Tramvallès

des. 31 2007

des.

31

2007

logo-tramvalles-rect

El TramVallès és una proposta de la PTP de xarxa de tren-tramvia que uniria les principals poblacions del Vallès Occidental. Aquesta xarxa permetria una comunicació ràpida i eficient entre municipis propers i acostaria tots aquells barris densos a la xarxa ferroviària de Renfe i d’FGC. La proposta de tren tramvia interurbà es complementaria amb filloles urbanes de tramvia i carril bus. En algunes zones urbanes s’emprarien plataformes mixtes tramvia-autobús en recorreguts interurbans vies ferroviàries amb prestacions superiors de velocitat. El total de la xarxa TramVallès es composa de 58 km distribuïts de la següent manera:

  • Interurbana troncal (Terrassa – Sabadell – UAB – Montcada / Sant Cugat – Rubí): 38 km
  • Urbana Sabadell – Badia: 10 km
  • Circular urbana Terrassa: 10 km

 

logo30-save Proposta d’implantació a Sabadell, Barberà i Badia (PDF 1,11 MB)

logo30-save Plafons explicatius (PDF, 2,98 MB)

logo30-save Al·legacions al Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya

 

 

El TramVallès va ser elaborat per la PTP com a al·legació al Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya amb l’objectiu de resoldre de manera eficaç i sostenible la mobilitat interna de la comarca a un cost raonable. El Vallès Occidental és una comarca amb 846.000 habitants, on el pes de la mobilitat interna és molt important: un 84 % dels desplaçaments tenen origen i destinació en el seu interior. En canvi, això no està reflectit en el transport públic de la comarca, que només es presenta competitiu enfront el cotxe en els desplaçaments cap a Barcelona. Un 52 % dels desplaçaments a la comarca són amb vehicle privat (enfront del 24 % del Barcelonès), i només un 10 % es realitza en transport públic (30 % al Barcelonès). L’objectiu del TramVallès és millorar considerablement la quota del transport públic oferint un servei de qualitat.

 

tramvalles-planol-gral

Proposta de tren-tramvia interurbà i filloles urbanes

 

El tramvia és capaç de transportar entre 4.000 i 8.000 persones per hora i sentit (el 50% de la capacitat d’una línia de Metro) a un cost 6 o 10 vegades inferior al d’un túnel. El consum energètic és un 30% inferior per plaça respecte un troleibús també elèctric i la seva capacitat pot ser equivalent a vuit carrils per a vehicles privats (en ambdós sentits). La plataforma reservada i la prioritat semafòrica el converteixen en el transport idoni per recórrer distàncies urbanes de fins a deu quilòmetres, distància més que suficient a les grans ciutats del Vallès. En zones urbanes la plataforma tramviaire podria acollir la circulació d’autobusos urbans. En zones interurbanes el tramvia circularia per trams ferroviaris amb prestacions de tren.

 

També et pot interessar...