Search

El sopar anual de la PTP congrega més de 80 socis, simpatitzants i personalitats del món del transport públic

març 16 2017

març

16

2017


Galeria fotogràfica a Facebook

 

Barcelona, 16 de març de 2017. La nit del dimecres 15 de març es va celebrar el sopar social anual de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, on tradicional esdeveniment que arreplega socis i simpatitzants de la PTP, personalitats del món del transport públic i un convidat amb alguna responsabilitat política o de gestió en l’àmbit de la mobilitat.

 

Enguany el convidat va ser el director de transports i mobilitat de la Generalitat, Sr. Ricard Font i Hereu, que va fer un parlament sobre la visió del Departament de Territori i Sostenibilitat i va respondre preguntes del públic.

 

Per primera vegada el sopar social ha estat presentat per una persona externa de l’organització, la periodista de mobilitat i d’infraestructures de la Ser, Mónica Peinado, que va fer una excel·lent tasca de presentació i síntesi de les més de 30 preguntes del públic. Sobre el darrer any, la Mònica va recordar els nous creixements que està experimentant la xarxa de transport públic, alguns fregant punts de col·lapse, l’important debat sobre el futur dels peatges i com no podia ser d’altra manera, el debat del tramvia de la Diagonal.

 

Al seu discurs, el president de la PTP, Ricard Riol Jurado, va recordar la necessitat social d’una entitat que defensa el transport públic front els profetes que prediquen la fi de l’autobús i del tren, primer amb monorails, després amb personal ràpid transports i ara amb el vehicle autònom; per fer front a la política partidista alineant i poder disposar d’espais de consens en defensa del transport públic al marge de les militàncies polítiques personals; i per reivindicar polítiques de mobilitat sostenible front plantejaments tecnòcrates d’estudis cost-benefici, que igualen el cost del temps dels usuaris del transport públic amb el privat o “compensen” els euros d’emissions contaminants amb els euros d’estalvi de temps dels conductors. En segon lloc es va recordar la important fita de 2019-2020 per aplicar una zona de Baixes Emissions, que per primera vegada restringeixi el trànsit a una part de la ciutat i que a més té consens de les tres administracions: Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana i Generalitat. La PTP va reclamar millores factibles sobre la xarxa ferroviària, bàsicament de serveis, i convertir directament un carril de totes les entrades principals a Barcelona en bus-VAO. Finalment es va recordar que tenim un país desequilibrat pel que fa l’oferta de transport públic al territori, pel que fa l’equitat de gènere o la lluita contra el canvi climàtic.

 

Per la seva banda, el Secretari de Mobilitat Ricard Font, va destacar la importància dels espais de col·laboració entre les administracions i les empreses de transport públic, que han donat lloc a grans importants com la T-Mobilitat o el pla d’acció per la Qualitat de l’Aire. També va vaticinar un canvi radical en les relacions entre els passatgers i els vehicles turisme, desacoblant-se ús de propietat i lligant-se els sectors de les telecomunicacions amb la mobilitat. Pel que fa les noves infraestructures competència del Departament va dir que properament hauria novetats per periodificar definitivament tots els trams pendents de la línia 9 de metro, el tramvia per Laureà Miró (Esplugues – St. Just) i el nou model de carril bus a la C245 del Baix Llobregat (Cornellà – Castelldefels) que es voldrà exportar a més parts del territori. També va anunciar que s’estaven elaborant projectes per materialitzar la tranviarització de la línia Cambrils – Salou – Port Aventura (TramCamp), l’estació de l’Aeroport de Girona sobre el TAV, el llargament reivindicat per la PTP carril bus de la B23 o el perllongament del carril bus – VAO de la C31 entre Besòs i Montgat. En l’apartat de serveis Font va anunciar futures novetats inesperades pel que fa els serveis d’autobús Expres.cat i l’espera de petites inversions a al xarxa ferroviària estatal, com el desdoblament Vandellòs – Tarragona, per posar en marxa un nou pla ferroviari de Rodalies elaborat per la consultora encarregada de desenvolupar el pla suís Bahn 2000.

 

En l’apartat de preguntes del públic enguany es va comptar amb la novetat d’un primer bloc amb preguntes de ràpida resposta (SÍ / NO) i un segon apartat amb preguntes per desenvolupar resposta. En aquest moment la Mònica Peinado va resultar molt hàbil com a periodista, concretant les preguntes; i el Ricard Font va mostrar-se molt hàbil com a polític, esquivant respondre les més compromeses, com les referents al tramvia de la Diagonal o el grau de  validesa dels estudis cost-benefici.  El públic també es va mostrar molt interessat en altres assumptes que es detallen a continuació amb la resposta del Secretari:

 

  • El carril bus de la B23 té un projecte pràcticament llest per executar. Es mostra obert a fer-ho directament com a Generalitat amb la via traspassada des del Ministeri de Foment o que ho faci directament aquesta administració.
  • L’eliminació del salt tarifari zona 1-zona 2 s’aconseguirà amb la T-Mobilitat a partir d’aplicacions de tarifes quilomètriques i zonificacions metropolitanes.
  • L’adaptació de totes les estacions de Rodalies a persones amb mobilitat reduïda no havia estat possible pels incompliments reiterats del Ministeri de Foment amb el pla de Rodalies, l’original i el dues vegades retallat.
  • La Generalitat proposarà canviar dràsticament la política de peatges per evitar una gratuïtat fictícia (pagada entre tots) a mesura que s’esgotin les concessions així com perpetuar el model actual. Cal comptar amb el suport del govern de l’Estat. Es tracta de l’aplicació d’una vinyeta per a tots els vehicles lleugers que satisfaci les necessitats econòmiques de la xarxa viària, posant fi al model actual de pagament per ús i disfunció de xarxa viària.
  • La implicació de les empreses en el finançament de la mobilitat dels treballadors es vincula als PDE que s’han de fer a l’àmbit de l’ATM i recorda l’acord per la Qualitat de l’Aire en què la Generalitat mourà horaris dels treballadors per evitar l’efecte hora punta.
  • Al setembre sabrem si hi ha primer el tramvia o la independència, perquè tindríem un projecte constructiu del tramvia en votació a l’ATM i un referèndum per la independència.

 

El sopar va tenir una durada de 2 hores i 45 minuts i es va fer finalitzar abans de les dotze de la nit per facilitar la tornada en transport públic.

 

La PTP agraeix la disponibilitat, cordialitat i professionalitat de la Mònica Peinado a l’hora de conduir i moderar les preguntes, així com el suport dels socis i sòcies implicats en els aspectes logístics organitzatius.

 

De forma prèvia han passat pel sopar de la PTP importants personalitats polítiques i tècniques relacionades amb el transport públic i la mobilitat sostenible: Joan Clos (regidor de seguretat i mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona), Celestino Corbacho (president de l’Entitat Metropolitana del Transport, avui ÀMB), Francesc Xavier Ventura (president de l’Autoritat del Transport Metropolità), Pere Macias (conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat), Salvador Milà (conseller del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat), Joan Herrera (diputat per Barcelona al Congrés dels Diputats), Miguel Ángel Remacha (gerent de Rodalies de Catalunya), Manel Nadal (secretari de Mobilitat de la Generalitat), Pere Navarro (director de la Dirección General de Tráfico), Lluís Recoder (conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat), Santi Vila (conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat) i Enric Ticó (president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).

 

També et pot interessar...