Search

El CJB, la PTP, el BACC, la FAVB, CCOO i UGT rebutgem la pujada de tarifes del servei de Bicing

oct. 18 2012

oct.

18

2012

20121018-entitats

Des del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), lAssociació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el Bicicleta Club de Catalunya (BACC), la Federació dAssociacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Comissions Obreres del Barcelonès (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) demanem a lAjuntament que no faci efectiva la pujada de tarifes i que explori altres vies de finançament.

 

 

LA BICI PÚBLICA MÉS CARA DEUROPA. Les entitats signants volem mostrar el nostre rebuig a la pujada de les tarifes del servei de Bicing pretesa per l’Ajuntament de Barcelona, consistent en pràcticament doblar el preu dels abonaments il·limitats dels 45,11 € actuals a 97,52 euros per a l’any 2013. Així, la bicicleta pública de Barcelona esdevindrà la més cara d’Europa. A tall d’exemple, el cost de l’abonament equivalent és de 22,41 € a València, 28,20€ a Sevilla, 35,89 € a Zaragoza, 29 € a París i 55,81 € a Londres.

 

NO A LA DECADÈNCIA DAQUEST SERVEI PÚBLIC. La modificació tarifària pretesa penalitza la recurrència en la utilització del servei de Bicing, en contraposició a les polítiques de bonificació de l’ús habitual del transport públic col·lectiu; i fa més car aquest servei públic de mobilitat que l’aparcament de vehicles privats de residents als carrers de Barcelona. Tot apunta a una voluntat política de desmantellament de serveis públics, que són garantia de drets fonamentals de la ciutadania i que, com a tals, no poden repercutir els seus costos directament sobre l’usuari. Els serveis públics han de ser majoritàriament finançats a través de pressupostos públics, i més en les circumstàncies actuals de privació de molts ciutadans i ciutadanes. Cal recordar que entre 2011 i 2012 el Bicing ha patit un descens dabonats de 180.000 a 130.000. Altrament dit, més de 50.000 abonats shan donat de baixa degut a les fallades en la fiabilitat del sistema i, sobretot, a un increment de tarifes (de 35 a 45,11 en aquest període). Aquesta pujada no ha estat gens resolutiva a l’hora de finançar millores sobre la seguretat (3 persones han perdut la vida els darrers anys fent un bon ús del Bicing i del carril bici) i tampoc no ha permès ampliar el servei a les 24 hores o la durada màxima dels trajectes, unes mesures llargament reivindicades. En el pla laboral, la reducció de clients pot comportar una excusa per a la reducció de plantilla de l’empresa gestora del servei.

 

EL BICING HA DE SER UNA APOSTA PEL MEDI AMBIENT I LA DESCONGESTIÓ. L’Ajuntament de Barcelona, lluny de mostrar autocrítica i racionalitzar el cost del Bicing, criminalitza els usuaris i pretén fer-los assumir un 50% del seu cost, passant per alt la contribució de la bicicleta pública a millorar la qualitat de l’aire, a descongestionar la ciutat i a estalviar costos del sistema nacional de salut.

Les entitats signants també volem recordar que el Bicing es finançava en gran part a partir de l’Àrea Verda i Blava d’aparcament. Un any després que el Govern de Trias hagi fet gratuïta una Àrea Verda per a molts cotxes, el finançament del Bicing ha quedat ferit de mort i s’hi plantegen pujades desproporcionades, deixant ben clares les prioritats d’aquest Ajuntament en matèria de mobilitat. Així, la promoció de l’aparcament gratuït no només agreuja el problema de la congestió i de la contaminació (superant freqüentment els valors màxims permesos per la Unió Europea), sinó que a més redueix el finançament de les alternatives més sostenibles, saludables i econòmiques de transport. Cal doncs recuperar mesures de finançament públic (com la taxa anterior de l‘Àrea Verda o la recuperació de limpost de circulació també rebaixat) per evitar un cost del Bicing tan dissuasori.

 

CAL COMPLIR ELS COMPROMISOS AMB LA CIUTADANIA. Des del CJB, la PTP, el BACC, la FAVB, CCOO i UGT demanem al govern que aturi la mesura i busqui altres vies de finançament per al servei que no passin per reduir l’ús de la bicicleta a Barcelona. Demanem que Convergència i Unió compleixi amb el seu programa electoral i busqui solucions per reduir el dèficit operatiu del Bicing: des de l’agrupament i reubicació d’estacions fins a la bonificació dels recorreguts ascendents passant per una integració tarifària amb els abonaments mensuals o trimestrals de l’ATM. El Bicing també és transport públic!

 

Per tots aquests motius, les entitats sotasignants organitzaran durant els propers dies una marxa ciclista de protesta, fent una crida als milers de ciclistes que cada dia circulen per Barcelona per tal de defensar aquest sistema de transport com a part de les solucions als problemes metropolitans de congestió i contaminació, i mai com a problema o servei residual i prescindible.

 

També et pot interessar...