Estigues al dia de totes les novetats de la PTP! Des de 1993 la nostra associació realitza una tasca diària a través de reunions amb administracions, operadors… En aquest blog podràs trobar el dia a dia de la PTP, les nostres trobades amb diferents grups o bé primicies de la nostra activitat. Per a consultar detalls de les entrades que aquí es pengin, podeu dirigir-vos a info@transportpublic.org o bé trucar a un dels nostres telèfons 93 244 49 70 // 682 65 94 83. També ens podeu enviar imatges peculiars que us agradaria que destaquem a les nostres xarxes socials amb el correu comunicacio@transportpublic.org.

Darreres notícies de la PTP

EPF Conference 2024: 21 i 22 de juny a Varsòvia

El proper 21 i 22 de juny, la PTP participarem a l’EPF Conference, que aquest any es celebra a Varsòvia els propers 21 i 22 de juny. Després de l’èxit en l’organització d’aquest congrés a Barcelona (podeu recordar-lo aquí), aquest any passem el testimoni als nostres companys polonesos ProKolej.

 

Podeu trobar tota la informació i registre aquí.

Al·legacions a l’“Estudio Informativo de la Estación Intermodal en el ámbito de Tarragona”

Des de la PTP celebrem l’aposta per la construcció de l’estació intermodal en el àmbit de Tarragona, situada en la intersecció entre la línia convencional Reus-Tarragona i el Corredor Mediterrani. Aquesta decisió representa un avanç cap a una xarxa de transport més cohesionada i connectada al Camp de Tarragona, contribuint a estructurar el territori i millorar la mobilitat pública.

No obstant això, cal tenir en compte diversos aspectes a tenir en compte.En primer lloc, és crucial avaluar l’impacte urbanístic i territorial de l’estació, garantint accessibilitat viària i mobilitat local als nuclis habitats propers. A més, s’ha de coordinar amb altres projectes com el nou ramal ferroviari Tarragona-València.

Pel que fa a la intermodalitat ferroviària, és important optimitzar les connexions entre els diferents serveis ferroviaris, incloent els de Rodalies, regionals i el TramCamp, i dotar l’estació de la línia convencional Reus-Tarragona de la capacitat necessària per a futurs serveis combinats de velocitat alta/convencional.

Així mateix, cal millorar la intermodalitat amb l’autobús, assegurant un disseny òptim de les instal·lacions i itineraris per a garantir una connexió eficient amb els serveis d’autobús urbans, interurbans i de llançadora a l’aeroport de Reus.

Finalment, s’ha de tenir en compte la intermodalitat amb els modes de mobilitat activa com la bicicleta i els vehicles de mobilitat personal (VMP), assegurant infraestructures adequades i aparcaments segurs a l’estació.

 

Llegeix aquí les al·legacions presentades

Debat Parlamentari sobre la Llei de Mobilitat Sostenible

Què cal millorar en el projecte de llei de Mobilitat Sostenible per aconseguir un sistema multimodal de transport descarbonitzat, saludable, eficient, just i inclusiu a Espanya?

El proper dilluns 15 d’abril a les 16:00h tindrà lloc el «Debat Parlamentari sobre la Llei de Mobilitat Sostenible». Amb aquest debat, volem conèixer, d’una banda, quins plantejaments tenen els ministeris de Sanitat, Transports i Mobilitat Sostenible i Transició Ecològica i Repte Demogràfic sobre els impactes socioeconòmics, climàtics, mediambientals i sanitaris de l’actual sistema de transport-mobilitat. I, per altra banda, entendre la posició dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats sobre aquest projecte de llei i quines propostes de millora presenten per aconseguir que la futura Llei de Mobilitat Sostenible sigui l’instrument adequat per aconseguir un sistema multimodal de transport descarbonitzat, saludable, eficient, sostenible, just i inclusiu a Espanya.

🗓️ 15 d’abril de 2024

🕧 A les 16:00h

📌 Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats (Carrera de San Jerònimo, s/n, Madrid)

Enllaç al registre: https://forms.gle/bT1Cu7JGqDFNe8xaA

Fracàs en la intenció d’alliberar les voreres de motos als carrers Aribau i Muntaner

El 40 % de motos continua estacionant a les voreres tot i la creació de 900 noves places de motos a calçada.

Realitzem un estudi en els carrers Aribau i Muntaner que demostra que crear noves places de motos a la calçada no és eficaç per treure motos de les voreres.

L’actual normativa no funciona i no garanteix el seu compliment. És necessari un canvi a la normativa per prohibir l’estacionament de motos a les voreres.

Demanem al partit del Govern i a la resta de partits de l’oposició voluntat política i més mesures que prioritzin als vianants en les voreres, per garantir el dret a l’accessibilitat per a que totes les persones puguin desplaçar-se sense obstacles.

Llegeix aquí la nota de premsa completa – https://transportpublic.org/wp-content/uploads/2024/03/202403_NdP_RecuperemVoreres_AribauMuntaner.pdf

Perquè no ens fotin el tren i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic mostren la seva indignació per les incidències dels darrers dies a l’R3 i reclamen que s’aclareixin responsabilitats i se solucionin els problemes amb la màxima urgència

Després d’uns mesos d’obres i, per tant, de tall de la circulació de trens entre Parets del Vallès i La Garriga, el passat dia 2 de febrer es va reprendre el servei.

El que havia de ser una bona notícia s’ha convertit en un malson per als usuaris. Des del primer dia hi ha hagut retards molt importants que han convertit els viatges en un viacrucis –els trajectes, ja llargs de per sí, han augmentat entre 30 i 60 minuts–. A més de cancel·lacions constants de trens.

Si a tot això s’hi afegeixen els dèficits que arrossega la infraestructura com és ara les continuades pujades i baixades de tensió –que aquest dimarts van produir un nou incident a Centelles­– el resultat són quinze dies de servei nefast, ple d’incerteses i generador d’angoixes i pors per als usuaris.

I, malauradament, com és habitual, davant d’aquesta situació, fins dimecres no hi va haver cap comunicació ni informació per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, ni de RENFE ni d’ADIF, responsables de les obres i del servei.

És per això que des de Perquè no ens fotin el tren i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic exigim que s’aclareixin i s’expliquin els motius pels qual s’està produint aquesta situació i, sobretot, que se solucionin amb la màxima urgència.

Crítiques a l’abandonament de la descarbonització del transport en la llei de mobilitat sostenible

Un total de 14 entitats, entre organitzacions ambientals, socials, sindicals, ecologistes i juvenils, volem expressar el nostre fort malestar amb el PSOE i el Govern, acusant-los d’abandonar la descarbonització del transport en la Llei de Mobilitat Sostenible. En un comunicat conjunt, denunciem que el partit ha presentat el mateix text que va generar un rebuig generalitzat a la legislatura anterior, instan-nos a realitzar canvis substancials durant la tramitació per incorporar objectius ambiciosos i millores per a la ciutadania en el seu conjunt.

Critiquem la manca d’ambició climàtica en el projecte de llei, que, segons nosaltres, manca de mesures concretes per aconseguir un sistema multimodal de transport descarbonitzat, eficient, sostenible, just i inclusiu a Espanya. Advertim que el PSOE ha optat per la via d’urgència sense realitzar modificacions, generant una sensació de repetició i desagraïment entre els actors involucrats.

En la passada legislatura, el projecte de llei va provocar un rebuig significatiu, amb la presentació de 975 esmenes per part dels grups parlamentaris. Una part considerable d’aquestes esmenes provenia de les nostres propostes, i ara alertem sobre la manca d’atenció del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible cap a la gravetat del canvi climàtic.

El nostre comunicat destaca algunes de les propostes per revertir la situació durant la tramitació de la Llei de Mobilitat Sostenible:

  1. Aconseguir la neutralitat climàtica del sector transport-mobilitat abans del 2050, amb objectius intermedis per al 2030 i 2040.
  2. Establir objectius concrets de millora de la qualitat de l’aire a totes les ciutats per al 2030.
  3. Excloure qualsevol referència a combustibles fòssils com a possibles energies alternatives o combustibles de transició.
  4. Garantir finançament del transport públic i especificar fonts d’ingressos sostenibles.
  5. Assegurar que la mobilitat sostenible arribi a la zona rural i promoure la mobilitat elèctrica a tot el territori.
  6. Integrar l’eficiència energètica, prioritzant el transport públic, vianant, ciclista i ferroviari.
  7. Promoure el ferrocarril, l’electromobilitat i reduir impactes del transport aeri.
  8. Establir objectius per als combustibles renovables i millorar la mobilitat activa.
  9. Desenvolupar una estratègia estatal de la bicicleta i modificar el sistema d’etiquetatge de vehicles.
  10. Incloure mesures per a una transició justa i abordar la “pobresa en el transport.”

Instem el Govern a considerar aquestes propostes durant la tramitació de la llei per aconseguir un marc normatiu que contribueixi significativament a la descarbonització i sostenibilitat del transport a Espanya.

Llegeix aquí la nota de premsa completa (castellà) – https://transportpublic.org/wp-content/uploads/2024/02/240215-la-tramitacion-de-la-LMS-efecto-dia-de-la-mamota.pdf

Exigim als partits voluntat política per treure les motos de les voreres davant el fracàs de l’estratègia actual

Les entitats que impulsen la iniciativa “Recuperem Les Voreres” hem mantingut reunions amb els grups municipals Trias per Barcelona, PSC, Barcelona en Comú i ERC, amb l’objectiu de presentar i sol·licitar suport per a la inclusió de la prohibició d’estacionar motos a les voreres en l’actual modificació de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles.

Malgrat la consciència dels problemes relacionats amb l’ús indegut de l’espai i les reiterades infraccions per part dels motoristes, cap dels grups polítics ha manifestat la intenció de modificar la normativa. L’ordenança actual està pendent d’aprovació des d’abril de 2023, i les al·legacions presentades per la ciutadania i les entitats encara no han rebut resposta.

Els grups polítics i el govern municipal continuen defensant una estratègia centrada en campanyes informatives i sancions per zones, així com en l’augment de places d’aparcament a calçada. No obstant això, informes de l’Ajuntament indiquen que aquest enfocament no ha tingut impacte en la indisciplina d’estacionament de les motos.

Amb l’objectiu de facilitar l’aprovació de la nova ordenança, les entitats han presentat propostes com establir una moratòria d’un any per a la prohibició i permetre l’estacionament de motos en espais actualment destinats a cotxes com zones verdes, zones blaves i càrrega/descàrrega fora d’horari.

Tot i aquest ampli suport ciutadà i d’entitats, els grups municipals i el govern de l’Ajuntament han demostrat desinterès en abordar aquest problema significatiu a la ciutat. Les entitats insten al govern del PSC a incorporar la prohibició d’estacionar motos a les voreres en la nova ordenança i demanen als grups municipals que reconsiderin la seva posició i donin suport a aquesta mesura necessària.

La campanya “Recuperem Les Voreres” compta amb més de 100 entitats i organitzacions que recolzen la proposta de prohibir l’estacionament de motos a les voreres.

Descarrega aquí el comunicat conjunt

Celebrem l’aprovació del projecte de nous carrils bici de Lloret de Mar

La Junta de Govern Local de Lloret, en la seva reunió del 16 de gener, va aprovar el projecte de carrils bici de Lloret, que inclou la connexió dels existents, la pacificació de determinats carrers (millora de l’entorn urbà), la millora dels carrils bici existents i l’execució de nous. Gràcies a la convocatòria dels Fons Next Generation EU, es preveu iniciar les obres properament.

Aquest projecte ha estat elaborat conjuntament per la consultora Girodservices, DOYMO i l’Ajuntament de Lloret. Aquestes notícies són positives i representen un avenç significatiu per a la mobilitat sostenible, que sens dubte contribuirà a fer de Lloret un lloc més sostenible i net.

És una excel·lent notícia, ja que s’abordarà la actual xarxa desconectada de carrils bici a Lloret, majoritàriament configurada en carrils a la vorera amb friccions constants amb els vianants, la qual cosa no afavoreix en absolut l’ús de la bicicleta en l’entorn urbà, amb una quota modal de bicicleta del 2%.

Des de la Comissió, creiem que el desig de qualsevol destinació turística costanera responsable amb el medi ambient és tenir un carril bici segregat a primera línia de mar. La façana marítima és la carta de presentació d’un destí turístic com Lloret de Mar. En aquest sentit, el projecte proposa una ciclovia o carril d’ús compartit amb senyalització horitzontal (pictogrames) i senyalització vertical que indiquin la via ciclista al llarg de la Platja Gran de Lloret.

Altres destinacions turístiques de platja a Catalunya ja disposen de carrils bici segregats de la calçada i a primera línia de mar, com el Passeig de S’Abanell a Blanes, el Passeig Marítim de Sitges, el Passeig Marítim a les Botigues de Sitges, l’Av. Diputació (front marítim) de Cambrils o el Moll de Llevant a Tarragona.

Entenem que les terrasses són una font d’ingressos per a l’Ajuntament i, per tant, podríem acceptar i entendre el model de ciclovía des del Mirador dels Campions fins a l’Ajuntament. Tot i així, seria possible habilitar un carril bici des de la Plaça de l’Ajuntament fins al Museu del Mar canviant l’espai públic actualment destinat a aparcament de cotxes i motos i/o doble fila.

Hem fet arribar aquesta proposta i altres al·legacions mitjançant una instància genèrica a l’Ajuntament de Lloret, sense la intenció de desvirtuar la qualitat del projecte. Per accedir, fes clic aquí.

Descarrega la nota de premsa aquí.

Consulta el projecte aprovat aquí.

Dissabte 20 de gener vam participar a la reunió general de la Federació Europea de Passatgers

El dissabte 20 de gener, la Federació Europea de Passatgers va celebrar la seva Reunió General a Brussel·les, i ens vam involucrar activament com a PTP. Alguns dels temes clau que es van abordar inclouen la presentació de les propostes de drets de passatgers per part d’Elisabeth Kotthaus de la DG MOVE de la Comissió Europea. Més tard, es van treballar en l’elaboració d’una posició comuna de l’EPF.

Es va participar en la discussió sobre la proposta de la Comissió (EU COM (2023) 443) per augmentar la capacitat de les infraestructures ferroviàries. També es van compartir les experiències amb altres entitats, abordant els esdeveniments i reptes que cadascuna enfronta.

Per finalitzar, es van rebre més detalls sobre la propera Conferència EPF, programada per tenir lloc a Varsòvia els dies 21 i 22 de juny. Ja s’ha accedit al registre disponible a https://www.epfconference.eu/.

Solucionar els problemes de trànsit ampliant carreteres? Tenim una idea millor!

T’imagines que per uns nivells de colesterol que se surten del gràfic el teu metge et proposés d’imprimir les analítiques en gran format? O per millorar la teva salut i perdre pes la solució fos continuar afegint forats al cinturó?

Una lògica similar aplica als problemes de trànsit: per eliminar embussos no s’han d’ampliar carreteres, sino derivar les persones a altres mitjans de transport, oferir alternatives.

Aquest clip mig mofa mig realitat que publiquem a les portes del Nadal 2023 i a poques setmanes de la finalització dels estudis tècnics per a vàries possibles línies de tren-tramvia a la demarcació de Girona, pretén fer una crítica social a les polítiques públiques de mobilitat basades en l´individualisme, la carretera i el vehicle privat com a única opció.

Xarxes socials

Twitter feed is not available at the moment.
[insta-gallery id="2"]