Search

Carta del dia (Diari Segre): Més bus, menys xarxa

set. 02 2014

set.

02

2014

Foto: Autobusos de LleidaSr. director:

Ahir en aquest mateix diari, el Sr. Ros aplaudia les noves virtuts del bus a la nostra ciutat, fent referència a la renovació i incorporació de noves línies. No serem nosaltres qui neguem que aquestes inversions aporten millores, però no creiem que aquests canvis vagin en camí d’aconseguir una millor xarxa de transport públic.

Quan parlem de xarxa, no ens referim a la suma de línies, per més que s’incrementin.

Treballar en xarxa exigeix, endemés, que aquestes vagin coordinades entre si, és a dir, que quan hom vol anar d’un punt a un altre i li cal fer un transbord, ho farà amb una espera acceptable; quan haurà d’arribar al seu lloc de treball, estudi o quan voldrà agafar el tren a la seva hora, se’n podrà refiar –qüestió de confiança.

 

La xarxa ben entesa permet ampliar els serveis a la ciutat perquè no malmet energies en duplicar recorreguts. La xarxa fa arribar el transport públic a més ciutadans amb el mateix cost, altrament dit eficiència.

La xarxa ha de ser senzilla, previsible, entenedora, de bon recordar, sense massa excepcions i, finalment, ben explicada. Ha de ser entenedora per igual tant pels veïns com pels foranis. La xarxa ha de permetre –és la prova del 9– triar el destí un cop ets dalt del bus, –així de fàcil. Però no hem d’oblidar que una bona xarxa, per ella mateixa, no garanteix el seu èxit. La seva eficiència i fiabilitat en el compliment d’horaris previst està lligat als obstacles que ha de superar allà on passi. Una xarxa sense prioritat de pas per damunt del vehicle privat està obsoleta. Per això sobta que l’anunci de la Paeria no inclogui nous carrils bus que garanteixin aquesta prioritat clau per a la xarxa, i de sentit comú.

Si entrem en alguns detalls del que aporta aquesta renovació, els podem veure al plànol editat i a la pàgina web de la Paeria:

  • la L20 es superposa en gran part a la L2, ja que surten amb cinc minuts de diferència -competència?–;
  • per explicar 12 línies ho fan amb 4 estils explicatius diferents. De veritat no es podia simplificar? No hi ha cap servei que ens permeti agafar els primers Avant i AVE del matí – no hi hauria manera?
  • Al plànol no hi figuren el noms de les parades – això ho fa més fàcil? No totes les línies tenen referències d’arribada als principals punts de destí (Renfe,Arnau, etc) –tant costa? És que ningú s’ho ha rellegit?

Voldríem equivocar-nos però creiem que la renovació anunciada, tot i aportar millores singulars, no avança en l’objectiu genèric marcat al pla de mobilitat urbana d’aconseguir una xarxa de transport públic eficient, capaç de guanyar clients fidels vinguts del vehicle privat i que juntament amb altres modes de mobilitat no motoritzats facin de la nostra ciutat un millor lloc per viure-hi. No l’enganyo quan li dic que voldria equivocar-me.

 

ENRIC MARTÍ. VOCAL DE L’ASSOCIACIÓ PER A LA PROMOCIÓ DEL TRANSPORT PÚBLIC. LLEIDA

També et pot interessar...