Estigues al dia de totes les novetats de la PTP! Des de 1993 la nostra associació realitza una tasca diària a través de reunions amb administracions, operadors… En aquest blog podràs trobar el dia a dia de la PTP, les nostres trobades amb diferents grups o bé primicies de la nostra activitat. Per a consultar detalls de les entrades que aquí es pengin, podeu dirigir-vos a [email protected] o bé trucar a un dels nostres telèfons 93 244 49 70 // 682 65 94 83. També ens podeu enviar imatges peculiars que us agradaria que destaquem a les nostres xarxes socials amb el correu [email protected].

Darreres notícies de la PTP

Descomptes per als membres de la PTP!

L’Escola de Mobilitat Sostenible és una iniciativa de formació que prepara a agents de canvi cap a una mobilitat més sostenible. Davant de l’allau de notícies i informació que ens arriba per tot arreu, l’Escola aposta per una mobilitat bona alhora per a les persones, els territoris i el planeta. Ho fa de la mà d’un equip docent format per més de cinquanta professionals i entitats reconegudes i amb experiència tècnica, política i activista.

Des de la PTP hem donat suport i col·laborem, per això tots els socis i sòcies de la PTP disposen d’un 50% de descompte (preu final de 30€) en els mòduls d’introducció de l’EMS (cal escriure un correu electrònic a través d’aquest enllaç i indicar que sou membres de la PTP).

A partir del 31 de gener, podeu participar en aquests cursos:

📍Mobilitat laboral i de CGM (inici 31 de gener)

📍Ciutats caminables: vianants, espai públic i accessibilitat universal (inici 2 febrer)

📍CO2, energia, espai… les conseqüències de la mobilitat (inici 5 febrer)

📍Urbanisme i mobilitat: ciutat dels 15 minuts, superilles i molt més… (inici 5 febrer)

📍Planificar i gestionar la mobilitat urbana (inici 6 febrer)

📍Bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat (inici 7 febrer)

📍Logística urbana sostenible (inici 8 febrer)

📍La governança de la mobilitat sostenible (inici 8 febrer)

 

Els cursos s’organitzen en 3 mòduls de 8h: iniciació, aprofundiment, avançat Es realitzen 1 dia a la setmana de 18h a 20h en castellà.

La resta d’activitats disposen de descomptes que varien del 25% al 50% del preu total. Consulteu aquí els preus de les matrícules i la programació completa de cursos. 

Prou cues: per un transport digne i de qualitat a l’Alt Penedès

El Col·lectiu “Prou cues al bus” de Vilafranca del Penedès ha emès un manifest el 13 de novembre de 2023, destacant les preocupacions dels usuaris del transport públic a la regió de l’Alt Penedès. Entre els problemes assenyalats es troben retards i deficiències constants a la línia R4 de rodalies RENFE, escassetat d’autobusos en hores punta, manca de manteniment dels vehicles, i llargues cues a les estacions, especialment a Maria Cristina. A més, el col·lectiu ha destacat la falta de previsió en l’increment d’usuaris cada inici de curs, els impactes de les obres a la línia R4 de rodalies RENFE, i la insuficiència de mesures per minimitzar els perjudicis als usuaris del transport durant aquestes obres.

Amb això, el col·lectiu exigeix accions urgents per millorar el sistema de transport públic. Les demandes inclouen un pla integral que abordi els problemes estructurals i recentment sorgits, així com millores en Rodalies-RENFE i la implementació de carrils bus-VAO a la B-23. També demanen la construcció d’una estació d’autobusos prop de Maria Cristina, la millora d’horaris i freqüències dels autobusos, i l’aplicació de més supervisió i control per part de les administracions responsables. El col·lectiu destaca la importància de proporcionar als usuaris un transport públic còmode, eficaç, segur, i que afavoreixi un estil de vida saludable i sostenible.

Des de la PTP us animem adherir-vos i a signar el manifest conjunt. Podeu adherir-vos en aquest enllaç: https://www.peticions.cat/prou_cues_al_bus_vilafranca_barcelona

 

Pots descarregar aquí el manifest conjunt.

Viatge tècnic de la PTP a Cadis per a conèixer el TramBahía

Els passats dies 6 al 8 d’octubre, la PTP va fer un viatge tècnic per conèixer de primera mà el sistema de tren-tram que s’ha posat en marxa a Cadis, i que opera sobre el nom de TramBahía.
Una interessant visita que en va permetre comprovar la versatilitat del sistema, que li permet circular tant sobre via RFIG i via urbana, així com l’excel·lent integració urbana dels trams tramviaris tant a San Fernando com a Chiclana, amb unes pacificacions de trànsit importants.
Finalment, al matí del diumenge es va fer un recorregut pels diferents sistemes de transport públic de la ciutat de Sevilla (tram, metro, bus i rodalies)

ECOM impulsa una enquesta per millorar l’accessibilitat al transport públic a Catalunya

En el marc de la Setmana de la Mobilitat 2023, l’organització ECOM ha estat fent una crida a les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda a participar en una enquesta destinada a conèixer l’ús dels autobusos interurbans a Catalunya i a obtenir més informació sobre el funcionament d’aquest servei a diferents regions catalanes.

L’objectiu principal d’aquesta enquesta és recopilar dades sobre el funcionament del transport d’autobús interurbà a Catalunya per poder dissenyar una estratègia que permeti millorar l’accessibilitat d’aquest servei per a les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. Aquesta millora no només facilitaria l’ús del transport públic, sinó que també contribuiria a la promoció del transport públic en detriment dels vehicles privats, amb l’objectiu d’aconseguir una mobilitat més sostenible.

L’enquesta es centra especialment en l’anàlisi del “protocol a demanda”, una pràctica que obliga les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda a sol·licitar amb 48 o 72 hores d’antelació un autobús adaptat. Aquesta pràctica ha estat considerada discriminatòria i es vol donar visibilitat a aquesta situació per promoure canvis en la normativa.

ECOM convida totes les persones afectades per aquesta problemàtica, siguin usuaris habituals del transport públic o no, a participar a l’enquesta per recopilar el màxim d’informació possible sobre aquesta qüestió. El termini per respondre a l’enquesta és des del 18 de setembre fins al 20 de novembre de 2023.

Aquesta iniciativa s’emmarca en els esforços de ECOM per promoure la mobilitat sostenible i accessible i ha estat desenvolupada amb la col·laboració de persones i grups territorials interessats en aquesta problemàtica. Podeu trobar l’enquesta en aquest enllaç.

Volar menys per a reduir emissions

Des de la PTP ens sumem al manifest presentat avui per Ecologistes en Acció per reclamar menys vols en pro de la disminució d’emissions.

A les portes del Simposi Mundial de Sostenibilitat de l’Aviació, organitzat per l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) i amb Iberia com a amfitriona, diverses organitzacions socials i ambientals han emès un comunicat conjunt en què insten els governs i la indústria de l’aviació a prendre mesures més dràstiques per reduir les emissions de CO2 del sector.

Les organitzacions signants defensen un model de mobilitat que prioritzi modes de transport més sostenibles, com el tren, i tecnologies que descarbonitzin de manera sostenible l’aviació. Argumenten que les mesures proposades per IATA, que inclouen l’ús de carburants sostenibles, la compensació d’emissions i el desenvolupament de tecnologies futures, són insuficients per abordar l’emergència climàtica.

Un dels punts clau de la crítica és la dependència excessiva de carburants alternatius actualment no disponibles i tecnologies que encara no estan a punt per a la seva implementació a gran escala. A més, les organitzacions expressen preocupació per la finançament públic d’un mitjà de transport contaminant i la manca de límits al creixement dels vols.

Entre les mesures concretes proposades s’inclou una moratòria en la construcció de noves infraestructures aeroportuàries, límits a les operacions dels aeroports, l’eliminació dels privilegis fiscals del sector i la promoció de carburants alternatius veritablement sostenibles.

Les organitzacions també sol·liciten un pla de transició justa per protegir els treballadors del sector i redirigir l’ocupació cap al transport ferroviari i altres sectors emergents. En última instància, fan una crida a la IATA perquè actualitzi la seva planificació amb mesures més ambicioses que accelerin la transició energètica en la indústria de l’aviació i reduïsquen significativament les seves emissions.

Amb la pressió creixent per abordar la crisi climàtica, aquest comunicat destaca la necessitat de repensar el futur de l’aviació i la seva contribució al canvi climàtic.

Més informació a la pàgina web d’Ecologistas en Acción: http://www.ecologistasenaccion.org/

La PTP i Pqnoensfotineltren reclamem un servei de bus substitutori digne durant el tall de la R3

Aquest dissabte, els usuaris de l’R3 ens hem concentrat a la Garriga per continuar reclamant alternatives dignes mentre duri el tall per obres entre la Garriga i Parets.

A la concentració hi havia un carro i una euga per simular el que no volem que passi.

Finalment, el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana ha fet pública la data d’inici dels talls entre la Garriga i Parets per les obres de desdoblament de l’R3 –el 12 d’octubre– i RENFE i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya han anunciat els serveis alternatius que s’oferiran.

Aquests serveis alternatius en hores punta inclouen, a més dels serveis substitutoris del tren, alguns autobusos directes a Barcelona tant des de Centelles com des de la Garriga. Això suposa una millora respecte dels plantejaments inicials fets a la reunió del mes de juliol, però no és suficient i, si no volem que es produeixin situacions com les de Martorell i Vilafranca del Penedès, queden diversos aspectes a resoldre:

  • Es fa referència a bus cada 30 minuts, però, quants busos sortiran a cada moment? Si és només un autobús cada 30 minuts, és evident que l’oferta no està ben dimensionada.
  • Cal concretar i informar sobre els horaris dels busos. A quins minuts concrets passaran?
  • La franja del migdia, molt concorreguda, queda totalment orfe de serveis alternatius directes. Actualment els trens que surten al voltant de les 15h de Barcelona en direcció Vic van molt plens –sovint amb gent dreta. La manca de serveis directes en aquesta franja pot fer que la demanda a les 16h sigui molt més elevada.
  • Cal que s’indiqui ja on s’ubicaran les parades. Hi ha milers de persones que s’han de poder organitzar i falten només 12 dies pel tall.
  • Els horaris estan pensats de manera centralista: si es vol pujar des de Barcelona cap amunt a hora punta del matí no queden clars els serveis alternatius ni les freqüències. Tampoc s’ha detallat com serà la situació els caps de setmana.
  • Cal que els serveis entre la Garriga i el Figaró, que són els que han de permetre continuar amb tren cap amunt, estiguin definits de manera clara.
  • Així mateix, és important que el Departament de Territori informi sobre els reforços a la línia e12 i les connexions entre la Garriga, les Franqueses i Granollers.

Una vegada més, lamentem que aquestes alternatives s’hagin publicat sense consensuar-les amb els Ajuntaments i les entitats defensores del transport públic.

Finalment, volem deixar clar que considerem molt positiu que s’hagin iniciat les obres de desdoblament d’aquesta línia i que han de posar remei al dèficit cònic que pateix. Però, tal com hem reclamat de manera reiterada, calia haver informat amb molta més antelació i cal que RENFE i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya posin tots els mitjans necessaris per minimitzar l’impacte de les obres en una línia molt castigada per retards i incidències diverses.

La Garriga, 30 de setembre de 2023

 

Descarrega aquí la nota de premsa

Debat sobre el futur del transport públic al Baix Llobregat

En Lluís Carrasco, delegat de la PTP al Baix Llobregat, vsa participar aquest dimecres 27 de setembre a la jornada de reflexió organitzada per la plataforma “Volem Trambaix al Pla”. Un debat per posar sobre la taula el futur del transprot públi del Baix Llobregat juntament amb Manel Ferri, Joan Soler i Pere Macias.

Encara amb la ressaca emocional de la Setmana Europea de la Mobilitat us deixem les ponències presentades per a que pugueu recuperar-les!

Compromís per una Mobilitat Sostenible: Unint Forces per Salvar el Planeta

Diverses entitats ambientals i socials han subscrit el Compromís per una política de viatges sostenibles, promogut per eco-union en el marc de la iniciativa Viaja en Verde, en resposta a la urgent crisi climàtica. Aquest compromís implica la implementació de mesures concretes per promoure una mobilitat més sostenible i reduir l’impacte ambiental dels desplaçaments del seu personal i col·laboradors. L’objectiu és incentivar més organitzacions a unir-se i assumir la responsabilitat de reduir les emissions climàtiques derivades de la mobilitat, alhora que es fomenta la consciència sobre l’impacte social i mediambiental dels viatges i s’aposta pel transport sostenible. En última instància, aquest compromís contribueix a la lluita contra el canvi climàtic i promou un sistema de transport més just i sostenible.

Tercera edició de la Beques Francesc Santacana (PEMB)

Si ets estudiant de màster o doctorat amb un projecte de recerca relacionat amb estratègies urbanes i metropolitanes, t’animem a presentar el teu treball a la Beca Francesc Santacana.

La Beca Francesc Santacana té com a objectiu principal impulsar la investigació en àmbits com el social, l’econòmic, l’urbanístic, la mobilitat i el medi ambient, amb un enfocament específic a la regió metropolitana de Barcelona.

Cal haver-se matriculat en un programa oficial universitari durant el 2023. Els projectes presentats seran avaluats segons criteris que inclouen l’aliança amb la temàtica de la convocatòria, la seva relació amb els reptes de la regió metropolitana, la rigorositat metodològica, la innovació i els resultats aportats.

📆 Data límit per presentar les sol·licituds: 6 d’octubre de 2023.

A la platja en tren: La campanya de Renfe “Descobreix el millor de la Costa Brava” tindria més sentit amb els trens trams operatius

Les tres Comissions Promotores dels trens-trams de les comarques Gironines, amb el suport de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura i l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), publiquem el present comunicat conjunt respecte la campanya que RENFE ha portat a terme per promoure la Costa Brava.

La campanya promocional “Descubre lo mejor de la Costa Brava”, emmarcada dins de l’“Escápate en tren” de RENFE, promou el turisme a diverses poblacions d’aquest territori. A les imatges que acompanyen l’article hi ha precioses vistes al Castell d’en Plaja de Lloret, a la ciutat emmurallada de Tossa de Mar o a la platja gran de Cadaqués. Cap d’aquests municipis disposa d’accés en tren. Només comptades poblacions de la Costa Brava, que no esmenta la campanya, com Blanes, a l’extrem sud, i Llançà, Colera o Portbou, a l’extrem nord, poden ser visitades en tren.

La descarbonització de la mobilitat, on bona part de la petjada de carboni està relacionada amb el desplaçament fins a la destinació amb vehicle motoritzat i privat, passa per desplegar el transport col·lectiu electrificat i eficient que suposa el “combo” del ferrocarril per als desplaçaments troncals i l’autobús per a les ramificacions. Per això pensem que campanyes com les que ha impulsat RENFE ens recorden la necessitat urgent d’avançar en els projectes dels trens tram de la Costa Brava, d’Olot-Banyoles-Girona i de Palafolls-Blanes-Lloret.

Llegeix el comunicat sencer aquí

Xarxes socials

Twitter feed is not available at the moment.
[insta-gallery id="2"]