Search

La V Cursa de Transports mostra els beneficis del transport públic a deu municipis del Camp de Tarragona

oct. 15 2015

oct.

15

2015

20151016-cursa-tgn

Aquest dijous, 15 d’octubre de 2015, s’ha celebrat la V Cursa de Transports Interurbana del Camp de Tarragona, organitzada per l’ATM del Camp de Tarragona, la PTP Promoció del Transport Públic i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La cursa és una activitat realitzada en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i pretén ser una comparativa cívica en que diverses persones es desplacen simultàniament entre dos punts per comparar els temps de viatge, costos directes, consums energètics, emissions de gasos d’efecte hivernacle (CO2) i gasos relacionats amb la contaminació urbana (òxids de nitrogen i micropartícules PM10) entre diversos mitjans de transport.

 

Aquesta edició és la que ha comptat amb més rutes de totes, amb nou recorreguts interurbans i un d’urbà. Els interurbans s’han celebrat des de Falset fins a Marçà, al Priorat; i a la resta del Camp de Tarragona des d’Altafulla, l’Arboç, Cambrils, Mont-roig del Camp, Reus, Salou, Vila-seca, i el Vendrell fins a la plaça de la Font de Tarragona on s’ha afegit una ruta urbana procedent del barri de Bonavista.

PARTICIPACIÓ. La cursa ha comptat amb la coŀlaboració d’una trentena de participants aportats pels Ajuntaments d’Altafulla, Mont-roig del Camp, Salou, Tarragona i el Vendrell, de l’ATM del Camp de Tarragona, de l’associació PTP, de Renfe Operadora, de la Penya Ciclista d’Altafulla, de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril del Camp de Tarragona, del Club Ciclista de Salou i de Transports Públics del Priorat i Domènech S.L.. També cal remarcar la consolidació de la ruta interurbana entre Falset i Marçà, que com l’any passat no ha tingut Tarragona com a destinació final i que s’ha celebrat sobre un àmbit no metropolità, el Priorat.

UN ANY MÉS PER CELEBRAR MILLORES. Pel que fa el transport públic convé destacar importants novetats que enguany han capgirat l’oferta del Camp de Tarragona i que han estat incloses a la cursa de transports com ara el nou serveis de bus Expres.cat e4 (Tarragona – Reus), que s’afegeix als ja ficats en marxa e1 (Tarragona – Torredembarra -El Vendrell) i e2 (Tarragona – Valls), i als serveis de Rodalies ferroviàries RT1 (Tarragona – Reus) i RT2 (l’Arboç – l’Hospitalet de l’Infant), tots ells adherits al sistema tarifari integrat de l’ATM del Camp de Tarragona.
Pel que fa la comparativa, cal esmentar el següent:

  • Consum energètic / Emissions de CO2. El CO2 és un gas no tòxic d’efecte hivernacle relacionat directament amb el canvi climàtic i les seves emissions són proporcionals a la crema dels combustibles, ja sigui als motors d’explosió dels vehicles o a les centrals tèrmiques. Tenint en compte el cicle total de l’energia (des del seu estat a la natura -energia primària-) les emissions de CO2 del turisme dièsel han estat 2,5 vegades més grans respecte d’un autobús i deu vegades superiors als trens elèctrics de Renfe. Els vehicles lleugers electrificats (bici) i els trens regionals són els transports motoritzats amb menys energia primària consumida. Pel que fa el cotxe, el vehicle elèctric és la millor opció amb una emissió de COS de només una quarta part amb respecte els cotxes amb motor de combustió interna (dièsel o híbrid).
  • Costos econòmics. Totes les rutes del transport públic s’han pogut cobrir amb el sistema tarifari integrat de l’ATM del Camp de Tarragona, ja fossin de tren o bus. De les 10 rutes realitzades, sis han correspost a viatges d’una zona i quatre a viatges de 2 zones. L’ús del cotxe, incloent-hi 2,5€ en concepte d’aparcament, amortització de la compra, manteniment i impostos, ha resultat entre 6 i 14 vegades més car que anar amb transport integrat de l’ATM. El preu per quilòmetre varia segons la ruta i les zones emprades: pel que fa el transport públic osciŀla entre els 5 i 35 cèntims per quilòmetre, mentre que el cotxe dièsel té un cost entre els 47 i els 133 cèntims. A tall d’exemple el cost del viatge entre el Baix Penedès (l’Arboç o el Vendrell) i Tarragona és entre 7 i 10 vegades més car en cotxe que en bus o tren. Pel que fa la bicicleta segueix com el mode més assequible per guanyar temps: els costos que s’hi imputen són els de l’amortització de la compra i els petits costos de manteniment.
  • Emissions de gasos contaminants en zona urbana: PM10 i NOx. Aquests contaminants urbans es consideren tòxics per a al salut humana en elevades concentracions, ja que afecten el sistema cardiovascular i respiratori. Les partícules inferiors a 10 micres (PM10) i els òxids de nitrogen (NOx), a diferència del CO2, no només depenen de la quantitat de carburant cremada sinó de la tecnologia i filtres del motor. Els vehicles dièsel, que tenen com a principal avantatge la reducció del consum de carburant i conseqüent reducció de gasos de CO2, tenen com a desavantatge una superior emissió de partícules PM10 i de NOx.
  • Temps de viatge. Les diferències entre transport públic i privat no han estat superiors als 15 minuts a nou de les deu rutes. Pel que fa el servei de Rodalies ferroviàries, destaca el bon temps de viatge a la ruta des de l’Arboç fins a Tarragona. Els serveis Expres.cat ha obtingut bona posició des de Reus fins a Tarragona on ha guanyat al cotxe, però no des del Vendrell fins a Tarragona, on tot i això, només a trigat 14 minuts mes que el cotxe. Tanmateix, els serveis de bus des de Marçà Estació fins a Falset, i des de Vila-seca fins a Tarragona han obtingut bons temps de viatge amb respecte el vehicle privat.

Els assistents a la cursa han estat obsequiats amb un petit refrigeri i una T-10 integrada amb 10 viatges a realitzar fins el proper canvi de tarifes i una bossa cortesia de l’ATM del Camp de Tarragona i de la PTP.
S’adjunta taula de resultats amb els comparatius de temps, costos, energia consumida, gasos d’efecte hivernacle i emissions contaminants.

logo15-save Taula resultats V Cursa Camp de Tarragona
Font: PTP i ATM Camp de Tarragona

 

20151018-cursa-tgn-vendrell

Participants des del Vendrell

20151016-cursa-tgn-salou

Participants des de Salou

20151016-cursa-tgn-altafulla

Participants des d’Altafulla

20151016-cursa-tgn-cambrils

Participants des de Cambrils

20151016-cursa-tgn-montroig

Participants des de Mont-roig del Camp

20151016-cursa-tgn-tgn

Participants dins la ruta urbana de Tarragona

També et pot interessar...