Search

Cursa de Transports 2007: torna a guanyar l’ecomobilitat

set. 30 2007

set.

30

2007

20071001-logo-cursa2007

  • La cursa es va celebrar amb un èxit de participació
  • Tots els itineraris on va participar un tren de Rodalies de Renfe van donar la victòria al transport públic
  • Novament es va demostrar que l’ecomobilitat és la millor opció per a desplaçar-se per Barcelona, ja sigui des del punt de vista econòmic o per estalviar temps.

El passat dimecres, 26 de setembre, es va celebrar amb un gran èxit de participació la Cursa de Transports de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2007 organitzada per l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). Unes cinquanta persones van participar en 11 curses simultànies amb un punt d’arribada comú, a la seu de la PTP al barri del Clot de Barcelona.

Nou de les curses eren urbanes, amb sortida des de les seus de districte de la ciutat de Barcelona (totes excepte la de Sant Martí, per ser a només 400 metres de l’arribada) i un parell d’interurbanes des dels ajuntaments de Sabadell i Sant Adrià de Besòs. Les altres dues van sortir de Sabadell i de Sant Adrià de Besòs. Com a novetats d’enguany cal destacar la incorporació del Bicing, en aquells districtes que disposen d’estacions (Ciutat Vella i Eixample), i de la nova línia de tramvia T5, que enllaça Badalona i Sant Adrià de Besòs amb la plaça de les Glòries.

 

Rapidesa

Els resultats de la cursa confirmen un cop més que els sistemes sostenibles de transport són els més eficients a la ciutat, tant en desplaçaments interns com en les rutes interurbanes. La bicicleta va resultar el mitjà guanyador en 5 de les 11 curses, el transport públic en quatre d’elles (dues urbanes i les dues les interurbanes) i la moto en les dues restants. El cotxe, el taxi, el bicing i el vianant no van guanyar cap cursa. Al quadre següent veiem el llistat de guanyadors per curses:

 

Origen

Guanyador

1. Ciutat Vella

Bici

2. Eixample

Moto

3. Sants – Montjuïc

Bici

4. Les Corts

T.Públic

5. Sarrià – Sant Gervasi

Bici

6. Gràcia

Bici

7. Horta – Guinardó

Bici

8. Nou Barris

Moto

9. Sant Andreu

T.Públic

10. Sabadell

T.Públic

11. Sant Adrià de Besòs

T.Públic

 

Per al càlcul de velocitats i costos s’ha considerat la cursa interurbana de Sant Adrià de Besòs com a urbana per suposar una distància similar a la de les curses des de Les Corts o Sants – Montjuïc i fins i tot inferior a Sarrià – Sant Gervasi. La cursa interurbana des de Sabadell s’ha tractat a part pel seu llarg recorregut (22 km).

En termes de velocitat es té en compte el temps d’accés al mitjà (anar caminant a l’estació o a buscar el cotxe al parquing, o esperar un taxi, per exemple), el temps de viatge i el temps d’accés fins al punt d’arribada (des de l’estació de bicing o des de l’aparcament de motos, per exemple). Així doncs, des de Sabadell el transport públic va ser un 25% més ràpid que el cotxe (26,9 km/h davant dels 21,6 km/h assolits pel cotxe).

Totes les curses on es va fer servir un tren de Rodalies Renfe o el tramvia van resultar guanyadores, fins i tot millorant els resultats de la bicicleta.

En les curses urbanes, el mitjà més ràpid és la bicicleta (14,0 km/h de mitjana), seguit de la moto (11,4 km/h) i el transport públic (10,3 km/h). Amb una velocitat bastant més baixa -la meitat que la bicicleta- trobem el taxi (7,5 km/h), seguit del bicing (6,4 km/h), el cotxe (6,3 km/h) i finalment el vianant (4,9 km/h). Aquestes dades manifesten que, respecte del cotxe, la bicicleta és més del doble de ràpida (un 120% més), la moto un 80% més, el transport públic un 62% més, i el taxi un 18% més ràpid. El bicing tindria en aquest cas una velocitat similar (un 1% més) i anar a peu només suposa un 23% menys.

 

Velocitat (km/h)
Sistema de transport

Velocitat urbana (km/h)

Escala urbana

(1 = cotxe)

Bicicleta

14,0

2,211

Motocicleta

11,4

1,797

TP (no taxi)

10,3

1,622

Taxi

7,5

1,179

Bicing

6,4

1,004

Cotxe

6,3

1,000

Vianant

4,9

0,771

 

De manera individual, el participant més ràpid va ser la bicicleta des de Gràcia (18,0 km/h), seguit de la bicicleta des de Sarrià-Sant Gervasi (15,6 km/h). En tercer lloc va quedar la bicicleta des de Sants-Montjuïc (15,4 km/h), en quart el transport públic des de Sant Andreu (17,8 km/h) i en cinquena posició el transport públic des de Sants-Montjuïc (14,7 km/h). Ja fora dels cinc primers estaria la moto des de l’Eixample (13,8 km/h) en sisè lloc.

Per la cua, el participant més lent va ser el taxi des de Sant Andreu (3,7 km/h). En segona posició pel final va quedar el cotxe des d’Horta-Guinardó (4,0 km/h), seguit del cotxe des de Gràcia (4,4 km/h), el vianant de l’Eixample (4,6 km/h) i el taxi des de l’Eixample (4,8 km/h).

 

 

Costos

Pel que fa als costos s’han tingut en compte tant els costos d’operació (el que paga l’usuari pel bitllet de transport públic, de benzina, d’aparcament, etc.) com els costos socials i ambientals (externalitats com ara els accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, soroll, etc.). En l’aspecte econòmic, els resultats són encara més favorables pels transports sostenibles. A Sabadell, el cotxe és gairebé 9 vegades més car que el transport públic (17,87€ del cotxe davant dels 2,02€ del tren).

A les curses urbanes, el transport públic suposa una mitjana de 0,81 € per desplaçament. Així doncs, moure’s en moto suposa el doble que en transport públic, en cotxe és 7 vegades més car i en taxi 12 vegades més car. Naturalment, el cost de fer el viatge a peu ha estat zero i en el cas de la bicicleta ha estat simbòlic (0,007 €/km en bicing i 0,015 €/km en bicicleta pròpia). Si comptem els costos dels altres mitjans respecte al que costa moure’s en bicicleta, tenim que el transport públic és 14 vegades més car, la moto 27 més, el cotxe 97 vegades més i finalment el taxi 158 vegades més car que la bicicleta.

Sistema de transport

Cost urbà

(€ / km)

Escala urbana
(1 = bicicleta)

Escala urbana
(1 = T.Públic)

Vianant

0,000

0

0

Bicing

0,007

1

0

Bicicleta

0,015

1

0

T.Públic

0,197

14

1

Motocicleta

0,387

27

2

Cotxe

1,406

97

7

Taxi

2,298

158

12

 

Des de l’organització volem agrair la participació dels voluntaris, sense els quals la cursa no s’hagués convertit en un referent de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enhorabona per demostrar, una vegada més, l’eficiència de l’ecomobilitat a Barcelona.

També et pot interessar...