Search

Triomf del Sí en el referèndum sobre el peatge urbà a Estocolm

set. 17 2006

set.

17

2006

En paral·lel a les eleccions sueques, s’ha celebrat aquest diumenge a Estocolm i a la seva àrea metropolitana un referèndum sobre la implantació del sistema de peatge urbà que es va posar en període de proves sis mesos abans. Els resultats han estat clars a favor del peatge i, per tant, de la seva consolidació. A la ciutat d’Estocolm el vot ha estat de 52% a favor i un 46% en contra. Dintre de la capital sueca, els barris del centre han votat molt clarament a favor de la mesura, mentre que són els de major renda els que han donat l’esquena a la proposta. En els 17 municipis que conformen l’Àrea Metropolitana d’Estocolm la victòria del sí ha estat encara més clara, de mitjana un 60% de Sí front a un 40% de No. En algun d’aquests municipis el Sí ha assolit un resultat del 65%.

El peatge d’Estocolm, a diferència del de Londres, té una tarifa que no és plana sinó que es paga cada cop que es passa per un punt de pagament amb un màxim de 6-10 passos diaris segons zones. En els primers sis mesos de funcionament la reducció del trànsit operada a la capital escandinava ha estat espectacular amb reduccions fins i tot superiors a les assolides a Londres, i increments semblants en l’ús del transport públic i en la resta de sistemes de desplaçament sostenibles. Actualment ja són les tres capitals europees, Londres, Oslo i ara Estocolm, les que s’han dotat d’aquest sistema per reduir el trànsit.

Poden aconseguir informació detallada sobre la proposta de peatge (en versió anglesa) a aquest enllaç.

Demanem a les forces polítiques que es presenten a les properes eleccions municipals, al maig de 2007, que incloguin en els seus programes la figura del peatge urbà, ja que s’ha demostrat que és la mesura més eficient per aconseguir reduccions de trànsit al centre de els ciutats i per tant, increments en els nivells de benestar, de sostenibilitat i de competitivitat.

També et pot interessar...