Search

Celebrem que es redueixi el preu de la T-usual si es fa sense comprometre el finançament i millora del transport públic

abr. 01 2022

abr.

01

2022

Coincidim amb que la mesura ajudarà a incentivar l’ús del transport públic, però alertem que cal assegurar el finançament del sistema. No volem que les rebaixes d’avui s’utilitzin per a justificar retallades en el futur

Recordem que la millor política de promoció del transport públic és la millora de l’oferta. Peatges públics, taxa de congestió a Barcelona i impostos als carburants són algunes mesures que proposem per al finançament del transport públic. 

Demanem que, si es tira endavant, la rebaixa de la T-usual sigui també pels bitllets de 2 a 6 zones, a les altres ATMs i a la resta de bitllets no integrats

Des de la PTP celebrem la proposta de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau de rebaixar el 50% del preu de la targeta T-usual de forma temporal. Coincidim amb que ajudaria als usuaris a suavitzar la situació d’encariment de preus generalitzada, i que és un missatge potent de cara a la ciutadania després de la proposta feta pel govern espanyol, que només l’ha plantejat per als conductors. Tanmateix, reclamem que la proposta vagi acompanyada d’accions que assegurin la sostenibilitat financera del sistema de transport públic. 

 

La t-usual, la tarifa de referència

Trobem encertat plantejar que la rebaixa sigui sobre el títol T-Usual, la tarifa que premia els usuaris més habituals del transport públic. Molt especialment en un context on els hàbits de mobilitat ocupacional han canviat per una part important de la població, amb models híbrids de teletreball. 

 

Per a fidelitzar els usuaris, és important que l’abonament mensual surti a compte a partir del volum habitual de viatges que fa una persona activa per a desplaçar-se a la feina o estudis, i que a partir d’aquí els viatges d’oci es percebin ja com a “sense cost” dins d’aquesta tarifa plana. En aquest cas, la T-Usual surt a compte ara a partir dels 36 viatges mensuals, i veiem positiu que surti a compte a partir d’un nombre menor.

 

Perill de generar més dèficit financer

Tanmateix, alertem del perill que aquesta mesura pot comportar si no s’estableixen els mecanismes de finançament d’aquesta proposta: una espiral financera de dèficit del transport públic, els comptes del qual encara no s’han recuperat dels efectes de la pandèmia. La COVID ha suposat un enorme forat financer per al sistema integrat de transport públic de l’àmbit de l’ATM Barcelona, del que encara no ens hem recuperat. En aquestes circumstàncies, restar més ingressos al transport públic és una política que veiem amb cura. Recordem, també, que el preu disparat de l’energia també afecta als costos operatius del transport públic. 

És per aquest motiu que no volem que polítiques així siguin l’excusa per a futures retallades al sector, ni una acumulació excessiva de deute.

 

Des de la PTP creiem que el transport públic s’ha de finançar amb: (a) l’aportació directa de les administracions públiques, (b) el preu que paguen els viatgers, i (c) finançament creuat sortint de les externalitats que genera el vehicle privat: des d’impostos als carburants, a peatges tous i públics, a possibles taxes de congestió a les entrades de les grans ciutats. En aquest sentit, reclamem també per part de l’estat el pagament dels fons COVID als que es va comprometre per a cobrir el dèficit generat l’any 2020.

 

També reclamem, un cop més, el desplegament dels mecanismes financers recollits a la Llei de Mobilitat, que garanteixin el finançament del sistema de transport públic.

 

L’administració pública segueix subvencionant la mobilitat no sostenible

Veiem amb preocupació com, darrerament, les administracions estan destinant quantitats ingents recursos públics a la mobilitat no sostenible. S’han eliminat els petges sense preveure una transició a peatges públics amb preus reduïts (ens costa més de 100M € anuals només per mantenir-les a Catalunya). Continuen les subvencions al sector de l’automòbil amb els fons NextGeneration Europeus (13.200M € d’ajuts directes) i ara es baixa el preu del combustible a costa de la reducció d’impostos. 

 

Rebaixa T-usual a les 6 zones i reduccions tarifàries per a qui més ho necessita

Per últim, volem destacar que aquesta rebaixa s’ha plantejat en el bitllet de la zona 1. Des de la PTP demanem que la rebaixa s’implanti a les sis zones del sistema de transport integrat de l’àrea de Barcelona, per tal de tenir en compte també a tota aquella gent que entra i surt de Barcelona, i que es plantegi a la resta d’ATMs catalanes i als trajectes no integrats.

Així mateix, recordem que el preu del transport públic és competitiu generalment en l’àmbit de Barcelona, i en canvi no ho és en els següents àmbits:

  • En els trajectes que no formen part de cap sistema tarifari integrat, que tenen preus per km molt superiors (per exemple: el servei d’autobús entre moltes capitals de comarca de fora la província de Barcelona i Barcelona).
  • En els col·lectius que es mereixen gaudir d’una tarificació social (persones a l’atur, jubilades, amb diversitat funcional, tarifes joves, etc.), que actualment no és uniforme i presenta traves burocràtiques. 

Així doncs, estem a favor d’aquesta reducció de preu ja que entenem que la situació actual ho requereix, però no especialment el del tiítol que s’ha anunciat (T-usual d’1 Zona) sinó per a la resta. Tampoc oblidem que el més important per a la mobilitat a llarg termini és assegurar una millorar contínuament l’oferta i garantir el seu finançament,  pilars pels quals la PTP lluita cada dia amb l’objectiu d’aconseguir més promoció transport públic i de més qualitat per a tothom. 

També et pot interessar...