Search

El Departament de Treball ha dictaminat uns serveis mínims durant la vaga de metro totalment inacceptables

maig 31 2016

maig

31

2016

20160531-serveis_minims 20160531-vaga

 

L’Associació per a la Promoció del Transport Públic denuncia que el Departament de Treball de la Generalitat estableixi uns serveis mínims de només el 40% i el 20% a hora punta provocant fortes aglomeracions i temps d’espera superiors als 30 minuts en algunes franges del dia. Recordem que al Metro de Madrid els serveis mínims durant les actuals vagues s’ha establert en un 69%, i que els serveis mínims a les anteriors convocatòries de vaga del Metro de Barcelona mai han estat tan baixos. Fora dels serveis mínims tampoc s’estan complint les freqüències normals. La situació és especialment crítica a les línies 1, 3 i 5.

El metro és un transport massiu en un espai confinat, el seu règim de funcionament en hora punta no respon a criteris de qualitat sinó de capacitat. Quan aquest servei funciona de manera tan degradada, a més d’afectar la comoditat del servei, pot posar en risc la integritat de les persones que hi viatgen. És lamentable que el dret a vaga només pugui satisfer-se provocant una situació tan difícil sobre les persones usuàries del transport públic, que sovint són les més vulnerables pel que fa condicions laborals i de mobilitat. El transport públic a l’àrea metropolitana és un servei bàsic, i el seu ús és obligat per a la majoria de persones. Considerem que s’ha de garantir com a mínim el 50% del servei habitual en hora punta o tancar les instal·lacions i recomanar l’ús de transports alternatius.

 

Els Intervals (minuts:segons) i número de trens en hora punta matinal normal a les línies de metro de TMB segueixen criteris de capacitat, no de qualitat.

logo-L1

3:44

26

logo-L9n

6:28

10

logo-L2

2:49

22

logo-L10

6:28

logo-L3

3:13

27

logo-L9s

7:30

10

logo-L4

4:00

19

logo-L11

7:30

2

logo-L5

2:58

30

logo-funi-montjuic

10:00

2

Font: PTP a partir de Carta de Serveis de Metro (TMB)

 

El dret a la vaga és inqüestionable, però també ho és el dret a la mobilitat sostenible i segura de centenars de milers de ciutadans. El Departament de Treball també hauria de pensar en la majoria de la gent, més enllà de les parts enfrontades (direcció i empleats).

Davant la situació d’enquistament del conflicte laboral a l’operadora TMB, demanem a les administracions públiques responsables del conjunt del transport públic, Àrea Metropolitana de Barcelona i Generalitat de Catalunya, dur a terme operatius de contingència per millorar la informació de les alternatives de transport i per pujar les freqüències d’altres serveis com FGC, Rodalies de Catalunya, Tramvia Metropolità i Bus Metropolità.

Aquest no és un comunicat de valoració sobre els motius ni les solucions per a aquesta vaga. Tanmateix instem a les parts enfrontades, així com les administracions responsables del transport públic, a arribar a una solució que eviti els actuals perjudicis sobre la mobilitat i sobre la qualitat de l’aire.

També et pot interessar...