Search

La Federació Europea de Passatgers reclama revisar les connexions ferroviàries entre Espanya, França i Portugal per complir amb els drets comunitaris dels usuaris

març 25 2011

març

25

2011

20110312-epf

El passat 12 de març va tenir lloc a Barcelona la IX conferència anual de la Federació Europea de Passatgers (EPF), amb la PTP com a entitat amfitriona

La Federació reclama més coordinació entre els operadors estatals per superar les fronteres interiors europees, com ja ha passat amb els transports per carretera i aeris.

Entre França i Espanya, 6 de cada 10 trens que arriben a les fronteres no tenen cap tipus de connexió en menys de 60 minuts.

 

Els dies 11, 12 i 13 de març, Barcelona va acollir la IX trobada anual de la Federació Europea de Passatgers (EPF), que agrupa 32 entitats de 18 països europeus en defensa dels usuaris del transport públic. Enguany, la PTP va ser la responsable d’organitzar aquesta trobada, que va comptar amb una visita al transport públic de Barcelona, un taller-debat sobre les connexions ferroviàries frontereres europees, un cicle de conferències i visites a Montserrat i a Ciutat Vella de Barcelona.

Taller sobre connexions frontereres. El divendres, 11 de març, va celebrar-se a la seu de l’Associació d’Amics del Ferrocarril el taller en què es va fer una extensa diagnosi a les difícils connexions ferroviàries existents entre Espanya i França, i un posterior debat sobre possibles causes i millores de la situació actual. Entre França i Espanya, 6 de cada 10 trens que arriben a les fronteres no tenen cap tipus de connexió en menys de 60 minuts.

Serveis ferroviaris en els dos sentits
Fronteres ferroviàries en actiu entre França i Espanya Trens directes internacionals Trens que acaben o inicien recorregut en aquestes estacions Possibles enllaços en menys de 60 minuts
Portbou – Cerbère (1) 6 52 20
Figueres Vilafant 0 8 8
Puigcerdà – La Tour de Carol 0 33 7
Irun – Hendaie (1) (2) 2 47 17

(1) Les connexions internacionals directes són servides per trens o Trenshotel Talgo. Només són diàries les relacions Barcelona – París i Montpeller – Múrcia.
(2) Existeix un servei de Rodalies entre Hendaie i Donostia servit per EuskoTren, i entre Irun i Donostia servit per Renfe, però són connexions curtes.

A la manca de serveis directes o adequadament combinats, cal afegir problemes per comprar un títol de transport únic per internet o en taquilles, absència de localitzadors comuns, absència de compromís de connexions en determinats serveis que no es consideren d’enllaç i alguns problemes informatius greus. Per exemple, els operadors ferroviaris estatals no informen de llurs connexions i cal anar a buscar els transbordaments al web dels ferrocarrils federals alemanys.

La Federació demanarà als representants polítics que treballin per a resoldre aquests problemes de coordinació a escala regional, estatal i europea, ja que aquests dèficits vulneren el dret dels passatgers comunitaris de tenir un transport sense fronteres, com ja es compleix amb la carretera o en el sector aeri.

Conferències sobre transport públic i mobilitat a l’entorn de Barcelona. El 12 de març, el Museu Picasso es va convertir en el lloc de trobada d’un cicle de conferències que tenien per objectiu donar a conèixer les particularitats de la mobilitat del país amfitrió. Així, al llarg del matí vam donar a conèixer l’aposta per la mobilitat no motoritzada i el transport públic de la ciutat de Barcelona a càrrec del Sr. Àngel López, director de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona; l’exemplar gestió dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a càrrec del Sr. Oriol Juncadella, responsable d’operacions de la companyia; l’innovador projecte de bus competitiu “Retbus” de Barcelona, a càrrec del Sr. Miquel Estrada, director de projectes del Cenit de la UPC; l’activitat de la PTP i la proposta ferroviària Tren 2014, a càrrec del Sr. Ricard Riol Jurado, president de la PTP; i l’estratègia de l’alta velocitat espanyola front el sector aeri, a càrrec del Sr. Félix Martín Moreno, directiu de Renfe. També es va tractar un aspecte cada vegada més important, com són les creixents necessitats d’informació dels serveis de mobilitat al nostre abast, a càrrec del Sr. Enric Cañas, director tècnic de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, i La protecció dels drets dels passatgers a Europa a càrrec del Sr. Christopher Irwin, vicepresident de l’EPF.

Sobre els drets dels passatgers a Europa. Per la tarda, la Sra. Meglena Kuneva, assessora política del vice-president i responsable de Transports de la Comissió Europea, Sr. Siim Kallas, va informar que, des del 3 de desembre de 2009, existeix una legislació europea específica que protegeix els drets dels passatgers dins la Unió Europea. Aquesta legislació inclou, entre d’altres, el dret de poder comprar el bitllet sense problemes, viatjar en condicions segures, el dret de les persones amb mobilitat reduïda de viatjar amb informació sobre l’accessibilitat del servei, compensacions en cas d’accident o incompliments del servei, bonificació del 25% del preu del bitllet en retards superiors als 60 minuts i del 50% en retards superiors als 120 minuts, etcètera.

L’Assemblea va comptar amb 90 representants europeus i va ser possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Tramvia Metropolità, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona.

logo30-link Galeria fotogràfica del Congrés

logo-epf
Col·laboren:
logo_epf_contributors

Ajuntament de Barcelona, ATM Àrea de Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona, Tramvia Metropolità, FGC Turisme i Muntanya i Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona

També et pot interessar...