Search

L’acord entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Foment sobre Rodalies és una gran notícia

juny 20 2013

juny

20

2013

20130620-rodalies

La PTP celebra el restabliment de la col·laboració entre el Ministeri de Foment i la Generalitat per a la prestació d’un servei públic de primera necessitat, com són les Rodalies de Catalunya.

Per primera vegada en 25 anys es modificarà substancialment l’esquema de serveis en l’àmbit dels serveis regionals, cosa que estimularà l’ús del transport públic a les àrees del Camp de Tarragona, Lleida i Girona, una actuació llargament reivindicada per la PTP.

La PTP celebra que el principal servei de transport públic de Catalunya en viatgers-quilòmetre segueixi a càrrec d’una empresa pública com a mínim fins a 2015.

El traspàs de competències de Regionals i Rodalies a la Generalitat, sovint criticat, demostra una vegada més el seu encert: farà possible un increment de serveis a Catalunya tot i el lamentable context estatal de retallades sobre Renfe.

 

SERVEI PÚBLIC ESSENCIAL. Tot i la manca d’inversions del Ministeri de Foment a les infraestructures i trens de Rodalies i Regionals, l’empresa pública Renfe és el principal operador interurbà de Catalunya en viatgers-quilòmetre. Diàriament posa en circulació més 900 trens transportant més de 460.000 persones. Es tracta d’un servei públic bàsic, més utilitzat diàriament que serveis com la sanitat i que requereix un finançament estable que transcendeixi les legislatures.

 

LA VIABILITAT DE LES ÀREES METROPOLITANES DEPÉN DE LES RODALIES. La xarxa ferroviària catalana ofereix vies reservades per al transport públic que ressegueixen els principals nodes comarcals amb les capitals de província, però únicament disposen d’un servei radial dissenyat a final dels anys vuitanta. El reforç d’aquestes línies, que en alguns casos estan pràcticament buides, permetrà generar un transport públic ràpid, fiable i 100% elèctric i sense bateries a les principals relacions interurbanes de l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona i àrees de Lleida i Girona. La PTP farà un seguiment del projecte d’implantació de les Rodalies per a què s’adaptin a les necessitats dels passatgers i es millorin també els trens regionals de més llarg abast (Camp de Tarragona – Terres de l’Ebre, Tarragona – Casp/Lleida i nova línia ferroviària AP7 Tarragona – Vilafranca – Cerdanyola Universitat – Girona).

 

SIGNATURES CONTRA LES RETALLADES DE RENFE. El Govern d’Espanya està aplicant el més gran pla de retallades del servei de regionals en els darrers 30 anys. El Ministeri de Foment anomena “racionalització” a unes retallades que fins i tot s’apliquen a línies amb un elevat potencial de transport. L’estalvi que s’aconseguirà (80 M€ sobre uns 350 M€) és ridícul en comparació amb el malbaratament inversor en infraestructures poc o gens justificades (més de 4.800 M€ en 2013 per a autovies, aeroports i nous trams d’alta velocitat). Tot i el traspàs de competències de Rodalies i Regionals a la Generalitat, el pla estatal de retallades afectarà serveis interautonòmics que connecten Catalunya amb la Franja a través de les línies Barcelona – Reus – Riba-roja – Casp i Lleida – Monzón – Zaragoza. Per afavorir el transport públic en comptes de continuar amb la desmesura en les infraestructures la PTP està recollint signatures a www.change.org/salvemosrenfe


20130523-norecortesrenfe

 

 

 

També et pot interessar...