El passat divendres 15 de desembre, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire va celebrar el debat polític amb motiu de les eleccions del 21 de desembre al Parlament de Catalunya: “Els partits davant la qualitat de l’aire”. Hi van assistir les següents representacions polítiques:

  • Mercè Rius, per Junts per Catalunya
  • Santiago Alonso, per Ciutadans
  • Ferran Civit, per Esquerra Republicana – Catalunya Sí
  • Jordi Terrades, pel Partit dels Socialistes de Catalunya
  • Toni Ribas, per Catalunya en Comú – Podem
  • Elisabet Ortega, pel Partit Popular
  • Jordi Morata, per la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent

El debat va comptar amb molta assistència de públic i va ser conduït per la periodista especialitzada en temes ambientals, Pilar Sampietro. El debat es va dividir en tres blocs:

BLOC 1. Propostes dels partits sobre mobilitat, port i indústria en 60 segons, i rèpliques de 30.

Com reduirieu la contaminació causada per la mobilitat?

Com reduirieu la contaminació causada pels ports?

Com reduirieu la contaminació causada per la indústria?

 

BLOC 2. Respostes amb cartell de SÍ, NO o abstenció sobre 14 preguntes breus.

Actuacions prioritàries en l’àmbit del vehicle privat

1. Són partidaris d’aplicar el Peatge Urbà o Taxa de Congestió?. L’aplicació d’un peatge urbà és la mesura més ràpida i que ha millorat més la qualitat de l’aire en altres ciutats europees en què s’ha implementat (com Londres, Estocolm o Milà), reduint fins a un 30% el trànsit. A més a més permet destinar els recursos recaptats a millorar el transport públic.

2. Quan es vagin esgotant les concessions de peatges a partir de 2019, són partidaris d’establir peatges o vinyetes públiques per internalitzar els costos de la carretera?

3. Consideraran una moratòria a la construcció d’ampliacions viàries? La Ronda Litoral, l’autovia Sant Andreu – Sagrera i l’ampliació de la C-58 no ajudaran a reduir el trànsit d’entrada a Barcelona.

4. Aturaran les subvencions públiques a la compra del vehicles privats? Aturar les ajudes públiques i incentius a la renovació dels parcs de vehicles privats siguin de combustió i/o elèctrics (ajuts a la compra, bonificacions en els peatges o en els impostos de circulació, avantatges fiscals al dièsel…)

5. Emprendran accions judicials contra el sector automobilístic implicat en el frau dièsel per haver consumit subvencions públiques?

 

Actuacions prioritàries en la promoció de la mobilitat sostenible

6. Són partidaris de transformar els carrils d’autopista en carrils bus-VAO als principals accessos de Barcelona? La proposta vol afavorir l’ús del transport públic i compartir el vehicle privat sense haver de fer costoses obres de carrils addicionals i s’aplicaria a curt termini.

7. Aturaran la clausura del ferrocarril que dóna servei cèntric de Rodalies entre Tarragona, Salou i Cambrils? El tancament de la línia s’havia previst per l’any 2018 amb motiu de la posada en marxa de la variant Vandellòs – Tarragona per a l’Euromed.

8. Acceptaran la interconnexió dels tramvies actuals per cobrir el servei a l’única via transcendental de Barcelona sense ferrocarril? Sobre la Diagonal graviten molts desplaçaments sense alternatives eficients (ràpides o amb capacitat) des de 8 municipis metropolitans fins a Barcelona i entre barris dins la capital.

9. Promouran l’establiment d’un sistema de freqüència cadenciada al ferrocarril i principals eixos d’autobús?

 

Actuacions prioritàries en ports

10. Són partidaris d’eliminar les bonificacions de les tarifes portuàries?

11. Són partidars d’aplicar taxes a les emissions de contaminants atmosfèrics a grans vaixells en tots els ports situats a Catalunya?

12. Consideren declarar una Àrea de Control de les Emissions de sofre al litoral català?

13. Restringirien les noves activitats portuàries a zones d’especial protecció de l’ambient atmosfèric en funció del seu amb potencial contaminant? Les autoritzacions dependrien de les afectacions sobre la qualitat de l’aire.

14. Promouran la realització d’estudis independents de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona i a la zona del Fòrum/Besòs en el termini d’un any?

BLOC 3. Preguntes del públic, amb respostes de 30 segons.

EN PREPARACIÓ