Search

Visita i comiat al vell funicular del Tibidabo

set. 15 2019

set.

15

2019

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12626″ img_size=”full”][vc_column_text]El passat diumenge 15 de setembre de 2019 el vell funicular del Tibidabo va deixar de circular per donar pas a una remodelació integral de via i trens, que tindrà una durada aproximada d’un any o any i mig.

Socis i sòcies de la PTP van tenir l’oportunitat de conèixer els detalls de la reforma de la mà dels seus responsables més directes; la directora del parc d’atraccions del Tibidabo, Rosa Ortiz; el cap d’operacions, Bruno Querol i el responsable de l’àrea d’experiència, David González.

Els responsables del parc van explicar que el Pla de Mobilitat del parc aposta per un accés més sostenible i amb menys petjada de carboni, raó per la qual es fa imprescindible potenciar l’antic funicular. L’aposta per reduir l’ús del cotxe es va iniciar amb la pacificació de l’entorn viari de la cota del cim i l’impediment de l’estacionament irregular fa uns anys, fet que ha permès capgirar la cuota modal d’accés al parc, del 60% en cotxe al 60% en transport públic, consistent en les llançadores de bus Tibibús i el funicular des de Pl. Dr. Andreu. L’any 2007 ja es va fer una important inversió de 6 milions d’euros per renovar el motor i millorar la fiabilitat del funicular, i ara s’ha trobat finançament per completar la renovació pendent: 19 milions per a la reforma de via i trens.

La reforma del funicular tindrà tres característiques de gran interès: es doblarà la capacitat del servei per procedir a una reducció de cotxes i autobusos fins el cim; es farà accessible a persones amb mobilitat reduïda; i es tematitzarà com una atracció més del parc, amb el nom de “Cuca de Llum”.

Des de la PTP s’agraeix la visita i les explicacions sobre la futura mobilitat del parc, una visió que compartim plenament amb els responsables del parc. Així mateix la PTP ha de reivindicar una vegada més la recuperació del Tramvia Blau no només com a museu sinó com a servei de mobilitat que doni una capacitat coherent entre el Metro L7 d’FGC i el nou funicular del Tibidabo.

Esperem que l’ambició, estratègia i calendari ferm de reforma del funicular duta a terme pel parc d’atraccions del Tibidabo sigui acompanyada pel Tramvia Blau, pel qual encara ni es coneix projecte, estratègia ni calendari per part de l’Ajuntament.[/vc_column_text]

[vc_empty_space]

[dt_media_gallery_carousel resized_image_dimensions=”16×9″ image_border_radius=”0px” slides_on_wide_desk=”4″ slides_on_desk=”4″ slides_on_lapt=”4″ project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” arrow_bg_color=”#099646″ r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” include=”12635,12636,12637,12638,12639,12640,12641″]

[vc_empty_space]

[vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%, #D1FFDC), color-stop(100%, #FFFFFF));background: -moz-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -webkit-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -o-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -ms-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);”][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/MlbA_aHjDIs”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/fG-IWRfUgjI”][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%, #D1FFDC), color-stop(100%, #FFFFFF));background: -moz-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -webkit-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -o-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: -ms-linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);background: linear-gradient(top,#D1FFDC 0%,#FFFFFF 100%);”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]El funicular del Tibidabo i el Tramvia Blau van ser inaugurats conjuntament el mes d’octubre de 1901 per la iniciativa del Dr. Andreu a través de la Societat Anònima el Tibidabo. El funicular del Tibidabo és pioner a Espanya i el més antic en funcionament. La línia té 1.152,5 metres i salva un desnivell de 275,4 metres. Una de les seves característiques és la seva inclinació variable, del 17%, del 23% i del 25,7%, que provoca que el terra del vehicle no sempre estigui horitzontal.

L’any 1922 es van canviar els trens originals d’un cotxe per uns de nous de dos cotxes cadascun, per augmentar la capacitat del servei. Aquests darrers cotxes, reformats el 1958, són els que han prestat servei fins l’any 2019. Un dels dos trens serà preservat per al futur Museu del Transport de TMB.

El projecte de reforma del funicular inclou la seva tematització com una atracció més del parc d’atraccions del Tibidabo, sota el nom de “Cuca de llum“. El nou funicular mantindrà la seva funció de transport i doblarà la capacitat a través de l’increment de freqüències.

Tant el tramvia com el funicular són dos transports emblemàtics que han de sotmetre’s a una remodelació per assegurar la seva conservació en el futur.

La PTP va elaborar un informe per utilitzar-los com a sistema d’accés sostenible a la muntanya del Tibidabo, amb les convenients reformes.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”12631″ img_size=”full”][vc_empty_space][vc_single_image image=”12630″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...