per a fer-ho degut a que l’espai es destina al cotxe i a l’aparcament, creant encara més dificultat per a carrils exclusius per a bicicleta i transport públic, modes de transport molt més sotenibles i que, a més a més, contribuirien a la millora del medi ambient.
La jornada va culminar amb una ronda de preguntes sobre la mobilitat del municipi de Badalona i, sobretot, amb una reflexió important donada per la situació de les Rodalies aquell dia: cal que quan hi ha una previsió de tall per manteniment o millora de la infraestructura, se centrin grans esforços en la senyalització de les alternatives en transpoert públic. Des del carrer Enric borràs veiem riuades d’usuaris que anaven i venien de l’estació de Rodalies fins al metro però molt pocs eren conscients de les alternatives en transport per carretera que hi havia disponibles, degut a que hi va haver molt mala senyalització.
[dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”0px” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”20810,20807,20804,20801,20798,20795,20792,20789,20786,20783,20780,20777″][/vc_column]