Search

La PTP torna a denunciar la situació del servei d’autobusos al Baix Llobregat Sud i convoca a la mobilització d’aquest dissabte

jul. 06 2022

jul.

06

2022

Exigim a l’operador les actuacions necessàries per tal d’oferir el servei que dictamina el contracte i, per tant, que compleixi els nivells de servei i de qualitat ofertats. 

Alhora exigim a l’administració que iniciï el corresponent procediment sancionador a l’operador a fi i efecte que compleixi les exigències del contracte.

Des de la PTP ens sumem a la mobilització d’aquest dissabte 9 de juliol, que recorrerà a peu el trajecte entre Viladecans i Gavà.

El passat mes de gener, els usuaris del servei de transport públic amb autobús del Baix Llobregat Sud van acomiadar el 2021 amb un canvi d’operador, passant de la companyia Mohn S.L. (part del grup Baixbus) a la companyia Avanza. 

Com ja vam denunciar des de la PTP, el nou escenari va comportar deficiències en el servei, que entenem que eren arrel del procés de subrogació de la pràctica totalitat de la plantilla, així com de canvis a les instal·lacions (oficines, tallers i cotxeres no sempre en les millors condicions per l’operació). 

Si bé vam denunciar aquesta situació i vam cridar urgentment a l’administració que tutela el servei, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per garantir-ne la qualitat, enteníem què els canvis empresarials d’aquest tipus no són fàcils.

Sis mesos després, la situació continua empitjorant 

Tanmateix, sis mesos després de l’entrada en funcionament del nou operador, el nivell de servei segueix empitjorant de forma preocupant.

Fa setmanes que es pot observar un lamentable deteriorament del servei prestat per part de l’empresa operadora, Avanza, amb múltiples serveis cancelats – per avaries dels vehicles, rampes no operatives, etc. Aquesta situació ha empitjorat amb l’onada de calor i auguren un estiu amb un servei absolutament precari.

La situació està provocant un augment dels temps d’espera i un fort perjudici a la degradació del transport públic a la comarca.

Resulta imperatiu que l’operador multinacional, Avanza, complexi amb el contracte i doni resposta immediata a les necessitats del servei. Resulta inversemblant que una empresa d’aquesta magnitud no sigui capaç de ni tan sols complir amb els mínims requisits que determinen el seu contracte.

Reclamem a l’AMB que inici un procediment sancionador per tal de garantir la qualitat del servei.

És evident que un canvi d’aquesta magnitud que suposa una important renovació de la flota d’autobusos en un futur proper, dona problemes, però, després de sis mesos, reiterem que l’administració que tutela el servei ha de garantir la qualitat del servei  tant pel que fa a la puntualitat i fiabilitat de les diferents línies i serveis com a l’estat correcte dels autobusos que presten els serveis, alguns d’ells aportats pel nou operador (procedents de Madrid, se suposa que fins arribin els nous) que no tenen els estàndards de manteniment i qualitat necessaris. Per aquest motiu, instem a l’AMB a iniciar un procediment sancionador cap la companyia per tal que la situació es reverteixi el més aviat possible.

Els usuaris no han de patir les mancances de gestió i cal garantir en tot moment la qualitat i la fiabilitat del servei i aquesta és la responsabilitat de l’AMB i dels Ajuntaments afectats, és inadmissible que no s’actuï decididament per solucionar les incidències, que no poden mantenir-se de cap manera fins que la nova empresa tingui vehicles nous.

Des de la PTP cridem a les administracions responsables a actuar urgentment per resoldre els problemes de gestió que garanteixen el correcte funcionament del servei existent i la seva fiabilitat.

 

Baix Llobregat sud: un dèficit en servei de transport públic acumulat 

Tal com ja vam dir al gener, recordem que al Baix Llobregat sud, encara avui:

  • no existeix cap carril bus segregat (B-23, Diagonal i C-31, Gran Via) de sortida/entrada a Barcelona;
  • tampoc existeixen d’intercanviadors moderns i eficients a l’alçada del segle XXI com és el cas de Cornellà bus/Rodalies. 
  • els projectes de millora plantejats, com és el cas del projecte de reforma de la carretera C-245 en Avinguda Metropolitana, no tenen suficientment en compte la velocitat comercial de l’autobús, al no preveure una segregació correcta del carril bus o dissenyar-hi més de 15 rotondes.

Volem reivindicar que es realitzin a la major brevetat possible les infraestructures pendents pels autobusos (carrils bus, priorització semafòrica, millores de parades i intercanviadors, etc), amb integracions que garanteixin una òptima velocitat comercial d’aquests

Es tracta d’ actuacions imprescindibles per assolir que el transport públic i concretament els autobusos del Baix Llobregat siguin una alternativa real a l’ús del cotxe i el millor instrument de lluita contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. 

Pels motius exposats, des de la PTP ens sumem a les mobilitzacions que ha convocat la Plataforma d’entitats socials “Per un servei digne d’autobusos al Baix Llobregat” i donem suport a les seves reivindicacions. Concretament animem a participar a la mobilització del proper dissabte 9 de juliol que sortirà a 2/4 de 10 del matí de l’Estació de trens de Gavà i recorrerà a peu el trajecte pel carril bus de la C-245 fins a l’Ajuntament de Viladecans.

 

Imatge

També et pot interessar...