Search

Un dia històric per al ferrocarril

maig 16 2006

maig

16

2006

Encara que avui serà un dia històric per l’equip que guanyi la copa d’Europa de futbol, sobre tot ho serà pel ferrocarril. Per primer cop a la història un tren anirà directament de Barcelona a Madrid i viceversa sense aturar-se. El tren, que s’anomena Alvia, està previst que surti de Barcelona a les 15:30 i arribi a Madrid a les 19:55. El viatge de sentit contrari comença a Madrid a les 19:20 i arriba a Barcelona a 23:35. En els dos casos empra 4 h i 15 minuts en fer el trajecte sobre un recorregut de 679 km, la qual cosa suposa una important velocitat mitjana de 160 km/h, gairebé el doble de la d’un cotxe. 160 km/h de mitjana és dels valors més alts que es poden trobar al ferrocarril europeu, encara que per a alguns provincians tot el que no sigui anar per sobre de 300 km/h no té gaire interès, segurament perquè per a aquesta gent el ferrocarril no té interès enlloc: Ja veurem que dóna de sí aquesta aventura del TGV espanyol.

En qualsevol cas la PTP és partidària d’un AVE/TGV social, els requisits del qual podrien sintetitzar-se en els punts següents:

  1. EL TGV és tan interessant per les curtes distàncies com per les llargues. El paper del TGV regional és essencial perquè per anar ràpid a Madrid ja existia des de fa molts anys l’avió amb preus molt competitius.
  2. El TGV regional ha de parar també a poblacions mitjanes i, com fa a Alemanya i a França, ho ha de fer igualment a estacions des de les que es pot fer la disseminació de viatgers. En el cas de Catalunya, aquest estacions són Martorell (FGC i Renfe), Vilafranca del Penedès, Sant Cugat (FGC i Renfe), Sant Celoni, Montblanc, etc.
  3. Per no crear exclusió social, el sistema tarifari del TGV regional no ha de ser superior a l’actual de Renfe regional. El TGV no pot ser mai un tren  elitista.
  4. No té sentit fer un túnel per Barcelona si els TGV regional no s’aturen a Passeig de Gràcia, la parada més cèntrica de Renfe. No es poden llençar per la borda 234 milions d’euros, el que val el túnel, sense cap profit, únicament per la megalomania d’alguns de foradar més que ningú.

Més informació a aquest enllaç.

També et pot interessar...