Estigues al dia de totes les novetats de la PTP! Des de 1993 la nostra associació realitza una tasca diària a través de reunions amb administracions, operadors… En aquest blog podràs trobar el dia a dia de la PTP, les nostres trobades amb diferents grups o bé primicies de la nostra activitat. Per a consultar detalls de les entrades que aquí es pengin, podeu dirigir-vos a [email protected] o bé trucar a un dels nostres telèfons 93 244 49 70 // 682 65 94 83. També ens podeu enviar imatges peculiars que us agradaria que destaquem a les nostres xarxes socials amb el correu [email protected]

Darreres notícies de la PTP

La PTP se suma a la roda de premsa de la Campanya Contra el Quart Cinturó

El passat dimecres 1 de febrer es va fer una roda de premsa de la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) al centre cívic de la Creu Alta de Sabadell, on va assistir la PTP com entitat involucrada. En primer lloc, membres de la CCQC van exposar els seus elements per estar en contra d’aquesta infraestructura, que consideren caduca i contrària al territori, i mostrant com a alternativa disposar d’un sistema de transport públic de qualitat.
Posteriorment, es va realitzar una foto conjunta de totes les entitats present en aquest acte, el qual va superar les 100 persones. Amb l’acte ja acabat, la PTP va explicar les seves alternatives al projecte del Quart Cinturó a la resta d’entitats, persones i periodistes que varen assistir a l’esdeveniment. En aquest sentit, la PTP proposa la posada en servei dels intercanviadors de l’R8 amb la xarxa de FGC i amb les línies R3 i R4, així com la disposició d’una línia de bus de qualitat al llarg de la N-150.
Llegeix el nostre posicionament al comunicat

Les entitats sostenibles demanem revisió de la prohibició de motos en vorera en la propera aprovació de l’Ordenança de Circulació de Vehicles

La PTP, juntament amb Eixample Respira, BACC, Catalunya Camina, PAT, ECOM, FAVB i Revolta Escolar impulsem de nou la campanya #RecuperemLesVoreres en el marc de l’aprovació de l’Ordenança de Circulació de Vehicles el mes de Febrer.

A la ciutat hi ha diàriament 90.000 motos i ciclomotors estacionant a les voreres sense complir les condicions establertes a la normativa municipal, ocupant 260.000 mᒾ d’espai públic i creant situacions de risc. Més del 60% de l’espai públic està ocupat per cotxes i motos, fet que en un moment on s’estan impulsant els espais pacificats no té cap mena de sentit.

L’emergència climàtica, l’evidència científica de l’impacte negatiu sobre la salut provocada pel trànsit motoritzat, i la seva alta sinistralitat, fa indispensable afavorir els modes de transport sostenibles: el caminar, l’ús de vehicles de mobilitat personal com la bicicleta o els patines i el transport públic han de ser el centre de la mobilitat de la nostra ciutat. És per això que des de les entitats defensem que cal recuperar l’espai per als vianants, infants, persones amb mobilitat reduïda, veïnat i la mobilitat sostenible. Demanem a l’Ajuntament que garanteixi per a desplaçar-nos sense obstacles, amb la revisió de l’estacionament en vorera a l’Ordenança de Circulació de Vehicles que s’ha d’aprovar durant el més de Febrer.

📩 Adhesions a [email protected]

Pots llegir aquí el comunicat sencer.

Després de dos mesos, arriba la prohibició dels patinets elèctris al transport públic.

El 17 de novembre de 2022 va tenir lloc un incident amb un patinet elèctric dins un vagó de FGC. Arrel d’aquest accident, l’ATM de Barcelona va posar sobre debat la necessitat de prohibir l’entrada d’aquests vehicles al transport públic. Finalment, aquesta mesura ja té data: el proper 1 de febrer no es podrà entrar amb el patinet elèctric al transport públic, sota una multa de 200 €.

No hem d’oblidar que des del desconfinament, moltes de les persones usuàries del transport públic utilitzen els VMP per fer desplaçaments d’última milla, estalviant-se alguns minuts al trajecte. La intermodalitat entre els VMPs i el transport públic ha contribuït al canvi modal del vehicle privat a una combinació de mobilitat atractiva i assequible.

A més a més, gran part de la mobilitat generada per aquesta intermodalitat és ocupacional o per estudis, com a alternativa a l’oferta insuficient de transport públic en algunes zones, o bé com a alternativa al vehicle privat, el qual té un cost molt més elevat que no pot ser assumit per persones amb renda baixa. 

Amb la introducció d’aquesta prohibició:

 • Tornarem a enviar usuaris al vehicle privat ja que no disposaran d’alternatives
 • Amaguem el problema abans de construir-hi un marc legal, amb la possibilitat que això s’allargui
 • Ens enfrontem a que la mesura acabi afectant també a les bicicletes elèctriques
 • Portem dos mesos sense rebre informació de quins estudis i anàlisis d’alternatives s’han fet

És per això que des de la PTP demanem:

 • Que la mesura sigui puntual i aprofiti aquests sis mesos d’aplicació per a crear un marc legal que reincorpori els VMP al transport públic.
 • Que es plantegin mesures de restricció en detriment de la prohibició, com l’entrada de patinets apagats i sense possibilitat de càrrega
 • Que s’obri el diàleg amb les entitats i es creïn espais de debat participatiu per a tractar aquests temes

En tant que comprenem que cal fer una investigació com cal de l’incident, analitzar-ne les causes exactes i evitar repeticions, no podem talar un bosc per evitar un incendi.

Presidència espanyola de la UE: Posicionament en comú de les organitzacions mediambientals d’España

La PTP, juntament amb Transport and Environment, Ecodes, eco-union, Fundación Renovables i CONAMA, ha fet arribar a la presidència espanyola del consell de la Unió Europea un seguit de propostes agrupades en sis línies de prioritat:

 1. Neutralitat climàtica el 2045
 2. Governança econòmica al servei de la transició verda
 3. Transició energètica amb la ciutadania com aliada
 4. Descarbonització del transport, trasformació de la mobilitat i canvi modal
 5. Ciutats netes, habitables i saludables
 6. Transició justa i universal

Un document per demanar al Govern d’Espanya que marqui una agenda a l’alçada de les necessitats urgents de descarbonització durant el seu mandat a la Presidència del Consell de la UE. El paquet Fit for 55 ens ofereix l’oportunitat de situar la Unió Europea a l’avantguarda de la lluita contra la crisi climàtica, en línia amb els objectius marcats pel Pacte Verd Europeu. És a més un requisit estratègic per mantenir la competitivitat de les nostres economies al nou escenari mundial.

Espanya ha apostat des del principi per les energies netes. La presidència del Consell de la Unió Europea el segon semestre del 2023 suposa l’escenari ideal perquè el país avanci en aquesta conjuntura de crisi energètica, ja que gràcies a la seva posició avantatjada es podrà beneficiar ràpidament de la descarbonització del transport i les edificacions. Confiem en la visió del Govern per prioritzar la transició verda i justa durant el mandat.

Pots llegir aquí el Briefing (castellà).

Les entitats promotores dels Tran-Tram del territori ens reunim amb la Generalitat.

Dijous 15 de desembre la PTP, juntament amb la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura i les entitats promotores del Tren-Tram del territori català (Costa Brava, Bages-Berguedà, Olot-Banyoles-Girona, Terres de l’Ebre, Pirineus i Blanes-Lloret) ens hem reunit amb el director general d’infraestructures de la Generalitat, David Prat, i l’equip tècnic del departament, per a conèixer de primera mà les demandes del territori vers els tren-tram i l’estat dels projectes.

Les entitats felicitem la feina feta amb les adjudicacions dels projectes i instem a la Generalitat a treballar-hi pensant que es tracta de projectes amb visió de futur. Cal anar avançant, pensant a llarg termini i amb planificació a 30 anys, començant a preparar la feina per endavant, però sense oblidar que els estudis han de ser conclosos el 2023 per a iniciar quan abans millor allò que es pugui.

Des de les entitats agraïm que la Generalitat s’hagi assegut amb nosaltres i que s’hagi compromès a la creació de grups de seguiment de cada projecte, on les entitats hi tinguem un espai reservat per anar coneixent el dia a dia dels estudis. Seguirem treballant per a millorar la mobilitat del nostre territori.

El servei de bus al Baix Llobregat Sud: estabilitzat i de camí a la normalitat a partir de la mobilització

La Plataforma per un servei digne de bus al Baix Llobregat es va reunir, el passat dia 27, amb la direcció tècnica de mobilitat de l’AMB per demanar explicacions pel que fa al servei d’autobusos al Baix Llobregat Sud i, en concret, per tractar sobre la gestió de les línies i serveis operats per l’empresa AVANZA.

Lleig la nota completa i tota la informació aquí.

Jornada Com Pacificar el Casc Antic de Lloret

Dijous, 10 de novembre, a les 19h, se celebra a la Biblioteca Municipal, plaça de Pere Torrent de Lloret, la Jornada Com Pacificar el Casc Antic de Lloret, organitzada per la comissió promotora del Tren-Tram Palafolls-Blanes-Lloret i amb la col·laboració de la PTP.

En el decurs de la jornada escoltarem les propostes per a la pacificació de Lloret, a càrrec d’Angel Aguilera, activista local en favor de la mobilitat sostenible, i de Jordi Porta, consultor, ex-regidor i tècnic municipal que atresora una provada i dilatada experiència en el tema central de debat. La jornada serà moderada pel lloretenc Frederic Guich.

Aquest acte resulta de gran interès perquè es podran contrastar els diversos punts de vista i per què aquestes polítiques urbanístiques i de mobilitat són beneficioses per als residents, els comerciants, la indústria turística i els visitants.

L’acte acabarà a les 20,30 h com a màxim.

Més informació [email protected]

La PTP, juntament amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, demanen més informació sobre el pla alternatiu de transport públic durant les obres ferroviàries de Sagrera-Sant Andreu i la configuració resultant.

Amb l’inici de la segona fase de les obres ferroviàries de la Sagrera-Sant Andreu, al Vallès Oriental s’estan patint afectacions importants als serveis ferroviaris de les línies R2 Nord i R11 que connecten amb Barcelona i especialment amb l’aeroport del Prat, malgrat el pla alternatiu de transports posats en marxa.

Hem de tenir present la necessitat de garantir més que mai la millora dels serveis en el context actual de resposta a l’emergència climàtica, en què el transport públic ha de vertebrar la mobilitat sostenible.

Pots llegir el comunicat sencer aquí.

La PTP celebra l’aprovació de la moció per impulsar una línia de bus nocturn entre les principals poblacions de la plana de Vic i Barcelona

El context socioeconòmic i ambiental actuals deguts encara a la gestió de la pandèmia COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, sumat a la creixent crisi de recursos naturals i l’avenç del canvi climàtic, impulsa a la potenciació de la mobilitat sostenible, especialment el transport públic.

El servei de bus, que hauria de complementar el transport ferroviari, té una cobertura horària pràcticament igual o inferior a la del tren pel que fa a la connexió amb Barcelona. Aquest problema es veu agreujat quan es desenvolupen activitats total o parcialment durant la nit, on no existeix oferta de transport públic.

La línia de bus nocturn més propera a Osona és la N-72, entre Barcelona i la Garriga, amb servei diari i operada per Sagalés, amb parades a Montmeló, Montornès del Vallès, Vilanova del Vallès, Granollers i Les Franqueses del Vallès. És per això que es vol proposar la creació d’una nova línia que comuniqui les principals poblacions de la Plana de Vic amb Barcelona.

Des de la PTP volem destacar, a més a més, que actualment no hi ha cap servei de bus nocturn a les comarques de la corona exterior de la Regió Metropolitana de Barcelona (Osona, Bages i Anoia), fent que aquesta proposta sigui un gran guany per al territori.

Podeu descarregar la moció aquí

Xarxes socials

🗣️ Demà a Figueres participo en una taula rodona.
A @transportpublic ens preocupa especialment la intenció de treure l’estació del nucli urbà. Defensarem el manteniment del ferrocarril al centre i la mobilitat sostenible a la comarca de l’Alt Empordà.

03/02 Figueres, 19h ⬇️

👋 Assistim a la primera sessió del cicle de debat sobre qualitat, seguretat i convivència organitzat per @tusgsal_oficial i @FSegPublica!

👏 Celebrem la inciativa!

📌 Demà divendres 3 de febrer, de la mà de la vicepresidenta de la PTP, @Dolorsclavell, participem en la Jornada “El futur del bus a Barcelona”, organitzada per @bcn_ajuntament, @TMB_Barcelona, i @UITPEurope.

📍 Recinte Modernista de Sant Pau
⏲️9.30 a 14.30 h

[insta-gallery id="2"]