Search

La proposta d’última hora de la Generalitat per als regionals del Corredor Mediterrani sud perjudica el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i no respecta el consens territorial

des. 18 2013

des.

18

2013

20131218-tgn

A partir dels mitjans de comunicació hem rebut la notícia que la Generalitat de Catalunya proposarà al Ministeri de Foment una interconnexió de vies entre la xarxa convencional i la línia d’alta velocitat diferent a la reivindicada pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i inicialment aprovada per la Ministra de foment, Ana Pastor.

 

20131200-interconnexio-arbo-bellvei
Proposta defensada des del Camp de Tarragona i compromesa per la Ministra Ana Pastor al Congrés dels Diputats: interconnexió a l’Arboç

20131200-interconnexio-subirats
De forma complementària, la Generalitat ha plantejat al Ministeri de Foment una interconnexió a Subirats


Considerem aquesta proposta un total desencert en fons i formes. En fons, perquè la proposta de la Generalitat provoca uns increments de temps de viatge que desvirtuen la proposta d’interconnexió entre les línies convencionals i d’alta velocitat. La proposta de la Generalitat planteja els següents problemes:

  • Aprofita menys tram de la línia d’alta velocitat en la relació Tarragona – Sants. Si la proposta del territori aprofitava la línia d’alta velocitat en un 70% del trajecte, la proposta del Generalitat ho fa tan sols en un 52%. Això es deriva en la pèrdua de 10 minuts, tant per l’efecte d’una nova parada comercial com pel fet de substituir un tram on s’havia de circular a 250 km/h per un altre tram a 110-140 km/h. (vegeu taules adjuntes i simulació de marxa).

TEMPS DE VIATGE amb parada a ST.VICENÇ

Servei actual

Plan General de Ferrocarriles (Renfe, 1981)

Interconnexió a l’Arboç, segons consens territorial

Interconnexió a Subirats, segons proposta Generalitat

BCN – Tarragona

65-70

45

46

54

BCN- Reus

85-90

60

61

69

BCN – Tortosa

125-130

92

93

101

Parades entre BCN i Tarragona

 

?

St.Vicenç

Vilafranca del P.

St. Vicenç

  • Si la proposta del territori aconseguia estalviar 19-24 minuts respecte el tren regional actual, la proposta de la Generalitat tan sols aconsegueix un estalvi de 9-13 minuts, un estalvi tan ridícul que debilita la idea de desviar els trens regionals de la línia d’alta velocitat -per Camp de Tarragona- fins a les estacions urbanes de Tarragona, Vila-seca i Reus. Qui preferià anar en Avant per només 10 minuts de diferència?

  • Mentre la proposta consensuada al territori assolia els objectius de temps de viatge marcats al Plan General de Ferrocarriles (Renfe, 1981), la proposta de la Generalitat amb prou feines aconsegueix igualar els regionals per via convencional de l’any 2005.

  • En comptes d’un servei de Rodalies semidirecte com té Vilanova, es planteja per a Vilafranca la parada esporàdica d’un tren regional les places del qual estaran majoritàriament ocupades pels passatgers procedents de Tortosa, Reus i Tarragona, com passa amb els regionals actuals. Es desvirtua també tant el concepte de tren semidirecte a la R4, que també hauria beneficiat tot l’Alt Penedès i poblacions com el Vendrell, Sant Sadurní d’Anoia o Martorell. Tot i que un semidirecte de Rodalies no pugui oferir els temps de viatge d’un Avant entre Vilafranca i Sants, té l’avantatge de tenir superior capacitat en places i més accessibilitat i intermodalitat amb el metro de Barcelona: amb parada a Cornellà, l’Hospitalet, Sants, Pl. Catalunya, Arc de Triomf, Sagrera Meridiana i Fabra i Puig.

  • Considerem molt més interessant la proposta de nova estació a Vilafranca sobre la línia d’alta velocitat, que podria servir-se amb els Avant de Lleida que no tenen uns temps de viatge tan compromesos. L’estació de Vilafranca del Penedès Nord a més podria acollir amb més garanties un park & ride més important que donés accés a bona part de la comarca de l’Alt Penedès i part de l’Anoia.

En les formes, perquè la Generalitat s’ha despenjat amb una proposta que només ha consensuat amb l’ajuntament de Vilafranca del Penedès fent cas omís de les reivindicacions del Camp de Tarragona, que van generar un fort consens territorial: Ajuntaments de Reus, Vila-seca, Tarragona i Altafulla, les empreses químiques, el Port de Tarragona, les cambres de Reus i Tarragona i els consells comarcals de l’Alt Camp i Tarragonès i fins i tot el mateix Ministeri de Foment.
Per aquests motius, les plataformes Mou-te per Tarragona, Plataforma en Defensa del Ferrocarril al Camp de Tarragona i Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre s’adreçaran directament al Ministeri de Foment en defensa dels trens regionals viables i competitius al Corredor Mediterrani.
Tarragona 18 de desembre de 2013

 

ANNEX . Simulacions de la marxa


logo15-save Simulació amb interconnexió a Subirats
logo15-save Simulació amb interconnexió a l’Arboç/Bellvei

També et pot interessar...