Search

La nova línia de Rodalies R8 passarà de llarg de mig milió de vallesans i vallesanes perquè Foment encara no ha construït unes andanes d’enllaç amb FGC

juny 22 2011

juny

22

2011

20110622-r8-min
Estació d’FGC de Vollpelleres (en blanc). La R8 (tren carbassa) hi passarà de llarg perquè Foment no ha fet les andanes de l’estació de Rodalies pactada al Pla de Rodalies.

 

La PTP celebra l’obertura al servei de viatgers del tram Cerdanyola Universitat – Mollet amb la nova R8 que comunicarà de forma directa el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com les importants millores que es duran a terme a les línies R1, R3 i R4 al proper canvi d’horaris.

El mig milió d’habitants de l’àmbit de Sabadell i Terrassa no es podran beneficiar de la nova línia per la manca dels intercanviadors d’Hospital General (S1), Volpelleres (S2) i Barberà-B30 (R4). La freqüència serà de només un tren per hora.

Considerem la nova línia R8 un projecte embrionari que s’ha de completar amb la creació dels intercanviadors i, en conseqüència, un esquema de serveis més potent i coherent amb el que s’hauria de convertir en l’alternativa a l’AP7 – Corredor Mediterrani en transport públic.


Sabadell i Granollers, 22 de juny de 2011. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat millores al servei de Rodalies de Catalunya a partir del proper 26 de juny. Concretament es millorarà la freqüència de les línies R1, on circularà un tren cada 6 minuts a l’hora punta del matí i cada 10 durant la resta del dia, i R4, on circularà un tren cada 8 minuts a l’hora punta del matí i cada quart d’hora la resta del dia. A la línia R3 S’afegeix un tren ombra BCN – Vic amb parada a totes les estacions darrera del directe de Puigcerdà de la tarda. S’eviten així esperes d’una hora a les estacions intermèdies d’aquell tram en l’hora punta de la tarda.

Igualment es crea la nova línia R8, que unirà Martorell i Granollers sense passar per Barcelona. Concretament la nova línia tindrà parada a Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat, Cerdanyola Universitat, Mollet-St. Fost i Montmeló. La freqüència serà d’un tren per hora i sentit. Pel que fa a la línia R7 es reduirà al seu recorregut i prestarà servei exclusivament entre Barcelona Sant Andreu Arenal i Ceranyola Universitat.

 

La PTP celebra la millora de freqüències a la línies R1 i R4 i la creació de la nova R8, connexió ferroviària sense passar per Barcelona entre el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Ara bé, denúncia l’oportunitat perduda al deixar els 500.000 habitants de l’àmbit de les dues capitals del Vallès Occidental, Sabadell i Terrassa, sense accés en transport públic a la nova R8. La línia R8 de Rodalies de Catalunya es creuarà amb la línia S1 (Barcelona – Terrassa) dels FGC a l’Hospital General però la manca d’un intercanviador impossibilitarà aquest enllaç. També es creuarà amb la línia S2 (Barcelona – Sabadell) dels FGC a Volpelleres i en aquest cas la Generalitat ha fet el deures amb la construcció de la nova estació de Volpelleres però Foment no, cosa que provoca que els viatgers que vulguin enllaçar entre la línia S2 i la nova R8 hagin de caminar un quilòmetre. Finalment la nova línia R8 també es creuarà amb la línia R4 (St. Vicenç de Calders – Manresa) a l’alçada del centre comercial Baricentro, però la manca de construcció i de licitació del intercanviador per part de Foment, inclòs en el Pla de Rodalies 2008-2015, també impossibilitarà aquest enllaç.

 

A molt curt termini el Vallès necessita els intercanviadors d’Hospital General i Volpelleres, amb quatre punts forts:

  1. Són intercanviadors fàcils, ràpids i econòmics d’executar: únicament s’ha de construir un parell d’andanes en superfície a cada intercanviador. FGC ja hi és en aquestes cruïlles.

  2. Minimitzaran els temps d’espera des de Terrassa, Sabadell, Sant Cugat i Rubí perquè enllacen una línia de Rodalies (R8) amb dos serveis de Metro d’FGC (S1 i S2) que passaran contínuament.

  3. La demanda que FGC podrà aportar a la R8 és molt superior que la línia homòlga de Rodalies R4. Tenint en compte els perllongaments en curs de les línies S1 i S2 a Terrassa i Sabadell respectivament, aquestes línies cobriran més demanda a les principals ciutats del Vallès Occidental que no pas la línia R4 de Rodalies, l’intercanviador amb la qual també reivindiquem tot i que serà més complex d’executar (en túnel).

  4. Reduiran el dèficit d’explotació de la línia en incrementar-se els passatgers, afavorint l’increment de serveis a la línia R8 i la seva possible ampliació en paral·lel a l’AP7 o Corredor Mediterrani, el principal corredor de mobilitat no radial de Catalunya.

Tot seguit s’hauria de licitar el projecte d’intercanviador de Barberà-B30, a prop del centre comercial Baricentro, per enllaçar les línies R4 i R8. Aquest segon projecte, més complex d’executar, podria incorporar un Park & Ride de grans dimensions en un entorn carregat de vies de comunicació.

 

La PTP exigeix al Ministeri de Foment que prengui consciència, d’una vegada per totes, de la importància demogràfica i econòmica del Vallès. Mentre d’altres regions amb molt menys pes demogràfic i econòmic estan rebent inversions faraòniques en autovies, aeroports i AVE ruïnosos, al Vallès se li estan negant uns simples intercanviadors ferroviaris que incrementen l’eficiència de la xarxa ferroviària actual i connecten la comarca amb el corredor Mediterrani.

També et pot interessar...