Search

Feliç 2019, un any transcendental per adaptar el transport públic al futur

gen. 02 2019

gen.

02

2019

 

Entrem en un any transcendental per al transport públic. Ja falta menys d’un any per a què entri en vigor la Zona de Baixes Emissions permanent a l’àmbit interior a les rondes de Barcelona i per implementar reforços a la xarxa de transport públic. Caldrà fer efectiu el reforç planificat a la xarxa de Bus i Metro de TMB i del Metro del Vallès de FGC. Cal definir, d’una vegada per totes, un reforç del servei de Rodalies aprofitant les obres del nou accés a l’aeroport que haurien de traduir-se en la millora d’explotació de tota la xarxa i no en un perjudici, com passaria amb una “llançadora” segregada.

També ha de ser l’any d’execució dels carrils bus-VAO, començant pel bus de la B23, i d’un pla de terminals a Barcelona que ordeni l’increment de serveis Expres.cat i de l’Àrea Metropolitana.

Aquestes i altres millores necessiten recursos. Congelar tarifes eternament i no desenvolupar la lei de finançament del transport públic no és la millor estratègia per encarar el futur. Hem d’avançar cap a una nova política tarifària, afavorint la fidelització, i la generació de nous ingressos per al transport públic.

També és un any transcendental perquè es pot consumar la primera supressió d’una línia de Rodalies a Catalunya de la democràcia, afectant les milers de persones usuàries de les estacions cèntriques de Salou i Cambrils. Exigim que es mantingui el servei de rodalies fins que la transformació a tren-tramvia sigui una realitat, seguint els passos d’altres exemples com la línia Alacant-Benidorm.

A aquest nou any tampoc no recularem amb la defensa de la interconnexió dels tramvies per la Diagonal. També serà un any per definir el projecte del pas directe del tramvia per Laurèa Miró i del nou intercanviador d’Ernest Lluch.

Des d’avui també estarà prohibida la circulació de bicicletes per les voreres de Barcelona, acció necerssària que haurà d’acompanyar-se amb més mesures de pacificació del trànsit de vehicles als carrers i protecció de les voreres, també ocupades per motos de forma impune.

L’any 2019 alguns usuaris també experimentaran una substancial millora del seu transport públic integrat, ja que els municipis de l’Área Metropolitana de Barcelona que són a la zona 2, pagaran únicament una zona als desplaçaments interns dins d’aquest àmbit.

Enguany s’inauguraran les noves estacions de Provençana i Ciutat de la Justícia a la L10 sud del metro i la nova línia ferroviària entre Vandellòs i Vila-seca, que completarà la duplicació de via entre València i Barcelona. També s’haurà de posar en marxa una nova configuració de vies a l’estació de Sants, que hauria de ser la primera d’una sèrie de mesures per fer més àgil i donar més capacitat al servei de rodalies.

Al 2019 clourem els actes del 25è aniversari de la PTP. També és un bon any per fer-se de la PTP, el transport públic necessita activisme. Per tots aquests esdeveniments i molts altres més, a la PTP se’ns gira feina.

Transportpublic.org/actua

També et pot interessar...