Search

Èxit del fòrum “El transport públic és cosa de dones?”

març 15 2019

març

15

2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]El passat divendres 15 de març de 2019, de 9:00 a 20:00, es va celebrar el congrés “El transport públic és cosa de dones?“, organitzat per l’Associació per a la Promoció del Transport Públic i el Col·lectiu Punt 6, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Rodalies de Catalunya de Renfe. La jornada es va celebar al Pati Manning del Carrer Montalegre de Barcelona.

Fòrum sobre el paper de les dones en el sector de la mobilitat, d’usuàries a gestores de la mobilitat sostenible

La missió d’aquest fòrum és visibilitzar les diferències de gènere pel que fa la mobilitat quotidiana, on les dones tenen un patró de mobilitat més basat en els modes no motoritzats i transport públic. També es tractarà el tema dels sostres de vidre als alts càrrecs de l’administració de la mobilitat. El 100% de les panellistes van ser dones expertes, activistes, usuàries o gestores del transport públic. L’acte va comptar amb l’assistència d’un centenar de persones. El 83% de les inscripcions fou de dones, un fet històric en un acte relacionat amb la mobilitat sostenible.[/vc_column_text][vc_empty_space][dt_media_gallery_carousel resized_image_dimensions=”3×2″ image_border_radius=”0px” slides_on_wide_desk=”3″ slides_on_desk=”3″ slides_on_lapt=”3″ slides_on_h_tabs=”3″ project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”11759,11789,11790,11791,11792,11793,11794,11795,11796,11797,11798,11799,11800,11801,11802″][vc_empty_space][vc_column_text]

Programa

 

9:00 a 9:30 – Benvinguda

Representants dones de les institucions que donen suport al congrés

 


 

BLOC 1

Evidències de l’existència de rols de gènere a la mobilitat: Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF) i necessitat de noves diagnosis

Presenta i modera: Susana Pascual García i Sílvia Casorran Martos, membres de la junta de la PTP

9:30 a 10:30 – Com es desplacen les dones: models de mobilitat sostenible

  1. Fonts d’informació sobre mobilitat i gènere. El cas particular de l’Enquesta de mobilitat en dia feiner (EMEF). Maite Pérez Pérez, responsable de l’àrea de mobilitat de l’Institut d’Estudis regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Descarregar presentació.
  2. Com ens movem les dones? Quina influència hi té el rol que desenvolupem en la societat? Alguns resultats rellevants. Núria Pérez Sans, cap de projectes de l’àrea de mobilitat de l’IERMB. Descarregar presentació.
  3. Models de sostenibilitat de la mobilitat i les dones. Sara Ortiz Escalante, Col·lectiu Punt 6. Descarregar presentació.
  4. Processos participatius de mobilitat des d’una perspectiva de gènere interseccional. Perquè són necessaris? Anàlisi dels resultats qualitatius. Roser Casanovas, Col·lectiu Punt 6. Descarregar presentació.
  5. La mobilitat als centres de treball de les dones. Laura Diéguez Ferrer, Secretaria de Polítiques sectorials i sostenibilitat de Comissions Obreres. Decarregar presentació.

 

10:30 a 11:00 – Taula debat: Mesures per millorar els resultats de l’EMEF en mobilitat sostenible

 


 

11:00 a 11:30 – Esmorzar i networking

 


 

BLOC 2

Quines accions en clau de gènere s’han dut a terme fins ara al nostre entorn

Presenta i modera: Laia Franco Ortiz, Oficina de les dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona

11:30 a 12:30 – Projectes i polítiques sobre mobilitat en clau de gènere

  1. Repensar el vínculo entre planificación del transporte y movilidad de cuidado. Floridea Di Ciommo, urbanista y experta en planificación de redes de transporteurbano (Cooperativa cambiaMO). Descarregar presentació.
  2. Pla de Civisme i Gestió de la Convivència de TMB. Raquel Díaz Caro, Cap de Responsabilitat Social de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Vídeos d’interès: Manspreading i Volem viatjar tranquil·les.
  3. La participació de les dones en l’anàlisi i la transformació de polítiques de mobilitat: “Nocturnes. La vida quotidiana de les dones que treballen de nit a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Felisa Pradas Plou de Ca la Dona i Laura Lozano Pintor de la Secretaria de la Dona de CCOO del Baix Llobregat. Descarregar presentació.
  4. Prova pilot de baixada a la demanda al servei del Nitbus. Anabel Rubio Calvo, Enginyera de la Direcció de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Descarregar presentació.
  5. Mobilitat amb perspectiva de gènere, reflexions a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) sobre una proposta inclusiva. Juliana Vilert i Barnet, Directora de FGC Organització i Persones. Descarrega presentació.

 

12:00 – Aturada ACCIONS PEL CLIMA. Mira aquí el manifest: “Totes som Greta”.

 


 

12:30 a 14:00 – Taller participatiu de mobilitat amb perspectiva de gènere. Dinamitzat per Col·lectiu Punt 6.

 


 

14:00 a 15:30 – Temps de dinar. Es faran recomanacions de restaurants slowfood km0 i ecològics de la zona.

15:30 a 16:00 – Hora dels cafès i networking al Pati Manning

 


 

BLOC 3

Dones en el sector de la mobilitat

Presenta i modera: Dolors Clavell i Nadal (PTP)

16:00 a 17:30 – Breu història dels currículums que han assolit càrrecs amb responsabilitat.

  1. Esther Anaya BoigDoctoral Researcher at Imperial College London.
  2. Teresa Carrillo Palacín, Gerent de l’Institut Metropolità del Taxi, Àrea Metropolitana de Barcelona.
  3. Mayte Castillo Vizcaíno, Directora de Rodalies de Catalunya, Renfe.
  4. Maria Luisa Domínguez González, Directora d’Estratègia i Projectes d’ADIF
  5. Montse García Blasco, Membre de la Junta Directiva de la Federació ECOM.
  6. Susi López López, Directora de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa.
  7. Mireia Ruiz Díaz, Directora de la Federació Empresarial Catalana de Transport de Viatgers (FECAV).
  8. Mercedes Vidal Lago, Presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de Barcelona.
  9. Cinta Viladot Castell, Directora de la Consultoria Cinesi

17:30 a 18:15 – Taula debat: Lideratge de les dones en el sector de la mobilitat

 


 

18:30 a 19:30 – Cloenda

Xerrada de cloenda a càrrec de Col·lectiu Punt 6 i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic: Perspectiva de gènere i mobilitat i conclusions de la jornada.[/vc_column_text][vc_single_image image=”11767″ img_size=”600×423″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...