Search

22 de setembre: diada amb cotxes

set. 22 2015

set.

22

2015

20150922-dotherightmix

Avui, 22 de setembre, es celebra el dia mundial sense cotxes. Catalunya ha ajornat aquesta diada i la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a la setmana de l’11al 18 d’octubre de 2015, amb motiu de les eleccions al Parlament del 27S. Per tant avui serà un dia “normal” amb cotxes. Un 22 de setembre amb cotxes també ens ha de fer reflexionar sobre diverses qüestions que afecten la nostra manera de moure’ns:

 

 • la “normal” dependència excessiva del cotxe i la moto, que collapsa l’espai públic i genera el pitjor problema ambiental i sanitari de les ciutats del nostre entorn: els accidents, la mala qualitat de l’aire i el soroll. Més de 3.500 víctimes moren prematurament a causa de la contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona, en no complir-se les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. El cotxe -ni que sigui elèctric- es menja l’espai públic i el territori, generant una urbanització extensiva i un consum de recursos energètics cada vegada superior. El dia sense cotxes ha de servir per desnaturalitzar aquestes situacions.

 • les polítiques d’estímul del sector de l’automoció per sobre dels interessos de la comunitat, amb format de plans PIVE, expansionisme viari, deslocalització de centres comercials i de treball, etcètera. Cal incentivar en canvi, polítiques fiscals que afavoreixin els modes de transport més sostenibles: l’ús de la bicicleta, abonaments que fidelitzin els usuaris a un ús regular del transport públic en tot tipus de trajecte, etcètera.

 • la lentitud en la millora infraestructural del transport públic, dècades d’immobilisme es tiren a sobre de projectes com el carril bus de la B23 o el tramvia de la Diagonal per interessos partidistes o corporatius, o sobre el pla de Rodalies i la línia 9 i 10 del metro per motius econòmics i de prioritat a la política d’infraestructures (la crisi no ha impedit l’expansió de la xarxa viària d’alta capacitat, els AVE i els aeroports injustificats). La nova xarxa de bus, en canvi, presenta un grau d’implantació més avançat si bé no s’ha fet amb la intensitat necessària com per captar nous usuaris al vehicle privat.

 • la dificultat per avançar cap a una gestió de l’espai públic sostenible i democràtica, on les voreres siguin respectades i lliures d’aparcament de vehicles a motor, on es pugui dedicar més espai públic a les activitats ciutadanes en detriment de l’aparcament o la circulació de vehicles, a substituir parcialment per modes de mobilitat no motoritzats, transport públic collectiu o un ús més racional del cotxe.

 

També és l’hora de donar suport a les polítiques de protecció ambiental i social al voltant del a mobilitat: el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona, el Pla de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB), el Pla Director de Mobilitat del l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), dotar d’un caràcter més executiu el Pla per la Qualitat de l’Aire de la Generalitat, dotar de reglament la Llei de Finançament del Transport Públic del Parlament, etcètera.

 

De cara a la Setmana Catalana de la Mobilitat Sostenible i Segura, també hem de celebrar la represa del Dia Sense Cotxes a la ciutat de Barcelona, pensada per al dissabte 17 d’octubre amb els següents talls:

 

 • Tall de ciutat: Avinguda Diagonal entre Passeig de Gràcia i Passeig de Sant Joan
 • Tall de Ciutat Vella: Via Laietana entre Avinguda Francesc Cambó i Passeig Colom
 • Tall d’Eixample: Carrer Consell de Cent entre Borrell i Vilamarí
 • Tall de Sants – Montjuïc: Carrer Consell de Cent entre Tarragona i Carrer de Creu Coberta/Carrer Moianès entre Carrer de la Creu Coberta i Carretera de La Bordeta
 • Tall de les Corts: Avinguda Madrid entre Guitard i Galileu
 • Tall de Sarrià – Sant Gervasi: Avinguda Sant Gervasi de Cassoles entre Passeig de Sant Gervasi i Ronda General Mitre
 • Tall de Gràcia: Carrer Gran de Gràcia / Travessera de Gràcia entre Via Augusta i Sicília
 • Tall d’Horta Guinardó: Passeig Maragall entre Font d’en Fargues i Avinguda Borbó
 • Tall de Nou Barris: Passeig Verdum
 • Tall de Sant Andreu: Gran de Sant Andreu entre Palomar i Avinguda Onze de Setembre/Carrer Olesa
 • Tall de Sant Martí: Àmbit limitat pels carrers Llacuna, Bilbao, Tànger i Pallars.

 

En aquests talls, a combinar amb activitats ciutadanes, s’ha de posar en valor el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona 2013-2018, que preveu l’organització de la ciutat al voltant de superilles, amb una reducció del trànsit entre un 13% i un 30% per complir amb la legislació europea de contaminació i evitar les sancions de la mateixa sobre els governs responsables de la qualitat de l’aire.

 

La PTP celebrarà, com és habitual, les següents curses de transport:

 

 • Dilluns 19 d’octubre a les 18:00h, XII Cursa de Transports de Barcelona. Comparativa cívica dels temps de viatge, costos i emissions del recorregut des de la Zona Universitària fins el Fòrum per diferents recorreguts. Compararem modes no motoritzats, transport públic i vehicle privat. Els participants seran obsequiats amb un petit refrigeri a l’arribada i podran participar en un photocall de promoció del transport públic.

 

 • Curses interurbanes. Comparatives cíviques entre transport públic i cotxe a recorreguts entre ciutats de la rodalia i les capitals de demarcació:
  • Àrea de Lleida. Divendres, 9 d’octubre de 2015, a les 08:00h
  • Regió Metropolitana de Barcelona. Dimecres, 14 d’octubre de 2015, a les 08:00h
  • Camp de Tarragona. Dijous, 15 d’octubre de 2015, a les 08:00h

 

Totes les inscripcions es gestionaran a través del correu [email protected]

 


Què podem fer en aquest dia mundial sense cotxes?

 

1)       Examina la web amb totes les activitats de la Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura per a tota Catalunya: http://mobilitat.gencat.cat/setmana

2)       Us proposem signar la petició per a què es connectin els dos tramvies de la Diagonal i els autobusos es redistribueixin per tots els barris, evitant noves retallades del servei: www.change.org/p/tramviadiagonal

 

www.change.org/p/tramviadiagonal

 

3)       Si teniu xarxes socials, seguir la PTP @transportpublic, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire @barcelonaexpira i la Mesa Popular del Transport Públic @MPTransPub

 

 

4)       Si a més vols donar suport econòmic a la PTP, fes-te soci bàsic des de 8,75€ o soci protector des de 12,50 € a www.transportpublic.org/socis. Amb la nova llei d’IRPF els primers 150€ donats a entitats sense ànim de lucre donen dret a un 75% de deducció; és a dir, les nostres quota bàsica de 35 €/any i quota de soci protector de 50 €/any es queden en 8,75 € i 12,50 € respectivament. A més els socis poden gaudir de 2×1 al Cremallera de Núria i de Montserat, 2×1 al tren i entrada al Museu del FC de Vilanova i una alta al carsharing per només 25€ amb 40 € en bonus de consum. A més, els socis protectors es duran un exclusiu imant porta-fotos per a la nevera!

 


ANNEX

Situació dels projectes de transport públic més emblemàtics:

 

 • Carril bus a la B23, reclamat des de 2001 (Manifest d’Esparreguera). Amb un mínim cost i assumint d’una vegada per totes els 80 km/h, s’afavoriria el transport públic a la principal entrada d’autobusos de la ciutat. Entitat competent: Ministeri de Foment. La Generalitat de Catalunya va proposar al Ministeri una important reducció del cost de l’obra amb un projecte nou. Recentment s’ha creat un grup de treball entre el Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per a la seva execució. El carril bus-VAO de la C-58, inaugurat l’any 2012, és la primera infraestructura que prioritza els vehicles d’alta ocupació i autobusos a una entrada a Barcelona, però va construir-se sobre un model d’explotació i de construcció poc eficient que no s’aplicarà a la resta de projectes. Els carrils bus de competència de la Generalitat a la C31nord i a la C31 sud no avancen.

 

 • El tramvia de la Diagonal, ideat per TMB l’any 1989 i incorporat el 2001 al Pla Director d’infraestructures 2001-2010 de l’Autoritat del Transport per resoldre les limitacions de l’autobús en aquesta via d’alta demanda, ha estat boicotejat políticament per l’ajuntament de Barcelona durant dècades per interessos partidistes i corporatius. S’han iniciat els primers estudis executius i financers per part de l’Ajuntament de Barcelona i resta l’acord de plenari i de la Generalitat per a la seva execució.

 

 • La línia 9 i 10 de metro a l’eix del Pg. de la Zona Franca i Mitre, incorporada el 2001 al Pla Director d’infraestructures 2001-2010 de l’Autoritat del Transport per resoldre les limitacions de l’autobús en aquestes vies d’alta demanda, ha estat suspesa per la Generalitat de Catalunya entre les estacions de Zona Universitària i Sagrera, i resta sense calendari d’inauguració entre la Zona Franca i l’Hospitalet. El tram Aeroport – l’Hospitalet – Zona Universitària es preveu posar en marxa el proper febrer de 2016. Aquesta inauguració, juntament amb la del perllongament dels FGC a Terrassa el passat mes d’agost de 2015, suposa la més gran ampliació de la xarxa ferroviària integrada des de l’aparició del tramvia l’any 2004.

 

 • El Pla de Rodalies 2008-2015 cridat a ampliar i a resoldre les endèmiques carències del sistema de Rodalies de Barcelona i regió metropolitana, és cabdal per a la mobilitat de la capital catalana, en ser el sistema que més usuaris pot treure de la carretera per capacitat i competitivitat. Amb un grau de compliment ínfim per part del Ministeri de Foment, les seves propostes per millorar la capacitat han estat parcialment desvirtualitzades amb la improvització d’una llançadora privada a l’Aeroport, que ha estat pactada amb la Generalitat. Recentment el Ministeri ha adjudicat el nou accés ferroviari a l’aeroport T1, i la implantació de senyalització d’alta capacitat al túnel de Pl. Catalunya, primeres obres de transcendència després de pràcticament set anys de vigència del pla.

 

 • Nova xarxa de bus de Barcelona i serveis Expres.cat, han estat les grans millores del transport públic dels darrers anys. Al cas de la nova xarxa es necessita l’empenta definitiva, integrant els serveis metropolitans de bus interurbà i el tramvia, i contemplant més de 28 línies troncals. Els autobusos Expres.cat necessiten més protecció en la circulació amb trams de carrils bus sobre accessos a Barcelona i també un pla de terminals intermodals. A l’àrea metropolitana també caldria bastir un servei de bus exprés amb mesures puntuals d’infraestructura. Actualment es troba en redacció el Pla de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana.

També et pot interessar...