Search

“Unim els Tramvies” proposa els regidors i les regidores experimentar les condicions del bus a la Diagonal abans de votar sobre el tramvia al proper plenari

abr. 04 2018

abr.

04

2018


Font: Pere Virgili. Diari Ara

Avui, dimecres 4 d’abril, la plataforma Unim els Tramvies havia convocat als regidors i regidores de tots els grups municipals per experimentar l’hora punta del transport públic actual de la Diagonal, la 2a avinguda metropolitana de Barcelona. Aquest acte s’ha convocat davant les previsions de vot dels grups municipals al plenari del passat 23 de març, suspès per la situació política que s’està patint a Catalunya.

A l’acte s’hi ha presentat la regidora de mobilitat, Mercedes Vidal (Barcelona en Comú); la regidora d’urbanisme, Janet Sanz (Barcelona en Comú), i la regidora Montserrat Ballarín (Partit Socialista). Les regidores de CUP, María José Lecha; Francina Vila, del Grup Municipal Demòcrata, el regidor no adscrit Gerard Ardanuy i el grup municipal popular s’han excusat. Cap regidor del grup municipal de Ciutadans o d’ERC no ha donat resposta.

Al lloc i hora de convocatòria, la parada Diagonal – Pg. de Gràcia a les 8:30 hores del matí, ja eren visibles les cues d’autobusos, les aglomeracions de passatgers i la baixa velocitat comercial sobre les línies 6, 33, 34 i H8.

L’acte ha consistit en un doble viatge demostratiu de les condicions de viatge de l’actual bus de la Diagonal. Entre el 5 d’oros (Diagonal – Passeig de Gràcia) i la Zona Universitària les regidores i la premsa han viatjat sobre el bus 33. Entre el Fòrum i la Zona Universitària, dos membres de la plataforma “Unim Els Tramvies” han viatjat sobre el bus 7, des d’on han anat tuitejant en temps real el seu posicionament (vegeu fil). A tots els trajectes en bus es disposava de carril bus. Les velocitats experimentades al tram central han estat molt lentes, de 10,5 km/h, tot i que lleugerament superiors a les registrades fa uns anys; segurament gràcies al desviament de les línies 27 i D40 (abans 32), de la Diagonal a la Travessera de Gràcia. Els autobusos que fan el tram central de la Diagonal (6, 7, 33, 34 i H8), entre el 5 d’Oros i Maria Cristina, ocupen el carril bus amb 45 passos per hora, pràcticament un bus per minut, fregant el col·lapse durant les hores punta. Tot i unes condicions de trànsit no massa dolentes, el bus ha necessitat 56 minuts per completar el trajecte entre el Maresme i la Zona Universitària. Al tram de coexistència entre el Maresme i Glòries, el tramvia ha trigat 9 minuts menys que el bus 7. Al tram entre el Poblenou i Francesc Macià el nivell de càrrega del 7 ha estat molt notable, però aquest s’ha buidat a partir de Francesc Macià, on torna a aparèixer el tramvia.

Com s’ha demostrat ja en diverses ocasions, quan hi ha una demanda molt elevada de mobilitat la solució no és acumular més i més autobusos, sinó posar vehicles grans que evitin l’efecte acordió (bus buching). A tal efecte, des de la plataforma, hem recordat una vegada més que un tramvia doble pot transportar còmodament 400 persones front les 100 d’un bus articulat. A més hi ha els efectes beneficiosos de la connexió tramviaire amb 9 municipis, on tenim vies però no carril bus (de menors prestacions). El Trambesòs ha trigat 9 minuts menys que el bus al recorregut entre el Maresme i Glòries.  Amb el tramvia interconnectat es podria cobrir el recorregut entre la Zona Universitària i el Maresme en només 34 minuts, 22 minuts menys que l’autobús actual.

Demanem a tots els regidors i regidores responsabilitat i que facin tot el possible per pactar l’aprovació d’aquest projecte. Vivim un moment de gran transcendència per a la mobilitat metropolitana i la qualitat de l’aire. Ens afegim a la proposta de les 4 universitats públiques de Barcelona, que s’han ofert com a mediadores per aprovar el projecte, i demanem als grups que van anunciar vot contrari al tramvia al darrer plenari municipal que repensin el sentit del seu vot. Un viatge en hora punta per la Diagonal de ben segur els ajudaria.

Bitllets per als regidors i regidores

 

Per què no es podria fer amb bus?

També et pot interessar...