Search

La PTP demana considerar les calçades laterals com a part de la xarxa bàsica de la ciutat

febr. 26 2019

febr.

26

2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Un semàfor per permetre la incorporació de vehicles a les calçades laterals des de President Companys sentit Mollet permetria descongestionar el trànsit al Centre de Badalona

La senyalització orientativa per descongestionar el Centre i la millora del transport públic, reptes a abordar amb l’obertura del lateral

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][vc_column_text]Amb l’entrada en servei imminent de les calçades laterals de l’autopista C31 sentit Barcelona en el seu tram comprès entre l’avinguda President Companys (B500) i el carrer de Coll i Pujol, Promoció pel Transport Públic demana que aquesta infraestructura serveixi per complementar la xarxa viària urbana i no limitar-se a ser un vial de distribució de trànsit des de i cap a l’autopista.

El projecte que està executant actualment el Departament de Territori i Sostenibilitat té mancances pel que fa a la concepció de via urbana que es considera que hipotequen la mobilitat al global de la ciutat. En aquest sentit la PTP demana a l’Ajuntament algunes mesures de cara a millorar el projecte i que reverteixi sobre la ciutat.

Semaforització per permetre moviments creuats

Promoció del Transport Públic considera que amb la inclusió d’un cisallament i un semàfor al carril d’acceleració de l’autopista es permetria la incorporació des d’aquest carril a les calçades laterals. Això comportaria doncs la possibilitat de fer ús del lateral des dels barris del nord-est de Badalona per accedir a barris com Bufalà, Montigalà, Coll i Pujol o Sant Crist, evitant el pas d’aquests vehicles pel Centre a través de la Via Augusta, vial que actualment pateix una molt alta concentració de trànsit i contaminació atmosfèrica i acústica.

La semaforització creuada pot comportar en hora punta un lleuger increment en la incorporació a l’autopista, però per contra permet alliberar el trànsit que hauria de fer la volta per President Companys, afectant un tram molt sensible i per on hi circulen moltes línies de transport públic.

Seguiment del Pla de Mobilitat Urbana

Concebre les calçades laterals com un vial per donar suport a la xarxa bàsica urbana permetria descongestionar el Centre de Badalona, paliant els alts nivells de contaminació atmosfèrica i acústica actuals. Es calcula que, un cop s’obri el lateral, aquest podrà captar una part significativa del trànsit que ara suporta Via Augusta (fins a un 20/25% quan es culmini l’obra completa fins a Rambla Sant Joan), facilitant les condicions per a abordar de manera urgent una actuació tan estratègica com la pacificació de Francesc Layret, plantejant fins i tot un carril sentit Mataró a Via Augusta per al pas d’autobusos.

Senyalització orientativa

Per tal d’assolir l’objectiu mencionat anterioment és imprescindible reforçar la senyalització orientativa per a reduir al màxim el pas de trànsit pel Centre. En aquest sentit, es fa imperatiu renovar la senyalització a la sortida de l’autopista des de Mataró i a l’eix de la NII informant que la ruta òptima per anar als barris de Badalona Oest són les calçades laterals sentit Barcelona. També es demana que la senyalització orientativa de “Centre Ciutat” es plantegi de manera que no indueixi als conductors a arribar a zones de vianants o a pacificar i dirigeixi als vehicles als aparcaments de la zona.

Foment del transport públic

L’obertura del lateral ha de suposar també una aposta pel transport públic. En aquest sentit, es demana executar els carrils bus de l’entorn com els de President Companys o Germà Juli, a més de la semaforització específica pel bus en algunes cruïlles.

Finalment, des de la PTP es considera que és l’obertura de les calçades laterals suposa una bona oportunitat per demanar a la Generalitat que Badalona disposi de millor transport interurbà de bus. Actualment existeixen línies que circulen per l’autopista sense aturar-se a Badalona que, aprofitant el vial, podrien sortir i tornar a entrar en poc més d’un minut. Això generaria noves connexions entre Badalona i el Maresme i millorant substancialment el transport públic a zones d’alta demanda com Can Ruti.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][vc_btn title=”Descarrega aquí el comunicat!” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2F20190226-Cal%25C3%25A7ades-laterals-av.-companys.pdf||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...