• La PTP i el Museu del Ferrocarril de Catalunya presenten la 2a edició del pòster “Catalunya sobre rails” a Vilanova i la Geltrú.
  • Els socis i sòcies de la PTP van poder gaudir d’un petit viatge a bord de la Mataró, rèplica de la primera locomotora que va estrenar el trajecte Barcelona-Mataró.

 

Dilluns, 30 d’octubre de 2017. El passat dissabte es complia el 169è aniversari del tren a Catalunya i de l’Espanya peninsular, estrenat el 28 d’octubre de 1848 entre Barcelona i Mataró. Durant el cap de setmana s’ha celebrat moltes activitats commemoratives al voltant d’aquesta efemèride. Pel seu impacte en la societat i el territori, l’arribada del ferrocarril ha marcat un abans i un després a moltes de les poblacions servides. També durant aquest cap de setmana s’ha celebrat el centenari de l’arribada del tren a Sant Cugat (1917), que destacava per la seva freqüència i modernitat i es basava en automotors elèctrics a l’estil de les línies suburbanes nord-americanes.

 

Vegeu el vídeo de la PTP per commemorar el 169 aniversari del ferrocarril

 

Els socis i sòcies de la PTP van celebrar l’aniversari a partir d’una trobada al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, on es va presentar la 2a edició del pòster “Catalunya sobre rails”, elaborat per l’entitat. La nova edició ja representa gràficament tots els trens automotors que circulen per la xarxa ferroviària, ja sigui operada per Adif-Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ferrocarril Metropolità de Barcelona, Tramvia Metropolità i els funiculars. El pòster es pot comprar a les botigues on-line de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de Tramvia Metropolità, i presencialment al Museu del Ferrocarril de Catalunya.

 

 

La directora del Museu del Ferrocarril, Pilar García; i el president de la PTP, Ricard Riol Jurado; van aprofitar l’esdeveniment per posar de relleu la importància de preservar el passat del ferrocarril per explicar la seva importància en el futur de la mobilitat. Són molts els avantatges de la mobilitat ferroviària, especialment en els apartats d’eficiència energètica i la capacitat, claus en les àrees metropolitanes sobre les quals el vehicle privat ha generat una congestió creixent.

Tant els socis i sòcies de la PTP van tenir l’oportunitat de pujar a bord de la Mataró, una rèplica de la 1a locomotora que cada mes es posa en marxa a les instal·lacions ferroviàries del Museu gràcies a un projecte de mecenatge per a la seva restauració i als voluntaris del Museu del Ferrocarril de Catalunya, que la mantenen i operen. L’Associació per a la Promoció del Transport Públic també va participar en el mecenatge que va poder reactivar la Mataró.

Les persones que vulguin viure l’experiència del Museu poden accedir còmodament des de l’estació bus-tren de Vilanova i la Geltrú. El Museu obre de dimarts a diumenge de 10:30h a 14:30h i dissabtes també per les tardes, de 16:00 a 18:30 hores. Tots els primers diumenges de mes es pot gaudir de l’encesa de la locomotora Mataró entre d’altres activitats de cap de setmana.