■ En servei el primer buscador integral de transport públic de Catalunya
■ Les Rodalies avancen amb bona direcció
■ El nou servei semidirecte entre Barcelona, Vic, Ripoll i Puigcerdà s’aferma als pocs dies de posar-se en marxa.
En servei el primer buscador integral de transport públic de Catalunya: www.gencat.cat/mou-te. El DPTOP (Departament de Política Territorial i Obres Públiques) ha posat en marxa el primer cercador de l’administració de rutes en transport públic d’àmbit català, després de la primera experiència posada en marxa per la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura. El nou recomanador de rutes funciona de forma semblant al popular “Mou-te” de Transports Metropolitans de Barcelona i de l’Entitat Metropolitana del Transport. Per a la PTP aquesta eina ha de continuar evolucionant perquè permet superar moltes barreres:
-
S’eliminen les barreres per als forasters. Sovint les línies o xarxes només són conegudes pels seus usuaris habituals, de manera que més de la població del país no coneix l’oferta real del transport públic. Un buscador “porta a porta” ha de permetre superar aquestes barreres, com ha fet el “GPS” en el món de l’automoció.
-
S’eliminen les fronteres entre operadors de transport públic. La informació és aportada amb el mateix format.
-
S’eliminen les fronteres administratives, especialment relatives al clàssic divorci informatiu entre el transport urbà, depenent dels municipis i l’EMT, i l’interurbà, depenent del DPTOP.
-
Es presta atenció en el fet que a l’inici i el final la majoria dels viatges en transport públic es fan a peu.
Les Rodalies avancen amb bona direcció. Una setmana després del restabliment del servei al túnel de Meridiana la PTP fa un primer balanç positiu del traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Com no podia ser d’una altra manera, els avenços no són espectaculars però sí que apunten en la bona direcció. Així, podem constatar un increment de capacitat de transport general a tota la xarxa, una millora relativa de la fiabilitat i de la puntualitat, l’avenç en l’aplicació de la nova senyalètica i la progressiva adaptació d’estacions a persones amb mobilitat reduïda.
El nou servei semidirecte entre Barcelona, Vic, Ripoll i Puigcerdà s’aferma als pocs dies de posar-se en marxa. Centenars d’usuaris ja utilitzen cada dia els nous semidirectes (un per sentit) que s’aturen només a Barcelona, Vic, Ripoll i Puigcerdà aconseguint uns temps de viatge considerablement menors. Aquest nou servei és simbòlic per tres grans raons. En primer lloc suposa afegir la setena freqüència diària en una línia que ha viscut amb la incertesa de ser tancada per part del Govern espanyol als anys vuitanta. En segon lloc per ser un servei que aprofita les renovacions de via efectuades en els darrers anys, i que encara no s’havien traduït en una reducció dels temps de viatge. I en tercer lloc perquè posa en valor el traspàs de les Rodalies al Govern de la Generalitat en demostrar que és possible formular uns nous horaris pensats per tenir la màxima utilitat possible pels usuaris d’Osona, el Ripollès i la Cerdanya.
Tot i la important millora, la PTP sol·licita al DPTOP la creació d’un “tren ombra” darrere del tren semidirecte en sentit ascendent, perquè s’ha generat un buit de prop d’una hora sense servei a les parades intermèdies entre Barcelona i Vic. D’aquesta manera les millores de temps de viatge aconseguides pel semidirecte no perjudicarien la necessària freqüència de pas que necessiten els pobles i ciutats importants de l’àmbit metropolità. El “tren ombra” sortiria de Sant Andreu Arenal amb destinació Vic immediatament després que el semidirecte abandonés aquesta estació, fent possible també que els usuaris amb destinacions entre Vic i Barcelona que pugen entre l’Hospitalet i Arc de Triomf poguessin canviar de tren en aquest punt.
Barcelona, 15 de setembre de 2010