Search

15 propostes per a una mobilitat més sostenible a l’Alt Penedès a les eleccions municipals 2019

maig 13 2019

maig

13

2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) fa arribar a les forces polítiques de la comarca de l’Alt Penedès diverses propostes per millorar la qualitat de vida, el medi ambient i les oportunitats de la ciutadania de la comarca.

També a l’Alt Penedès? Sovint, creiem que les accions encaminades a una mobilitat més sostenible s’han de centrar a les grans ciutats i a les àrees metropolitanes. Tanmateix, des dels pobles i ciutats mitjanes també hi ha accions a fer, i que tenen un impacte directe a la qualitat de vida de les persones que hi vivim.

Si bé a curt termini és poc probable un canvi massiu cap a l’ús del transport públic en un entorn com l’Alt Penedès, sí que es pot plantejar l’objectiu de millorar-lo per facilitar la vida dels seus usuaris i reduir així la diferència d’oportunitats entre la gent que disposa de vehicle propi i la que no.

És habitual dir “aquí no es pot viure sense cotxe”, però a l’Alt Penedès hi ha un 26,5% de la població major de 15 anys que no té permís de conduir (ni de cotxe ni de moto) i entre les dones aquest percentatge puja al 37%.

Tenir accés al cotxe (o moto) vol dir tenir carnet, tenir vehicle i poder-lo utilitzar. No tenir-ne suposa, a dia d’avui, tenir més dificultats per anar a la feina o trobar-ne una de nova, anar al metge, a l’escola o a comprar.

Habitualment el perfil de gent que no disposa de vehicle propi o de carnet de conduir sol tenir un percentatge més alt entre la gent gran, les persones migrades, els joves i les dones.

Com més fàcil fem els desplaçaments que no necessiten cotxe als nostres municipis, facilitant la mobilitat a peu, en bicicleta o en transport públic, més reduirem la diferència d’oportunitats entre aquella gent que té vehicle propi i la que no en té.  No s’ha d’oblidar tampoc el greu problema medi ambiental i de salut pública que suposa l’ús del vehicle privat motoritzat. El transport públic és una eina decisiva per lluitar contra el canvi climàtic, perquè genera menys emissions de gasos efecte hivernacle, consumeix menys energia per passatger i està més electrificat que altres mitjans.

Per aquest motiu, des de la PTP us proposem 15 accions per si les voleu incloure als programes electorals, a la futura acció de govern i/o a l’estratègia d’oposició per a la legislatura que començarà el proper mes de maig.

[pdf-embedder url=”https://nou.transportpublic.org/wp-content/uploads/2023/02/Propostes-PTP-per-una-mobilitat-sostenible-Alt-PenedA¨s-maig-2019.pdf” title=”Propostes PTP per una mobilitat sostenible Alt Penedès maig 2019″]

Descarrega el document.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...