Search

Dos dies i mig sense cotxes gràcies a la cimera europea de Barcelona?

febr. 25 2002

febr.

25

2002

Com si fossin els Reis d’Orient, la cimera europea que es fa rà a Barcelona entre el 14 i 16 de març, ens portarà un fantàstic regal. Els de la cimera europea saben que ens hem portat bé i per això ens obsequien amb dos dies i mig sense cotxes. Mai cap autoritat s’havia atrevit a anar tan lluny. En anteriors convocatòries del dia sense cotxes, s’havia tallat el Passeig de Gràcia i fins i tot en alguna ocasió la Via Laietana, però mai s’havia prohibit el trànsit de cotxes en una entrada de Barcelona, com és ara l’Avinguda Diagonal.

Però encara hi ha més. La cimera ens regala una Avinguda Diagonal exclusiva per al transport públic. Quina bona notícia¡ El senyor Aznar ha fet possible de sobte el que la PTP fa anys que reivindicava. Felicitem des d’aquest comunicat les autoritats, i molt especialment el senyor Aznar, perquè la decisió de bunqueritzar la Diagonal aparenta convertir aquesta avinguda en un paradís de l’ecomobilitat.

Però el preu que hem de pagar per aquests regals és tan alt que hem decidit tornar-los al remitent.

S’ha informat que durant aquests dos dies i mig les estacions de metro de la zona d’influència romandran tancades (estacions de Zona Universitària, de Palau Reial i de Maria Cristina?), que els autobusos no podran efectuar parada a la zona de Pedralbes, que se suprimiran les classes a la Universitat (com a l’època de Franco) i que, fins i tot, s’obligarà a tancar determinats establiments comercials. Un dia sense cotxes i sense gent que hi pugui accedir és el més semblant a un estat de setge. En aquests condicions no volem cap dia sense cotxes. Creiem que és una vergonya per a la ciutat de Barcelona que una cimera -sigui de la naturalesa que sigui– s’organitzi restringint d’una manera tan severa els drets de la ciutadania. Si, a més, es té en compte que a aquesta cimera assisteixen els representants dels estats que formen part de la Unió Europea, és a dir, els nostres representants, l’esquema organitzatiu triat apareix com a absolutament inusitat…

Del que no s’ha informat, és de les mesures que es prendran en els extrems dels talls de trànsit, a l’Avinguda Diagonal, perquè els autobusos no es quedin bloquejats, abans d’arribar a la “zona alliberada”, pel caos que es formarà en efectuar els necessaris desviaments de cotxes.

Davant d’aquesta situació la PTP vol fer arribar a les autoritat quatre propostes:

  1. Presentar ràpidament un pla que durant la cimera europea asseguri que el transport públic de superfície no es bloquegi a la zona de Pedralbes i del Baix Llobregat. Especialment important és la creació d’un sistema de carrils bus (entrada i sortida per l’A-2 i a la ciutat de Barcelona) que asseguri el bon funcionament del transport públic
  2. Reconsiderar el tancament d’estacions de metro i la supressió d’activitats docents o comercials.
  3. Per a futures celebracions a Barcelona de cimeres de qualsevol naturalesa, estudiar altres emplaçaments i altres esquemes organitzatius que no impedeixin els dret de mobilitat de moltes persones i evitin projectar una imatge d’estat de setge, tan negativa per a la ciutat.
  4. Que es faci un seguiment molt al detall del funcionament de l’esquema de mobilitat dels dies en què se celebra la cimera europea per avaluar com respon la mobilitat en aquests circumstàncies tan especials.

També et pot interessar...