Search

Entitats veïnals i socials organitzen el debat electoral clau per al futur de la mobilitat a Barcelona

maig 12 2023

maig

12

2023

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1636542630067{background-color: rgba(129,215,66,0.11) !important;*background-color: rgb(129,215,66) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Unanimitat de les forces polítiques en la voluntat de mantenir les rebaixes en la tarifació del transport públic

La xarxa de carril bici ha de créixer, però no hi ha consens en com ha de ser la seva implementació i millora 

L’accessibilitat universal ha de garantir-se i les voreres han de ser pels vianants, els partits es comprometen a continuar treballant per treure les motos de les voreres a llarg termini[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”far fa-newspaper” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F05%2F20230511-Debat-electoral.pdf|target:_blank”][vc_video link=”https://youtu.be/L-hCLfdtYn8″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]Barcelona incompleix els límits de contaminació establerts per la Unió Europea i diversos estudis indiquen que més de 1.000 persones moren anualment a causa de la contaminació, el soroll, la calor i la manca d’espais verds. Això també provoca que més de 1.000 infants desenvolupin asma cada any. A més, hi ha un alt nombre de víctimes mortals i ferits en accidents de trànsit a la ciutat. 

Tots aquests problemes són claus en les pròximes eleccions municipals. Les diferents entitats veïnals i en defensa de la mobilitat sostenible i segura vam posar temes com la mobilitat, l’espai públic i la contaminació a debat per escoltar les propostes dels candidats.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Transport públic, bicicletes i convivència a l’espai públic: aspectes clau del debat” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Amb una obertura del debat centrada en la salut pública, on la mobilitat juga un paper crucial, els diferents candidats van mostrar les seves preocupacions de cara al proper mandat.

Destacant-ne la unanimitat amb la voluntat de mantenir les rebaixes en el transport públic, els diferents partits van posar sobre la taula també la necessitat de bones polítiques de tarifació social i la millora de les relacions metropolitanes. Si bé pel que fa a la tarifació social veiem un punt de treball comú, les polítiques de restricció del vehicle privat no aconsegueixen unir a les forces polítiques.

On destaca una clara discrepància continua sent el futur de la connexió del tramvia per la Diagonal de Barcelona. Mentre alguns defensen la finalització de les obres, altres s’hi oposen per considerar-ho una obra ideològica i costosa. 

La cohesió entre els diferents partits torna en el moment de parlar sobre el futur dels carrils bici a la ciutat. Tots estan a favor d’ells, però difereixen quant a la seva implementació i millora. La majoria de candidats expressen la seva voluntat de revisar alguns dels carrils existents. Es va fer referència, en alguna ocasió, a la inseguretat que poden generar els carrils bisi per algunes vies com Aragó o Via Augusta, qüestionant la seva necessitat.

Un tema que va agafar per sorpresa als candidats va ser la pregunta “quina seria per vosaltres una vorera universal?”. Tots coincideixen en la importància de garantir una ciutat accessible per a tothom, especialment per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. Entre les diferents propostes, la que menys consens aconsegueix és la revisió de les terrasses. Mentre que alguns les veuen clarament com obstacles en el pas de vianants, d’altres en defensen que amb la normativa aplicada no ho representen. 

També la proposta de ciutat 30 va prendre rellevància en el debat, la qual és necessària per a molts dels candidats però no compartida per tots. Es planteja treballar més plans de prevenció per garantir la seguretat viària en comptes de limitar la velocitat de la ciutat. En aquest debat, es coincideix que la participació ciutadana és clau, però no hi ha consens sobre el model actual de pressupostos participatius i els diferents espais de participació. [/vc_column_text][vc_single_image image=”23027″ img_size=”large” alignment=”center”][dt_fancy_title title=”Les motos en vorera, una demanda amb molt de trajecte” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Les entitats organitzadores del debat, han estat també presents en la modificació de l’ordenança municipal de vehicles. En el debat del 2019 ja vam expressar la necessitat de treure les motos de la vorera en tant que representen un perill per als vianants. Totes les forces polítiques coincideixen en la importància de prioritzar el vianant i alliberar les voreres de vehicles, però cadascun té la seva pròpia proposta per aconseguir-ho.

La diferència entre el plantejament queda palesa en dos vessants: aquelles polítiques que van en la defensa i priorització del vianant i aquelles que el que proposen és millorar les condicions d’estacionament en calçada en pro de l’alliberament de les voreres. 

Durant el debat es va fer esment també a les actuacions específiques dutes a terme en alguns barris, com Gràcia. Aquestes actuacions han potenciat eliminar les motos de les voreres a través de la sanció i la creació de places d’aparcament.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”Les entitats demanem respostes clares” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Un cop acabat el debat general, les entitats vam apostar per fer preguntes directes als diferents partits, que donessin resposta sense embuts a temes de rellevància.

Les preguntes van versar sobre l’espai públic, les pacificacions i com haurien de ser les polítiques de mobilitat del proper mandat. El peatge urbà va ser també un dels elements clau en aquestes preguntes, amb opinions molt diferents sobre la seva implementació. 

En aquest bloc vam poder tenir també l’opinió sobre la circulació de la moto pel carril bus, la necessitat de llicències de VMP públics i com hauria de ser el model de gestió del tramvia.

Molts dels posicionaments van ser recollits al final de l’acte amb preguntes de resposta única de SI/NO (amb alguna abstenció), recollits en aquesta taula.[/vc_column_text][vc_single_image image=”23021″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Així doncs, la gestió de la mobilitat es presenta com un repte important per al futur de Barcelona, on el consens polític no està garantit del tot.

 

Podeu recuperar tot el debat al YouTube: La mobilitat de Barcelona, a debat![/vc_column_text][vc_single_image image=”22712″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...